Vadné mobilní grafiky NVIDIA - kde se stala chyba?

24. 9. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

O problémech vadných grafických čipů společnosti NVIDIA musel v poslední době slyšet snad každý, kdo se alespoň minimálně zabývá problematikou notebooků, potažmo celého IT. Protože ale kolem této tématiky panuje hodně nejasností, pokusíme se je v tomto článku osvětlit.

Vadné mobilní grafiky NVIDIA - kde se stala chyba?

Protože se jedná o celkem zásadní událost ve světe přenosných počítačů, nemohli jsme ani my ignorovat tuto problematiku a připravili tento článek, ve kterém jasně specifikujeme čeho se problém týká, jak k němu vůbec mohlo dojít, koho se to může dotknout, jak se celá situace řeší a na kolik to přijde peněz. Protože ale NVIDIA, celkem logicky, z celé situace není příliš nadšená a snaží se o její co nejmenší “roztírání,” stále panuje kolem celého problém dost nejasností.

Takže v čem je vlastně problém?

Problém tkví ve špatné konstrukci některých grafických čipů, ještě přesněji řečeno v použitých materiálech při jejich výrobě, které jednoduše nevydrží zátěž při náročných činnostech a odejdou.

Jak problém vznikl?

Jak jsem již nastínil o pár řádků výše, problém vznikl již při vývoji čipů. Částečně za to může špatný návrh, z větší části ale spíše použití špatných materiálů. Konkrétně se jedná o materiál, který spojuje jádro čipu s vnějším obalem. Vývojářům se tedy podařilo poněkud velmi nešťastně zkombinovat těsnící hmotu, která při vyšších teplotách, které musí absorbovat, začne měknout, a vysoce olověné kontakty, které naopak mohou praskat. A protože vyšší teploty nejsou u grafického jádra ničím neobvyklým (obzvláště u výkonných notebooků, které jejich uživatelé zpravidla vytěžují na maximum), problém byl na světě.

Tato kombinace materiálů je tedy zřejmě velmi náchylná na časté zahřívání a také chladnutí. A to se projeví zejména u notebooků, které jsou obecně zapínány a vypínány mnohem častěji, než stolní počítače.

Koho se týká?

Přesné vymezení, koho se tento problém může týkat, je velmi složité. Nejčastěji se hovoří o grafických čipech G84 a G86 a společnostech HP a Dell (které se k problému také oficiálně vyjádřili). Jenže aby celá situace nebyla tak jednoduchá, objevili se jak další výrobci, kteří si na daný problém stěžují (např. Asus nebo třeba uživatelé notebooků Lenovo Thinkpad), a také další čipy, u kterých se tato závada vyskytuje. Jedná se např. o starší integrované jádro řady 6150 a podle některých informací by tímto problémem mohly trpět i některé řady desktopových grafických karet.

Problém se (prokazatelně) týká následujících notebooků Dell:
Inspiron 1420
Latitude 630 a 630c
Precision M2300
Vostro 1310, 1400, 1510 a 1710
XPS M1330 a M1530

a HP:
Pavilion dv20xx, dv21xx, dv22xx, dv23xx, dv24xx, dv60xx, dv61xx, dv62xx, dv63xx, dv64xx, dv90xx, dv91xx, dv92xx, dv93xx a dv94xx
Presario: v30xx, v31xx, v32xx, v33xx, v60xx, v61xx, v62xx, v63xx a v64xx

Přesně ale vymezit uživatele, které tento problém čeká, není možné. Některé zdroje tvrdí, že problém se týká všech čipů, u kterých byla použita výše zmíněná technologie propojení jádra se zapouzdřením, podle jiných jen některých sérií. Další komplikace se ale vyskytne ihned poté. I kdyby se totiž problém týkal kompletně všech jader, u každého se určitě neprojeví. Jak je to možné? Záleží totiž na několika faktorech. Prvním takovým může být například to, jakým způsobem má daný notebook zvládnuto chlazení. Dále také, jakým způsobem notebook využívá jeho majitel - tedy jak často jej zapíná, jak často využívá graficky náročné aplikace a výpočty atd.

Logo NVIDIA GeForce

Jak se problém řeší?

Řešení problému je dvojí. Záleží na tom, zda již grafický čip odešel, či zda ještě funguje. Naštěstí se ale dá říci, že se jak výrobci notebooků, tak i společnost NVIDIA k řešení staví čelem a uživatel se žádných výraznějších komplikací v situaci, kdy čip odejde, nemusí obávat.

V případě, že grafický čip již odešel, bude počítač přijat k reklamaci a bude mu vyměněna základní deska, častěji spíše dostane rovnou celý nový počítač. Takto situace řešil např. Dell. Ani u ostatních výrobců tomu nebude jinak.

V případě druhém, tedy pokud je čip funkční, přichází snaha o softwarové řešení v podobě vydání nového BIOSu, který se snaží snížit tepelné zatížení grafických čipů. Toho je dosaženo změnou chování chlazení počítače nebo podtaktování jádra. Nejčastěji obojího. Tedy pro uživatele celkem nic moc potěšitelného. Přesto se ale instalace aktualizovaných BIOSů doporučuje.

Uživatelé postižených notebooků Dell si mohou aktualizaci stáhnout zde.
Uživatelé postižených notebooků HP si mohou aktualizaci stáhnout zde.

Z globálního hlediska NVIDIA vyřešila problém tak, že olovnatý materiál, který doposud pro spojování jádra s pouzdrem používala, nahradila za eutektický materiál, který u svých grafických karet používá např. ATI. Přesto se ale pravděpodobně bude jednat jen o dočasné řešení, protože eutektický materiál je sice fyzicky odolnější, ale více trpí, pokud nejsou jednotlivé kontakty vyvažovány rovnoměrně, čehož je docíleno integrací speciální vrstvy, kterou ovšem NVIDIA čipy v současné době neobsahují..

Kolik to bude stát?

Jisté je pouze to, že NVIDIA vyhradila na kompenzace vzniklých problémů pro své odběratele částku 200 milionů dolarů. Určitě se dá ale předpokládat, že se nejedná o konečnou částku. O kolik peněz ale přišla, se NVIDIA ale nikde stoprocentně chlubit nebude.

Obrovské ztráty by ale mohla společnost zaznamenat také na jiném poli. A tím je dobré jméno u odběratelů (těmi jsou výrobci notebooků - například další generace Thinkpadů se po potížích s NVIDIA čipy vrací zpět k ATI) a také uživatelů (kteří by mohli mít strach notebooky s těmito čipy kupovat). Jak zareaguje na tento problém trh, se uvidí v následujících měsících.

Z celé situace zajisté nebudou mít vůbec žádnou radost ani majitelé akcií, které na burze také utrpěly určitý propad.

Závěr

Co říci závěrem? Společnosti NVIDIA se díky použití a zkombinování dvou nevhodných materiálů podařilo vyrobit několik milionů grafických čipů, u kterých se může projevit, ale také nemusí, závada, v důsledku které se celý počítat stane nefunkční.

Potěšitelné ovšem je, že jak samotná NVIDIA, tak i společnosti Dell a HP, u kterých se tyto vady vyskytují nejčastěji, k celé situace staví čelem a škody a potíže, které v důsledku toho uživatelům vznikly, se snaží minimalizovat. Přesto se ale nabízí otázka, jak pečlivě a v jakých situacích jsou grafické čipy předtím, než se dostanou ke koncovým uživatelům testovány. Nezbývá tedy než doufat, že se problém vyskytne u co nejmenšího počtu uživatelů a že si výrobci příště dají dobrý pozor, které materiály a jaké výrobní postupy při výrobě svých čipů použijí.

Zdroj: www.theinquirer.net, NVIDIA, HP, Dell, DigiTimes.com

Technologie

Diskuse