Mobility Radeon HD 3870 - bijec od AMD

9. 7. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

V dnešním článku se podíváme na nejvýkonějšího zástupce řady grafických karet pro notebooky společnosti AMD/ATI. Co můžeme očekávat od modelu Mobility Radeon HD 3870 a jak si vede v porovnání s ostatními modely na trhu?

Mobility Radeon HD 3870 - bijec od AMD

Mobility Radeon HD 3870 patří po boku dalších karet do řady Mobility Radeon HD 3000, která byla představena spolu s novou platformou AMD Puma a která přináší řadu zajímavých novinek. Kromě naší HD 3870 sem patří ještě např. integrovaná HD3200, levnější HD3400, mainstreamová HD3600 a zapomínat bychom neměli ani na „nadupané“ řešení HD 3850 X2, které se ovšem skládá ze dvou karet zapojených do CrossFire.

Pojďme se tedy na nový Mobility Radeon HD 3870 podívat podrobněji. Jedná se o velmi výkonný model, a tak by měl být jako takový schopen zvládat téměř jakoukoli práci, tedy včetně nových náročných her, zpracování a přehrávání HD videa a chybět by neměla ani podpora všech dnes používaných digitálních obrazových výstupů.

Mobility Radeon HD 3870 v podstatě vychází z čipu HD 3870 pro stolní počítače. Oproti těm byly hlavně sníženy frekvence jádra i pamětí a doplněny funkce pro snížení spotřeby. Jádro se skládá z 666 >:-) milionů tranzistorů a v high-endu je snad již samozřejmostí výroba 55nm procesem. Sběrnice je 256-bitová. Osazeny budou paměti GDDR3 na 850 MHz. Pro úplnost dodejme frekvenci jádra – 660 MHz. Karta využívá unifikovanou superskalární architekturu pro zpracování shaderů a 320 stream procesorů.

Plně podporováno je rozhraní Direct X10.1 i OpenGL 2.0. ShaderModel je ve verzi 4.1. Zastoupen je i pokročilý anti-aliasing, který by měl umožnit např. použití až 2, 4 nebo 8 vrstev textur na jeden pixel.

Také tolik oblíbené téma poslední doby – HD video, by novému Radeonu nemělo činit žádné potíže. Integrována je totiž technologie ATI Avivo, která se o rychlé a bezproblémové zpracování i přehrávání postará. Samozřejmostí je podpora přehrávání filmů až do plného rozlišení 1080p. Nechybí ani podpora pro přehrávání HD-DVD. V kombinaci s digitálními výstupy (nebo dostatečně velkým a kvalitním displejem přímo u notebooku) se tedy může váš počítač stát všestranným multimediálním centrem, které dokáže vyhovět i požadavkům nejmodernějších trendů v oblasti multimediální zábavy. Nechybí ani hardwarová podpora pro přímé zpracování MPEG-1, MPEG-2 a DivX. Přímo na kartě je také přítomný dekodér pro formáty H.264/AVC a VC-1.

Karta nezklame ani v oblasti digitálních výstupů. Použít by mělo být možné až dva dual-link DVI výstupy. Při použití Single-line DVI je rozlišení až 1920x1200, při dual-linku až 2560x1600 bodů. Každý také obsahuje HDCP. Obsažena je i podpora pro DisplayPort, který bude také podporovat rozlišení až 2560x1600. Dnes již samozřejmostí je rozhraní HDMI, zde v maximálním rozlišení 1920x1080 s podporou HD audia AC3 v konfiguraci až 5.1 kanálu.

O optimalizaci spotřeby se stará technologie ATI PowerPlay, k čemuž jí napomáhá několik prostředků. Mezi ty patří např. možnost regulovat výkon celé karty v závislosti na požadavcích aktuálně spuštěných aplikací. Dynamicky tak bude moci měnit napětí a takty pamětí či jádra podle potřeby. Umožněno by mělo být také úplné vypnutí nepoužívaných částí karty. Druhou možností, jak uspořit energii, by měla být schopnost přepnout systém na využívání případné úsporné integrované karty Radeon HD3200, to bude ale už spíše záležet na konkrétním modelu a výrobci.

Shrnutí parametrů:
Výrobní proces: 55nm
Počet tranzistorů: 666 milionů
Frekvence jádra: 660 MHz
Frekvence paměti: 850 MHz
Paměťová sběrnice: 256bitová
Typ paměti: GDDR3
Připojení: PCI Express 2.0 x16
Stream procesory: 320

Podporované technologie:
Podpora Microsoft DirectX 10.1
Podpora OpenGL 2.0
Shader Model 4.1
ATI Avivo HD Video (technologie pro zpracování HD videa)
ATI PowerPlay 7.0 (technologie umožňující lepší správu napájení)

Výkon

V oblati výkonu došlo oproti předchozím modelům výrobce opravdu k citelnému posunu. Ostatně, podívejte se na grafy, které porovnávají výkon s ostatními kartami jak v rámci výrobce, tak i s konkurencí.

Na prvním grafu si můžeme prohlédnout porovnání výkonu s ostatními modely řady Mobility Radeon HD3xxx. Jak vidíte, výkon je opravdu bezkonkurenční a z vlastní stáje může konkurovat pouze model HD 3850 X2, který je v podstatě "zdvojením" modelu HD 3870, a který tak nabízí "až dvojnásobný" výkon.

Co se týče porovnání s modely od konkurence - tedy společnosti nVidia - zde již situace tak růžová není a vidíme, že vyšší modely řady 8800 - tedy přímí konkurenti - tento Radeon dokonce porážejí, a to ještě může zhoršit velký triumf NVIDIA - akcelerace výpočtů fyziky. Navíc do testu nebyly zahrnuty vyšší modely nové řady 9000, které na trh přijdou v nejbližší době.

Závěr

Z hlediska evoluce se dá říci, že výkonově se nový ATI Radeon HD 3870 povedl. Na svých noteboocích si tedy zase zahrajeme o nějakou tu hru více, problém nebude s nástupem nových HD-DVD filmů ani žádnou jinou činností většiny běžných smrtelníků. Přínos nové karty tedy vedle vysokého výkonu tkví v zavádění nových technologií do běžného života. Radeon HD 3870 by také mohl opět o něco zvýšit konkurenci na trhu grafických adaptérů, která nikdy nemůže uškodit. A nám, uživatelům, na druhou stranu ztížit rozhodování při výběru „nového železa.“

Zdroj: AMD/ATI, notebookcheck.net

Technologie

Diskuse