Jak si vedou SSD v praxi?

9. 4. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Ladislav Schön

V poslední době zažíváme nástup Solid State disků (SSD) do reálných notebooků, a tak se tato technologie přesouvá z oblasti omílané teorie do praxe. Jak si vede? Vyplatí se v dnešní době zainvestovat do dražšího SSD? Kam technologie SSD pokročila od svého prvního uvedení na trh? To se dozvíme v dnešním článku.

Jak si vedou SSD v praxi?

K čemu SSD?

Solid State Drive (SSD) slouží v notebooku jako náhrada za klasický pevný disk a liší se hlavně ve způsobu ukládání dat. Zatím co klasické disky (Hard Disk Drive – HDD) používají pro uchování dat rotující plotny, nad nimiž levitují čtecí hlavy, moderní SSD využívají technologii NAND (flash) pamětí. Tato technologie stejně jako u HDD umožní uchování dat i při výpadku energie a je mnohem šetrnější ke spotřebě energie. V neposlední řadě zajišťuje také mnohem vyšší ochranu proti otřesům (bez pohyblivých částí) a disponuje také nižší váhou - při stejných rozměrech je váha SSD až o 40% nižší než u HDD. SSD jsou jako HDD konstruovány ve standardních velikostech 1,8“, 2,5“ a 3,5“.

Od doby prvních představených SSD uplynul už nějaký ten čas a na trhu se objevuje čím dál tím více výrobců těchto disků. Toto zapříčinilo jak nárůst kapacity, a to od 16 GB až do neuvěřitelných 256 GB, tak i nepatrné snížení pořizovacích nákladů (nejlevnější kousky s kapacitou 32 GB se dají pořídit již od cca 10 tisíc korun a za nejobjemnější model s 256 GB od společnosti Super Talent si budeme muset připravit okolo 100 tisíc korun). Podle prognóz by ceny měly dále rok od roku klesat přibližně o 30%. Další novinkou je krom klasického rozhraní SATA také novější SATA II. Zvyšuje se i rychlost čtení - u některých modelů až 120 MB/s - a zápis - až 100 MB/s, což je oblast, ve které SSD první generace ztrácely na pevné disky. Průměrná doba odezvy se pohybuje okolo 0,1 ms, což je zatím největší výkonový benefit oproti běžným diskům, kde se pohybuje okolo 17 ms a každá milisekunda dolů se považuje za významné snížení latence.

tabulka

Pozn.:

  • HWiNFO32 měří přenosovou rychlost při čtení z cache v MB/s
  • HD Tach měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení v MB/s
  • Průměrná přístupová doba je udávána v ms

Dalším neduhem, který se s častějším osazováním SSD disků objevil a bohužel i potvrdil, je stálost uložených dat. Zatímco u běžného disku HDD platí, že data se nijak nepoškodí nebo neztratí ani používáním disku po dobu 10 let, u SSD je tomu jinak. Čím častěji SSD používáme, tím víc ubíráme na jeho spolehlivosti udržení dat. SSD technologie tedy zatím není příliš vhodná jako zálohovací úložný prostor.

Společnosti zabývající se výrobou SSD se tento nedostatek snaží kompenzovat všemožnými způsoby. Jedním z potencionálních řešení je takzvaná možnost „Extra kapacity“, kde např. 64GB SSD má reálnou kapacitu 68 GB. Ony 4 GB "navíc" slouží jako automatická rezerva pro poruchy související s "opotřebením". Disk s tímto prostorem pracuje pravidelně podle frekvence používání. Tato metoda by měla zaručit spolehlivost SSD po dobu „života“ celého notebooku.

Jaká bude realita se ukáže až časem, ovšem nástup SSD notebooků velkých prodejců (Dell, Lenovo...) zatím příliš optimismu do žil této technologie nevlil. Dle prvních informací je totiž kazivost SSD o řád vyšší než u běžných harddisků. A tak zatímco běžné HDD mají 2% reklamací, SSD okolo 20% (některé údaje hovoří až o 30%).

Situaci SSD komplikuje i fakt, že existuje mnoho nástrojů a postupů, jak získat data z vadného harddisku, ale je jen velmi málo technologií, pomocí nichž lze získat data z vadného SSD.

Závěr:

Nezbývá než konstatovat, že SSD jsou čím dál více zajímavá z hlediska spotřeby, hlučnosti i výkonu, ale stále trpí několika problémy. Nízký výkon prvních generací se již podařilo vyřešit a i v oblasti stále vysoké pořizovací ceny se blýská na lepší časy (například notebook Toshiba Portégé s 64GB SSD stojí pod 40 000 Kč bez DPH). Největší potíží se tak zdá být spolehlivost, což je u záznamového média vlastnost klíčová. Ačkoliv reálná nasazení zatím potvrzují obavy skeptiků ze selhání paměťových buněk při používání, SSD mají budoucnost ještě před sebou.

Technologie

Diskuse