Bezdrátové nabíjení - skutečná volnost?

7. 10. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Hojně diskutovaným tématem poslední doby je bezdrátové nabíjení jakožto jedna z novinek pronikajících poprvé i do sféry notebooků. Ačkoliv si mnozí představovali volnost pohybu s nabíjeným notebookem, skutečnost je u momentálně použité technologie trochu jiná. Přesto začíná svítat na lepší časy.

Bezdrátové nabíjení - skutečná volnost?

Nedávno představený notebook Dell Latitude Z na sebe strhl pozornost zejména možností volitelného bezdrátového dobíjení, realizovaného technologií elektromagnetické indukce. Tento způsob sice vyžaduje pouhé odložení notebooku na dobíjecí stanici, zde však musí zařízení také zůstat během celého procesoru nabíjení. Přínos indukčního dobíjení oproti zapojení klasického napájecího adaptéru nebo zacvaknutí notebooku do dokovací stanice si tak musí každý uživatel zhodnotit sám, přesto se jedná o zajímavou změnu, která snad předznamená příchod obdobných technologií s kýženou volností pohybu zařízení i během nabíjení.

Pojďme se tedy podívat blíže na princip elektromagnetické indukce. Základními stavebními kameny jsou dvě oddělené cívky, jedná umístěné v dobíjecí stanici a druhé v cílovém zařízení. Nevýhodou je nutnost umístit obě zařízení poměrně blízko sebe, typicky položení na podložku, což přirozeně eliminuje zmíněnou možnost volného pohybu třeba s notebookem při dobíjení. Samotná představa bezdrátového přenosu energie není žádnou horkou novinkou, jak by se mohlo na první pohled zdát, poprvé ji totiž představil Nikola Tesla před více než 100 lety.

Snadnou aplikaci v jakémkoliv zařízení umožňuje malá tloušťka destičky s cívkou, kterou je možné umístit i do velmi tenkých přístrojů jako jsou právě notebooky, mobilní přehrávače nebo také elektrické zubní kartáčky, kde se používá už delší dobu. Účinnost indukčního nabíjení se může různit podle podmínek a způsobu implementace, obecně by se měla pohybovat okolo 70 %.

notebook Dell Latitude Z s nabíjecí základnou
Notebook Dell Latitude Z s nabíjecí základnou

Pohodlněji s Intelem

Výrazně mobilnější způsob bezdrátového dobíjení představil Intel, jehož technologie nazvaná Wireless Resonant Energy Link (WREL) umožní uživatelům skutečně volný pohyb s nabíjeným zařízením, prozatím ovšem v omezené vzdálenosti. Přenos je realizován pomocí elektromagnetické rezonance, kdy je na jedné straně opět vysílač a koncové zařízení funguje coby přijímač, které jsou vzájemně naladěny na stejnou úroveň rezonance.

Ostatní objekty tudíž nepřijímají žádnou energii. WREL je stále ve stádiu vývoje, takže se s největší pravděpodobností nedočkáme v blízké budoucnosti jeho nasazení. V loňském roce Intel ukázal WREL na Intel Developer Forum, kde tímto bezdrátovým přenosem energie rozsvítil 60W žárovku. Krátkou prezentaci této technologie komentuje na videu David Meyer z vývojové laboratoře Intel v Seattle:

Sony také bezdrátově

Minulý týden se pochlubila s vlastní technologií bezdrátového napájení také společnost Sony, v jejímž podání zvládne přenos 60W na vzdálenost 50 cm. Základem je využití magnetické rezonance, kdy je v hlavním zdroji umístěna cívka, vytvářející při napájení magnetické pole. V napájeném zařízení se rovněž nachází cívka, která je indukována vytvořeným magnetickým polem, čímž je přenos úspěšně dokončen. Nutnou podmínkou je stejná frekvence, na níž musí pracovat zdrojové i koncové zařízení, aby byl přenos úspěšný.

Princip je tedy na první pohled obdobný jako u WREL. Standardní přenosovou vzdálenost 50 cm lze prodloužit pomocí dodatečné pasivní jednotky, umístěné mezi oběma zařízeními, na 80 cm při zachování účinnosti přenosu 80 %. Názorná demonstrace technologie Sony spočívala v bezdrátovém napájení 22" televizoru, jak je vidět na následující fotce.

prototyp bezdrátového napájení Sony
Prototyp bezdrátového napájení Sony

Budoucnost bez kabelů

Ze snahy výrobců je vidno, že do budoucna počítají s nasazením "opravdového" bezdrátového napájení přístrojů, vzhledem k neustálému vyvíjení těchto technologií ale zůstává otázkou, kdy se s některou z nich setkáme v koncových zařízeních. Od představení palivových článků již také uběhla dlouhá doba, přičemž jsme se stále bohužel nedočkali dokončení jejich vývoje a následného komerčního nasazení.

Zdroj: pcworld.com, electronista.com, sony.net, intel.com

Technologie

Diskuse