Google Android - robota zde nehledejte

12. 8. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Vojtěch Uhlíř

V posledních měsících se slovo Android začíná skloňovat ve více oblastech IT, avšak nikoliv v souvislosti s robotikou, ale jako nová nadějná platforma, za kterou stojí mocný Google. Kde se ovšem tato platforma vzala, k čemu je určena a má vůbec šanci na delší přežití? Na tyto otázky si odpovíme v dnešním článku.

Google Android - robota zde nehledejte

Android se poprvé oficiálně objevuje v průběhu let 2006 a 2007 jakožto ambiciózní plán od softwarového giganta Google. Myšlenkou bylo vytvoření volně šiřitelné platformy, která se dle druhu nasazení bude moci cíleně měnit. Google se samozřejmě pouští do vývoje a začíná shánět partnery pro tento projekt. To vrcholí 5. listopadu 2007, kdy bylo založeno konsorcium Open Handset Aliance sdružujících 35 společností, které za Androidem stojí či se jinak podílí na jeho vývoji. Nyní má Open Handset Aliance přes 50 členů, mezi které patří například Texas Instruments, Toshiba, HTC, T-Mobile, Huawei, Samsung a další.

Výsledkem jejich společného snažení je systém postavený na jádře Linuxu, na němž jsou následně postaveny JAVA knihovny, aplikační vrstva a konečně běžící aplikace. Celá podstata se odvíjí od rozhodnutí Google vyvíjet Android pod open source licencí. Na rozdíl od konkurentů jako Windows Mobile či Symbian jsou tak veškeré zdrojové kódy volně přístupné a šiřitelé vývojářům. Povaha otevřeného systému tak umožňuje prakticky každému programátorovi či výrobci hardware přizpůsobit si systém přesně na míru, například použitému hardware, či vyvíjení maximálně odladěných aplikací. Přístup k vývojovému prostředí se děje přes Android SDK (SDK - Software Development Kit), vydaný právě Open Handset Aliancí na počátku roku 2008.



Prostředí Androidu na mobilních telefonech

OHA též samozřejmě vydává kompletní opravné a aktualizační balíčky vývojářského kitu. Nyní je SDK ve verzi 1.5 a jednotlivé balíčky se Google rozhodl pojmenovávat po sladkostech. Verze 1.5 byla proto Cupcake (dort), následovat bude Donut (kobliha) a dále Eclair a Flan (obdoby našeho cukroví).

Další neodmyslitelnou součásti je Android Market. Zde je "trh" veškerých aplikací vyvinutých pro Android, které si lze stáhnout do svého přístroje buď zdarma či za poplatek, který jde přímo samotnému programátorovi aplikace.

Android má mít v budoucnosti široké uplatnění, momentálně se však musíme spokojit pouze s vybranými kusy. První obor, kde se začíná Android prosazovat, jsou mobilní telefony. Přestože i ty můžeme spočítat na prstech jedné ruky, dle slov vývojového zástupce Googlu by jich do konce roku mělo přibýt něco přes 20. Momentálně jsou nositelé Androidu tyto telefony:

  • HTC Dream distribuovaný firmou T-Mobile jako T-Mobile G1
  • HTC Magic distribuovaný firmou Vodafone pod názvem myTouch 3G
  • A nově uváděné HTC Hero a HTC Click.

Druhým oborem, o kterém se již dlouho spekuluje, jsou mini notebooky. Zde však zatím zůstalo spíš u papírových návrhů či ojedinělých vzorků, hromadné výroby notebooku s Androidem jsme se dosud nedočkali.



Dva poslední telefony s Androidem - HTC Magic a HTC Hero

Android a Chrome OS

S mini notebooky totiž může mít Google úplně jiné plány. Pokud se zajímáte o novinky v oblast IT, určitě jste zaznamenali ohlášení dalšího operační systému Googlu, totiž Chrome OS. Google připouští, že oba systému budou mít k sobě velice blízko, avšak Chrome OS by neměl nijak přímo konkurovat Androidu. Ten by se v budoucnosti měl spíše prosazovat na poli různorodých přístrojů (od telefonů až třeba po set-top-boxy) na rozdíl od Google Chrome OS, jež by měl být primárně určen právě na mini-notebooky s výrazném propojením s internetovým vyhledávačem Google Chrome. Operační systém plánovaný na druhou polovinu roku 2010 by dle Googlu měl většinu naší práce přenést na web, samozřejmě nejlépe s využitím jeho on-line aplikací.

Mini notebooky by se měly stát pouze prostředníky k práci na webu a změnit tak doposud konvenční způsob instalovaní jednotlivých aplikací na vlastní disk. Tímto směrem se webové aplikace jako Google Apps ubírají poslední dobou v čím dál širší míře, takže Chrome OS má v tomto ohledu zajímavý potenciál.

Technologie

Diskuse