Intel Calpella - Centrino s Nehalemem

15. 7. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

V letošním roce se dočkáme uvedení další generace mobilní platformy Centrino s názvem Calpella, která přinese několik zásadních změn, souvisejících zejména s přechodem mobilních procesorů na architekturu Nehalem. V krátkosti si pojďme shrnout nejzajímavější prvky, na něž se můžeme u Calpelly těšit.

Intel Calpella - Centrino s Nehalemem

V pořadí již šestá generace mobilní platformy Intel Centrino nesoucí kódové označení "Calpella" bude mít za úkol nahradit předchozí platformu, skrytou za označením "Montevina", jenž se dočkala uvedení v červnu loňského roku. Ačkoliv se původně měla dostat Calpella na trh již ve třetím čtvrtletí 2009, nakonec si s velkou pravděpodobností odbude svůj debut až ke konci letošního roku. Jako pravděpodobný se jeví měsíc říjen, ovšem s jistotou nelze prozatím nic tvrdit, protože odklad uvedení Calpelly požadují po Intelu údajně samotní výrobci notebooků, kteří mají kvůli celosvětové krizi značné zásoby stávajících mobilních komponent. Na konkrétní datum si tedy budeme muset ještě počkat.

Čím je příchod Calpelly natolik revoluční oproti dřívějším generacím platformy Centrino? Důvodem je přechod mobilních procesorů, spadajících do platformy Calpella, na architekturu Nehalem. V případě samotných komponent se u Nehalemu setkáme s přesunem řadiče operačních pamětí ze severního můstku, kde jej Intel dosud osazoval, k výpočetním jádrům procesoru. Důvodem k tomuto kroku je zvýšení přenosové rychlosti procesor-RAM, zejména kvůli použití modernějších pamětí typu DDR3, které jsou schopny dosáhnout vyšších frekvencí a s tím související množství přenesených dat ve srovnání s DDR2.

Procesory a Intel QuickPath

Druhou významnou změnou je nahrazení dosud používaná systémová sběrnice Front Side Bus (FSB) modernější alternativou Intel QuickPath, opět umožňující rychlejší přenos dat. K přechodu na sběrnici QuickPath vedl požadavek na vytvoření rychlé komunikační cesty pro přenos dat mezi jednotlivými procesorovými jádry a zároveň komunikace procesoru se zbývajícími komponentami počítače. Podrobněji jsme se věnovali sběrnici QuickPath v dřívějším článku "Intel QuickPath - rychlejší cesta k datům".

logo Intel QuickPath

Calpella se objeví zpočátku se třemi procesory s kódovým označením "Clarksfield", které budou vyráběny 45nm výrobním postupem. Všechny modely nabídnou čtyři výpočetní jádra, ale budou se lišit svou pracovní frekvencí a možná také některými dalšími parametry (například velikost cache), ovšem podrobné specifikace ani přesné oficiální pojmenování procesorů nejsou v tuto chvíli známy. Podle dosud uniklých informací bude nejvýkonnější model zřejmě nazvaný Core 2 Extreme XE (2 GHz), následovaný verzí Core 2 Quad P2 (1,73 GHz) a Core 2 P1 (1,6 GHz). Thermal design power (TDP) procesorů Core 2 Quad Px by měl dosahovat 45W, ovšem u Extreme verze se dočkáme vyšších 55W.

Inovace se dočkají také integrované grafické čipy Intelu, použité v čipsetech platformy Calpella. Jednou z novinek je podpora technologie DisplayPort, což je nejnovější rozhraní pro připojení zejména externích monitorů. Ačkoliv se dočkal DisplayPort oficiálního uvedení v loňském roce, dosud jsme se s ním v noteboocích příliš nesetkali. Většina výrobců stále volí spíše rozhraní HDMI nebo stále používané analogové rozhraní. DisplayPort popisoval loňský článek "DisplayPort - digitální přenos obrazu v novém".

logo DisplayPort

Další zajímavá změna nastane u procesorů dosud skrytých pod názvem "Arrandale", které se objeví až později. Tyto procesory budou spadat do kategorie Multi-Chip Package (MCP) a rodiny produktů Westmere, přesunující k dvěma výpočetním jádrům, vyráběným novějším 32nm procesem, integrovaný grafický čip, používající 45nm postup výroby. Tím se dosáhne zjednodušení výroby a taktéž by se měla snížit výsledná spotřeba energie.

foto

Rovněž adaptéry bezdrátové komunikace, tvořící součást platformy Centrino, se představí u Calpelly v nové podobě. S označením Puma Peak se můžeme těšit na modul podporující WiFi 802.11 a/b/g/n, doplněný WiMAX adaptérem Kilmer Peak.

Důležitá bude cena

Pokud dostane platforma Calpella zpočátku pouze výše jmenovanou trojici procesorů, nebude se jistě jednat o zrovna masovou záležitost. Vysoký výpočetní výkon čtyřjádrových procesorů, ovšem vykoupený značnou TDP, je odsoudí pouze do velkých a pravděpodobně drahých notebooků. Změnu by měly přinést procesory Arrandale, které se zaměří na nižší segmenty notebooků a kromě přijatelnější spotřeby nabídnou určitě také nižší cenu. Jejich dostupnost se ale očekává na konec posledního čtvrtletí 2009 nebo spíše až na začátek následujícího roku.

Zdroj: fudzilla.com, anandtech.com

Technologie

Diskuse