NVIDIA GeForce GTX 280M - grafický high-end

22. 4. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

Na vrcholu nejnovější řady mobilních grafických karet NVIDIA GeForce 200M / 100M se usídlil model GeForce GTX 280M, slibující samozřejmé navýšení výkonu oproti svým předchůdcům. Oproti nim by měl disponovat rovněž nižší spotřebou a menším zahříváním, přičemž nechybí ani podpora dalších technologií jako CUDA, PhysX a PureVideo.

NVIDIA GeForce GTX 280M - grafický high-end

Letos uvedená řada grafických karet pro notebooky NVIDIA GeForce 200M / 100M sahá od základních modelů zastoupených „stovkovou“ řadou až po výkonné grafiky tvořené sérií GeForce 200M. V současnosti zastupuje high-end této série karta GeForce GTX 280M, postavená na „staronovém“ jádře G92b. Pozitivem je přechod na modernější 55nm výrobní proces, přinášející nižší spotřebu a tepelné vyzařování čipu včetně jeho menší velikosti. Předchozí GeForce 9800M GTX byla vyráběna 65nm postupem.

GeForce GTX 280M má aktivních 128 stream procesorů, taktovaných na frekvenci 1463 MHz. Samotné grafické jádro tiká na frekvenci 585 MHz a obsahuje přibližně 754 milionů tranzistorů. Podporován je standardně 1GB GDDR3 pamětí, taktovaných na frekvenci až 950 MHz. Přístup k pamětem je realizován skrze 256bitovou sběrnici. Pro snazší osazení do notebooku mohou být karty GeForce GTX 280M vyráběny s rozhraním MXM 3.0 Type B.

U grafického high-endu je samozřejmostí podpora SLI technologie, neboli propojení dvou samostatných grafických karet. Vzhledem k potřebě dostatečného prostoru a nemalým nárokům na chlazení (spotřeba celé karty je až 75W) bude SLI řešení použito jen u velkých notebooků, splňujících v dostatečné míře obě kritéria. Pro minimalizaci spotřeby se o správu napájení karty podle aktuálního zatížení stará technologie PowerMizer 8.0.

Při běžném využití notebooku s GeForce GTX 280M najde uplatnění podpora technologie HybridPower, což znamená možnost jednoduše přepínat mezi diskrétní grafickou kartou a integrovaným grafickým čipem. Tímto se dosáhne nejen snížení spotřeby a tudíž delší výdrže při provozu notebooku na baterie, ale také se sníží momentální nároky na chlazení. U GeForce GTX 280M by měl být proces přepínání výrazně zkrácen oproti dřívější GeForce 9800M GTX.

foto

Z herních technologií karta podporuje Microsoft DirectX 10 a OpenGL 2.1, v moderních hrách se uplatní rovněž technologie PhysX sloužící pro fyzikální výpočty. Dále nechybí dnes již nezbytná hardwarová akcelerace realizovaná formou PureVideo HD, která zvládá zpracovat videa ve formátu H.264, VC-1, MPEG2 a WMV9. Široké možnosti využití nabízí technologie CUDA, podrobně popisovaná v článku „NVIDIA CUDA - využití grafické karty naplno“.

GeForce GTX 280M podporuje velké množství obrazových výstupů, čítající přirozeně LVDS (Low-voltage differential signaling) pro interní displej notebooku. Dále mohou výrobci použít digitální HDMI, dual- či single-link DVI, DisplayPort nebo analogový VGA výstup. V případě digitálního i analogového výstupu je maximální povolené rozlišení 2048 x 1536 bodů.

Výkon

Podle prvních testů se jedná v případě NVIDIA GeForce GTX 280M o nejvýkonnější grafiku současnosti, kterou překonávají pouze dvojice karet zapojených ve SLI nebo CrossFire režimu. Nárůst oproti předchozí generaci přesto není nikterak výrazný, jedná se tedy spíše o výkonnostní evoluci.

foto

Závěr

NVIDIA GeForce GTX 280M je bezesporu velmi výkonnou kartou, která podle předběžných výsledků patří na vrchol jednočipových grafických řešení. Jak už tomu v případě high-endových grafik bývá, nejedná se o častou volbu výrobců notebooků a dosud byl s GeForce GTX 280M oznámen jenom Clevo M980NU.

Zdroj: notebookcheck.net, nvidia.com

Technologie

Diskuse