NVIDIA Ion - trnitá cesta k Atomu

25. 3. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Lalík

NVIDIA se v loňském roce rozhodla uvést na trh mobilní platformu pro nenáročné notebooky a malé počítače, která se původně skládala z jejího čipsetu a procesoru VIA Nano. Očekávala se zajímavá konkurence k Intelu Atom, avšak celé řešení se na svět přivést nepodařilo a NVIDIA následně přešla k Atomu. Tento rok ale oznámila přípravu nástupce platformy Ion, pro změnu opět s Nano. Jak probíhal tento složitý vývoj?

NVIDIA Ion - trnitá cesta k Atomu

Platforma nazvaná NVIDIA Ion je v poslední době často skloňovaný pojem. Ačkoliv je mnohými netrpělivě očekávána, při svém zrodu a dokonce ani nyní nemá poklidný vývoj. Původní práce na mobilní platformě, k níž NVIDIA měla přispět čipsetem a hledala k němu vhodný procesor, započaly v průběhu loňského roku. Poprvé jsme se o této, tehdy bezejmenné platformě, doslechli v dubnu 2008.

V té době se objevily první neoficiální informace, že firmy NVIDIA a VIA zahájily vzájemnou spolupráci na společné platformě. Čipset NVIDIA měl výhodu oproti konkurenci ze stájí Intel a VIA zejména v podobě integrovaného grafického čipu s vysokým výkonem. VIA pak měla dodávat procesory C7 a zejména chystanou novinku s kódovým označením Isaiah. Na první pohled se tento projekt jevil jako zajímavá konkurence k nově uvedenému procesoru Intel Atom, kombinovanému u malých notebooků se starým čipsetem Intel 945 GSE.

Ovšem dlouhou dobu se o této platformě pouze hovořilo, aniž by se objevil jakýkoliv prototyp počítače osazený kombinací NVIDIA a VIA. Na červnové výstavě Computex 2008 jsme se konečně dočkali oficiálního uvedení procesoru VIA Nano, dříve známého pod označením Isaiah. Ačkoliv na Computexu stále nebyly k vidění žádné prototypy výsledků spolupráce NVIDIA-VIA, předpokládalo se, že právě Nano bude nejvhodnějším doplňkem NVIDIA čipsetu MCP79 a důstojnou konkurencí pro Atom.

Procesor VIA Nano

O měsíc později se však poprvé objevily nečekané zprávy, že NVIDIA se začíná „poohlížet“ po procesoru Intel Atom a osadila by ho do své platformy raději než původní VIA C7/Nano. V říjnu 2008 si poté odbyl svou premiéru právě čipset NVIDIA 9400M G alias MCP79, určený pro běžné mobilní procesory Intel. Poprvé se objevil v inovovaných noteboocích Apple a obecně se jevil jako velmi schopná konkurence k čipsetům Intelu, kterým chyběla dostatečně výkonná integrovaná grafická karta.

NVIDIA 9400M G ale nabídl mnohem více než jen tyto vlastnosti. S čipsetem samotným jste se podrobněji mohli seznámit v článku „NVIDIA MCP79 - univerzální konkurence pro čipsety Intel“. I přes „papírově“ výborné vlastnosti se NVIDIA 9400M G nedočkal přílišného rozšíření do notebooků ostatních výrobců, jedinou nadějí pro větší využití tak zůstávala stále nedokončená platforma NVIDIA-VIA. Nicméně i zde došlo k neočekávané změně.

Základní deska s NVIDIA Ion
Základní deska s NVIDIA Ion

O měsíc později se totiž objevily opět neoficiální zprávy od vnitřních zdrojů VIA, že spolupráce na platformě NVIDIA-VIA byly definitivně pozastaveny. Napjatě se tedy očekávalo, zda-li podnikne NVIDIA nějaký další krok a v posledním měsíci roku 2008 jsme se dočkali. Světlo světa spatřila platforma NVIDIA Ion, neboli kombinace mírně upraveného čipsetu NVIDIA 9400M a procesoru Intel Atom. Oproti standardnímu čipsetu Intel 945 GSE nabídne platforma Ion podle NVIDIA až 10x vyšší grafický výkon a umožní tak zahrát si větší množství her v kvalitnějším podání, nechybí taktéž akcelerace videa či výpočty pomocí technologie CUDA.

Co se spotřeby týče, zde by na tom měl být Ion o něco málo hůře než Atom kombinovaný s 945 GSE, ale je nutné brát ohled na schopnosti čipsetu 9400M. NVIDIA sice dosud prezentovala prototyp Ionu pouze coby malý stolní počítač, nicméně použití v noteboocích je rovněž bezproblémové a v obou případech se čeká pouze na výrobce, až adaptují Ion pro svá zařízení.

Platforma Ion ale ani po svém uvedení rozhodně nemá na růžích ustláno. NVIDIA má totiž v poslední době s Intelem mnohé „názorové neshody“, kterými je postižen také Ion. Intel několikrát obeslal výrobce dokumenty popisujícími nevýhody Ionu ve srovnání se svým řešením Atom + 945 GSE. Na tom by samozřejmě nebylo nic zvláštního, nicméně Intel údajně v těchto dokumentech zacházel dále, než by bylo pro pouhé jednoduché srovnání nutné. Kromě vyšší ceny Ionu je toto možná jeden z důvodů, proč výrobci dosud ve velkém neadaptovali platformu NVIDIA.

Malé PC s NVIDIA Ion
Malé PC s NVIDIA Ion

NVIDIA Ion 2 opět s VIA

NVIDIA rozhodně nepřestala překvapovat. Tři týdny nazpět potvrdil samotný ředitel NVIDIA Jen-Hsun Huang, že se nakonec dočkáme kombinace čipsetu NVIDIA a procesoru VIA Nano. Tato platforma je zatím označována jako Ion 2, kdy se s ní setkáme ale v současnosti není jisté. Zda-li a případně v čem se bude Ion 2 lišit od současné platformy Ion taktéž nebylo řečeno.

Stávající Ion, respektive na něm postavené malé notebooky, by se měly objevit podle magazínu Fudzilla nejpozději ve třetím, možná už ve druhém čtvrtletí letošního roku. Jména konkrétních výrobců nebyla zmíněna, takže si na podrobnější informace zatím musíme počkat.

Zdroj: nvidia.com, fudzilla.com, digitimes.com

Technologie

Diskuse