Service Pack 2 pro Windows Vista - na co se můžeme těšit?

20. 5. 2009 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Téměř stejně bedlivě jako vydání nových Windows 7 je sledována také příprava druhého servisního balíčku pro Windows Vista. Zejména z pohledu majitelů notebooků vypadá zajímavě slíbené vylepšení komunikačních vlastností (Wi-Fi a Bluetooth) či správy napájení. Dočkáme se zásadnějších novinek a změn, či se Service Pack 2 ponese spíše v duchu mírných změn a inovací?

Service Pack 2 pro Windows Vista - na co se můžeme těšit?

O Service Packu 2 pro Windows Vista se hovoří již velmi dlouho. První zmínky se začaly objevovat již před několika měsíci, dá se říci, že téměř ihned po té, co byla vydána první verze servisního balíčku pro tento operační systém. První verze přinášela poměrně výrazné změny, které dokázaly používání počítače s tímto systémem v mnoha ohledech zcela změnit a pro mnoho uživatelů se stal právě až SP1 důvodem přechodu ze starších operačních systémů.

Očekávání spojená se Service Packem 2 již všeobecně tak velká nebyla, což se nakonec ukazuje jako správné. Podobně jako u Service Packu 3 pro Windows XP se také zde setkáme spíše s dolaďováním funkčních vlastností a postupným vývojem některých aplikací. Vylepšeno bylo ale také chování některých vlastností, které byly doposud problematické, a tak se rozhodně nedá říci, že by SP2 pro Windows Vista neměl co nabídnout.

Windows Vista SP2

Service Pack 2 bude zcela totožný pro operační systémy Windows Vista a Windows Server 2008. Oba tyto systémy mají totožná jádra, výrobce si proto ušetřil práci navíc a servisní balíčky rovněž sjednotil.

V současné době je veřejně dostupná testovací verze tohoto balíčku. Finální verze by měla být vypuštěna v následujících týdnech či měsících. Zkušební verzi, která se vyznačuje vysokou stabilitou a bezproblémovým provozem, je možné stáhnout ve 32bitové i 64bitové verzi. Nutným požadavkem pro instalaci SP2 je předchozí instalace SP1.

Nejvýznamnější změny v oblasti hardware:

  • Podpora 64bitových procesorů VIA Technologies

S procesory VIA se setkáváme zejména v oblasti mini notebooků, kde by jejich vylepšená podpora mohla znamenat další rozšíření Windows Vista i v této kategorii počítačů.

  • Windows Vista Feature Pack for Wireless

Do druhého Service Packu bude integrován také celý Windows Vista Feature Pack for Wireless, který kromě dalších drobností přináší podporu standardu Bluetooth 2.1, rozhraní Windows Connect Now pro jednoduší konfigurace Wi-Fi sítí a připojení k nim. Tento balíček je možné získat také samostatně.

  • Vylepšeno chování Wi-Fi připojení po obnovení počítače z režimu spánku

Na počítačích s Windows Vista velmi často docházelo po obnovení z režimu spánku či hibernace k problémům s navázáním připojení k Wi-Fi síti. Tento problém by měl být nyní odstraněn.

  • Přímá podpora vypalování Blu-Ray disků

Vypalování Blu-ray disků zvládají některé komerčně dostupné aplikace, nyní je tato možnost dostupná každému přímo jako součást operačního systému.

  • Rozšíření schopností DirectX

Vylepšení rozhraní DirectX by mělo znamenat také zvýšení výkonu v grafických operacích a ve hrách.

Nejvýznamnější změny v oblasti software:

  • Souhrn doposud vydaných oprav a aktualizací

SP2 bude obsahovat všechny doposud vydané aktualizace a opravy operačního systému.

  • Windows Search 4.0

Svého vylepšení se dočkala také aplikace Windows Search, která by měla dosahovat zvýšení výkonu a přesnějších výsledků.

  • Podpora UTC pro souborový systém exFAT

Souborový systém exFAT až doposud ve Windows nezvládal práci s UTC značením, které hraje důležitou roli při synchronizaci počítačů, které jsou umístěny v různých časových pásmech.

  • Vylepšený power-management

Vylepšena by měla být správa napájení a chování některých komponent. Dosaženo by mohlo být lepšího chlazení a o něco delší výdrže při práci na baterii. Chybět by neměla ani možnost hromadné správy vlastností spojených s touto oblastí pro administrátory sítí.

Mezi další drobné změny patří:

  • Vylepšení vlastností mini aplikace pro sledování RSS kanálů (zlepšit by se měla odezva aplikace a její výkon)
  • Snížení požadavků některých miniaplikací na systémové prostředky
  • Podpora Hyper-V virtualizace
  • Přidán speciální klíč do registrů, který zvládá modifikaci počtu otevřených TCP kanálů (tímto by mělo být dosaženo větší stability a kompatibility některých aplikací)
Technologie

Diskuse