AMD Geode NX - vyroste konkurence pro Atom?

16. 6. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Pokud potřebujete alespoň trochu seriózní výkon v zařízeních typu netbook, ARM procesory vám nijak nepomohou a nezbývá, než se obrátit na Intel s jeho Atomem. Praktický monopol této firmy se vedle společnosti VIA pokusí nabourat i druhý největší hráč na trhu - společnost AMD. Ta se svou technologií Geode už vstoupila na trh, jestli má proti Intelu co nabídnout si povíme v tomto článku.

AMD Geode NX - vyroste konkurence pro Atom?

Geode jsou procesory, které řadíme do skupiny embedded, což lze přeložit jako zabudované nebo možná také integrované. Řada NX je pak speciálně určena pro nasazení s potřebou vyššího výkonu s minimalizací spotřeby. Potkat bychom se s těmito procesory měli i v high-end tiskárnách, domácích multimediálních systémech nebo v platebních terminálech, nás ale bude zajímat nejvíce nasazení v mini noteboocích.


destička s procesorem “naživo“

Geode NX procesory jsou vyprojektovány stejně jako konkurence od Intelu – Atom – jako x86 zařízení s možností pohánět operační systémy, které s tímto počítají, tedy Windows XP a XPe, WinCE a linuxové distribuce. Pokud se podíváme na technologie použité ve výrobě, hned nám bude jasné, že Geode procesory to budou mít se svým bojem o místo na trhu velmi těžké. Aby se na 85mm2 vešlo 22 milionů transistorů, stačilo použít 130nm technologii. AMD obratně mlží uváděním procesoru v mikrometrech, ale po přepočtu na obvyklejší nanometry je všechno jasné – Intel používá u Atomů 45nm proces, tedy téměř třetinový. A tohle s sebou nese jasné vlastnosti – menší pracovní proces je dražší a náročnější na výstupní kontrolu, ale spotřebuje méně materiálu (křemíku) a především čipy touto cestou vyrobené spotřebovávají méně proudu a vyzařují daleko méně tepla – obojí v malých netboocích velice snadno poznáme. I malé rozdíly se podepíšou na konstrukci šasi, resp. chlazení, a na výdrži baterie, která také nemůže být v mini notebooku příliš veliká.

To také vedlo už ke druhému mlžení ve firemních materiálech - TDP se udává v průměrných a nikoli špičkových hodnotách, to u Intelu opravdu najdete maximální TDP. A je to o to zábavnější, že i při takto poměřovaných hodnotách Intel jasně vede. Takový postarší Atom 330 (1,6 GHz, 512 kB L2 cache,533 Mhz FSB) má TDP 8 W, nejsilnější z nových Geode NX procesorů, který už můžeme v praxi i potkat, má při frekvenci 1,4 GHz, 256bitové cache a 266MHz sběrnici průměrné TDP 14 W a špičkové dokonce 25 W, což už je srovnatelné s Core i7 LM procesory! Musíme si tedy přiznat, že v tomto AMD propadá.


tabulka procesorů AMD Geode NX

V současnosti jsou v nabídce tři procesory řady NX o frekvencích 667 MHz, 1,0 GHz a 1,4 GHz. První dva procesory navíc mohou fungovat i bez aktivního chlazení, na druhou stranu se výkonem do mini notebooků příliš nehodí, na ty bude specialistou poslední model, u něj však již větráček šumět bude.

Nakonec si pojďme povědět něco o hardwarových specifikacích. Kromě frekvence, TDP a pracovního napětí mají všechny procesory NX stejné základy, které vycházejí z architektury využité už v Athlonech 7. generace, což sebou přináší jednu moc dobrou vlastnost – procesory budou kompatibilní s již vytvořenými čipsety, BIOSy a dokonce i celou řadou driverů.

Procesory jsou postaveny na superskalární 32bitové mikroarchitektuře, obsahují tři paralelní x86 dekodéry pro překládání výpočtu do x86 instrukcí, využívá spekulativních výpočtů mimo pořadí a také predikační tabulky s 2048 vstupy, podporuje technologie MMX, FAD a 3DNow!. Vyrovnávací paměť 1. úrovně má 128 kilobitů, L2 už 256 kb, obě mají 63bitovou šířku. Připadají Vám tyto specifikace povědomé? Právem, technologicky se jedná o "starý známý" Athlon XP-M.


blokové schema procesorů AMD Geode NX

Na závěr mohu říci, že AMD Geode má na trhu jedinou šanci, a to bojovat cenou. Technologicky je Intel o dost dále, ale netbooky výkon na prvním místě nemají a spousta lidí chce to opravdu nejlevnější zařízení, protože jde spíše mobilitu, pro jiné potřeby máme jiné přístroje. Otázkou zůstává, jestli AMD nezlomí vaz vysoké TDP jeho procesorů, které se může výrazně podepsat na odběru energie a tím i době výdrže nebo hmotnosti (větší baterie). Přesto AMD držím palce a doufám, že v příští generaci bude další spousta kroků či skoků vpřed. A první dobrou vlaštovkou je i uvedení notebooku Asus Eee PC 1201K s AMD Geode NX 1750.

Technologie

Diskuse