AMD Vision - jak si vybrat počítač na sedmé kliknutí?

19. 5. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD hrdě představuje technologii Vision, která má především pomáhat méně znalým uživatelům počítačů vybrat si ten správný podle použití. Zároveň garantuje určitou výkonnost, spolehlivost a pochopitelně také přítomnost komponentů tohoto výrobce.

AMD Vision - jak si vybrat počítač na sedmé kliknutí?

Minoritní výrobce počítačových komponentů, zejména procesorů, rozvíjí svou technologii AMD Vision, což je věc v podstatě výhradně marketingová a snaží se maximálně zjednodušit výběr a nákup počítače. Jakým na to jde způsobem? V podstatě velice jednoduše – stačí na stránkách této technologie odpovědět na několik snadných otázek v sedmi krocích a poté na vás vypadne navrhovaná verze této technologie. A také rovnou můžete překliknout na stánky výrobců notebooků a nebo se vydat do obchodu a koupit podle pohledu „co se Vám líbí“, jen když to bude mít správnou nálepku. Uvnitř najdete procesory a čipsety od AMD, grafické karty ATI (vlastněné AMD) a ostatní hardware certifikovaný pro použití v programu Vision.

V současnosti existují čtyři základní skupiny podle celkového výkonu počítače a schopnosti plnit odstupňované nároky uživatelů. Zvláštní kategorii pak tvoří Vision Pro, určené pro business sféru (kde obvykle nakupují PC lidé k tomu určení a v problematice orientovaní, proto se nelze divit nižšímu zaměření na tento segment uživatelů).


Vision – někdy také pojmenovávané jako Vision Basic
- vhodný pro poslech hudby, prohlížení fotografií, surfování na internetu, sledování filmů do DVD kvality a streamovaného videa.


Vision Premium
- vhodný pro současný běh více náročnějších aplikací (dvoujádrové procesory), hraní nenáročných 3D her, konvertování hudby a editaci fotografií, sledování HD filmů a podpora Bluetooth, webkamera


Vision Ultimate
- vhodný pro náročné výpočty (vícejádrové procesory), editaci fotografií a filmů ve vysokém rozlišení, tvorbu hudby, hraní náročných 3D her včetně těch on-line


Vision Black
- možnosti přetaktovávání CPU (v budoucnu i u notebooků), vhodný pro profesionální práci s multimédii, běh náročných 3D aplikací včetně nejnovějších her, podpora DirectX 11, podpora ATI Eyefinity technology (zobrazování na více monitorech – prozatím jsou certifikovány pouze desktopy

AMD je velice optimistická ve svých očekávání, předpokládá výrazný růst svých prodejů spojených především s procesory Phenom a Turion II Neo

Je fajn nemuset studovat a porovnávat vlastnosti procesoru, grafické karty, pamětí atd., nemuset si pamatovat spousta podivných kódů a nic neříkajících jmen, dávno jsou pryč doby, kdy si počítač kupovali jen lidé, co jim alespoň trošku rozuměli, dneska chce mít svůj přístroj i Vaše šestiletá dcera a osmdesátiletá prababička. V tomto případě má ale „nálepkovací“ technologie jednu zásadní slabinu. Přestože už AMD mírně upravilo certifikované procesory pro rok 2010, nálepky jsou pořád stejné, dokonce ani číslovka letopočtu nikam nepřibyla – jak za rok za dva zjistím, že mi notebook ještě pořád bude stačit? Vždyť za takovou dobu už všude mohou být Blu-ray disky, ale dnes mi Vision Basic garantuje jen DVD optickou mechaniku.

Druhým výrazným problémem je fakt, že přestože na tuto „hru“ přistoupili téměř všichni zásadní výrobci notebooků i desktopů (Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI nebo Toshiba), AMD nedrží ani 20% podíl na trhu procesorů. I když mezi grafickými kartami je situace vyrovnanější, specifikace požadují procesor i grafiku od AMD/ATI, takže v obchodech bude zřejmě nálepka Visionu jen dalším nepříliš známým a jasným stickem na obalech a tělech počítačů hned vedle Verze Windows, výčtem uchvacujících funkcí a dalšími. Možnosti širšího prosazení tedy vidí velice černě, AMD by jistě udělalo lépe, kdyby nasměřovalo větší prostředky do svého vývojového oddělení.

Technologie

Diskuse