ATI Mobility Radeon HD 5165 - staré technologie v novém kabátě

24. 11. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Mobilní Radeony 5165 se začínají objevovat v noteboocích jako karty nižší střední třídy, které nabídnou solidní výkon za velice zajímavou cenu. Ovšem podpora pouze DirectX 10.1, starší výrobní proces a řada dalších detailů dávají tušit, že se tu skrývá malý háček. Pojďme jej zkusit objevit.

ATI Mobility Radeon HD 5165 - staré technologie v novém kabátě

Napřed si musíme říci, že nejdůležitější pravdu o této grafické kartě najdeme v jediné větě na webu výrobce: Založeno na oceněné 3D architektuře ATI Radeon 4000. U AMD, které značku ATI vlastní, se tedy rozhodli prodloužit morální životnost starších výrobků tím, že provedli nějaké kosmetické změny a poslali dříve kartu střední třídy, tedy alespoň podle interního číslování, pod novým názvem o kategorii níže. V zásadě je totiž Radeon současné generace shodný s kartou ATI Mobility Radeon HD 4650, tedy střední třídou minulé generace. Nechci soudit, nakolik je takovéto přejmenovávání v pořádku (NVIDIA by mohla vyprávět), všechny informace včetně toho, že jádro je již lehce zastaralé, dostanete.

V dnešních noteboocích plní karta roli entry-levelu aktuální modelové řady, ovšem výkonem se rovná střední třídě předposlední generace, cenou i specifikacemi ostatně také. K tomu patří i její praktické nasazení a očekávání, jež můžeme mít. Karta má na notebookové poměry relativně vysoké TDP, nebude tedy nejlepší co do mobility, na druhou stranu její výkon ve 3D aplikacích rozhodně není základní a starší hry spustíte i ve vysokých detailech. Limitující u nových bude spíše chybějící podpora DirectX 11 než slabý hrubý výkon.

Podívejme se ale na specifikace. Radeon HD 5165 je založen na jádře M96, které má 320 unifikovaných shaderů, které, stejně jako jádro, pracují na frekvenci 600 MHz, oproti přímému předchůdci tak inženýři v Sunnyvale přidali 50 MHz. Zrychlit se povedlo i paměťovou sběrnici, takže dalších 100 MHz k dobru a celkově rovných 900 MHz. Šířka sběrnice samozřejmě zůstala zachována, 128 bitů se ukazuje jako dostatečné i pro výkonnější karty. Kapacitně zůstal 1 GB paměti, výrobce se samozřejmě může rozhodnout použít i menší. Zajímavostí je také fakt, že vedle speciálních grafických pamětí (GDDR3) může výrobce osadit i běžnou DDR3 paměť jako do paměti systémové (RAM). Pak ale dojde k citelnému zpomalení, bohužel. Neštěstím této karty, které je způsobeno jak starším návrhem, tak využitím stávajících výrobních kapacit (není třeba přestavovat výrobní linku) je použití 55nm výrobního procesu. S tím souvisí i hodnota TDP, která činí 35 W. Pokud by se karta miniaturizovala, jistě by ji šlo zrychlit a nebo ušetřit nějaký ten watt na spotřebě.

Dále se podíváme na výkon karet v benchmarkových testech a ve hrách. Musím připomenout, že na konkrétní výsledky má vliv i výkon ostatních součástí počítače, zejména procesoru. Podle nezávislého serveru notebookcheck.com dosáhne karta ATI MR HD 5165 v testu 3DMark06 na průměrných 6125 bodů, v testu 3DMark05 potom 13 284. Pro srovnání mohu uvést i výsledky předchůdce, ATI MR HD 4650: 3DMark06 - 6244 bodů, 3DMark05 – 12 609 bodů. Je jasně vidět zcela vyrovnaný výkon, rozdíly můžeme přičíst právě jen rozdílnému hardwaru či ovladačům v jednotlivých noteboocích.

Ve hrách jsou údaje následující (nastavení s vysokými detaily):

  • Risen (2009) – 23 fps
  • Crysis (2007) – 29 fps
  • Battlefield: Bad Company 2 (2010) – 29 fps
  • Mafia II (2010) – netestováno

Pozn.: jako plynulá hratelnost se hodnotí výsledky větší než 25 fps.

U grafických karet je samozřejmě důležitý i výkon ve 2D, čímž se dnes myslí především na akceleraci multimediálních kodeků, čili HD filmů. U ATI tyto schopnosti souhrnně nazývají Avivo HD technology. Podporuje H.264, VC-1 a MPEG-4 kodeky, takže nebudou problémy ani s Blu-ray disky, výstupy HDMI a DisplayPort včetně 7.1 prostorového digitálního zvuku, osazení porty však závisí na výrobci konkrétního notebooku.

Karta má pořád co nabídnout, i když chybějící DirectX 11 zamrzí, NVIDIA díky novým jádrům má podporu tohoto iXka i v nejslabší kartě (GeForce GT 415M). Stejné je to i s výrobním procesem. Světlou stránkou a hlavní výhodou je fakt, že ATI se už dávno vrátily náklady na vývoj, design i konstrukci výrobní linky, a tak může bojovat i cenou, kterou může stáhnout až téměř k cenám materiálu. Ale cenová politika, to je jiná písnička.

Technologie

Diskuse