ATI Mobility Radeon HD 5850 - přes 1TFLOP grafického výkonu

30. 6. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Snad každý by chtěl mít notebook, na kterém může kdekoli hrát hry a o nic se nestarat. Tak jednoduché to samozřejmě není, ale vysoký grafický výkon už dávno není doménou pouze desktopových PC. Co za zajímavý hardware lze najít v noteboocích dnes se podíváme v následujících článcích. A začneme stylově od toho výkonnějšího.

ATI Mobility Radeon HD 5850 - přes 1TFLOP grafického výkonu

Dnes mohou zbystřit především počítačoví „gameři“ a lidé s oblibou nejnovějších a někdy až malinko zbytečných technologií. Protože přesně pro ně je určena grafická karta Mobility Radeon HD 5850. Jiné uplatnění než ve hrách pro ní totiž najdeme jen stěží, nadbytek výkonu v relacích mobilního světa je totiž naprosto jasný a profesionálové sáhnou spíše po grafických procesorech certifikovaných pro aplikace typu CAD a DCC z řad FirePro nebo FireGL. Na druhou stranu z této koncepce součástky vyplývají i její nevýhody, především nároky na spotřebu a chlazení, což je jistě zřejmé.

Technicky vzato je HD 5850 DirectX 11 karta založená na jádře RV840, které můžeme najít v desktopové kartě Radeon HD 5770. Pochopitelně je karta pro mobilní využití modifikována jak po stránce technologické (zaostření na spotřebu), tak i nastavením – například pomalejšími takty jader či pamětí, opět kvůli spotřebě a především tepelnému vyzařování. Ve firemní nabídce se jedná v současnosti o druhou nejvýkonnější nabídku, nad ní už trůní pouze MR HD 5870. Pokud vyžadujete ještě vyšší výkon, možností je pouze spojení karet přes Crossfire rozhraní, což ovšem je ve světě notebooků velice neobvyklé a povětšinou i celkem zbytečné.

A co vlastně znamená slovo výkon v podání HD 5850? V syntetických testech 3DMark 06 dosáhne karta na 9996 bodů, což je mimochodem více než 6x více, než kolik dokáže vybojovat nejlepší dedikovaná grafika od Intelu, ve 3DMark 05 15 710 bodů, to je stále 5x více než Intel HD. V opravdovém nasazení, tedy v náročných hrách jsou výsledky zhruba takovéto (nastavení na nejvyšší detaily):

  • F.E.A.R. 2 (2009) – 44 fps
  • Need For Speed Shift (2009) – 32 fps
  • Battlefield: Bad Company 2 (2010) – 39 fps

Pro pořádek dodávám, že pro plynulý obraz se počítá s počtem větším než je 25 fps, promítačky v kinech obvykle pracují s frekvencí 24 obrázků za sekundu. Skóre se pochopitelně mohou mírně lišit podle rychlostí použitých pamětí a také výkonu procesoru.

A jaké stojí za těmito výkony hardwarové pozadí? Karta je připojena přes PCI Express 2.1 x16 sběrnici, používá dva 64bitové paměťové řadiče, výsledná kapacita je tedy 128bitová šířka pásma. Podpora pamětí je pro DDR3, GDDR3 a GDDR5 až do výše 1 GB, paměti jsou taktovány na 2000 MHz, přes ovladače Catalyst by je mohlo být možné ještě o několik MHz přetaktovat. Velikost a zejména typ paměti se promítne nejvíce do výkonu v 3D aplikacích s vysokými detaily – čím vyšší bude nastavení detailů ve hře, tím výrazněji poznáme rozdíl mezi použitím DDR3 a GDDR5 pamětí.


Jádro obsahuje celkem 1,04 miliardy transistorů, které jsou vyráběny 40nm procesem. To je velmi moderní technologie, dokonce i CPU vlastníka ATI, tedy firmy AMD, používají nejlépe 45nm proces, moderní Turiony X2 Ultra dokonce 65nm. Celkem obsahuje čip 800 streamovacích jednotek, 40 jednotek texturovacích, 16 ROP a po 40 TMU a TAU jednotkách, což znamená teoretický špičkový výkon až 1,12 TFLOPů. Navíc podle AMD došlo oproti čtyřkové řadě k výraznému vylepšení obecných výpočtů, což se projeví především při použití pro negrafické výpočty, tedy v technologiích DirectCompute nebo Open CL. Jádro je taktováno až na 625 MHz stejně jako shader jednotky. I zde je velký potenciál pro přetaktování, totéž jádro běží v desktopových kartách až na 850 MHz, otázkou však zůstává uchladitelnost, několik desítek MHz by však problém být nemusel.

Mezi další důležité schopnosti patří podpora akcelerace videa ve vysokých rozlišeních, což pochopitelně není pro tuto kartu žádný problém. Avivo, jak této technologii u ATI říkají, zvládne bez potíží kodeky H.264, VC-1 i MPEG-2. Neméně důležitou, ale často opomíjenou součástí schopností grafiky je i práce se zvukem, vždyť konektory HDMI dnes často představují jedinou možnost, jak dostat z notebooku prostorový zvuk. HD 5850 bez problému zvládne 7.1kanálový zvuk s rozlišením 192 KHz (CD používá 44,1 KHz) a 24bitovou hloubkou. Podporuje zvukové formáty AC-3, AAC, ale i Dolby TrueHD a DTS Master Audio.


Technologie Eyefinity umožňuje připojit ke kartě až 6 monitorů, většina výrobců notebooků pochopitelně využívá většinou pouze tři (HDMI, VGA a interní displej). Maximální rozlišení se pohybuje na maximech samých technologií, u HDMI to znamená 1920 x 1200, u VGA dokonce 2048 x 1536 (to už ale nejspíše s kvalitativním propadem), u DispleyPortu až 2560 x 1600. Samozřejmostí je i technologie ATI PowerPlay pro co nejekonomičtější zacházení se zdroji. Přesto má karta s GDDR5 paměťmi v plném zařízení TDP 39 W, což z ní většinou udělá nejnáročnější součástku v notebooku (procesory Core iX nebo Turion X2 mají TDP nejčastěji 35 W a nižší).

Karta ATI Mobility Radeon HD 5850 jednoznačně patří do větších DTR notebooků, kde nebude problém dostatečně dimenzovat a odhlučnit chlazení a kde také s většími obrazovkami s vyšším rozlišením můžete využít plně její potenciál. Naopak na multimediální či univerzální notebooky bude karta až příliš drahá a v menších sestavách nepůjde dostatečně ochladit. Přesto jde vývoj kupředu a za pár let se i v jednoduchých noteboocích setkáme s podobným výkonem... to už ale budou zase o dost dál i nejnovější hry.

Technologie

Diskuse