ATI Mobility Radeon HD 5870 - jeden z nejsilnějších na trhu

29. 12. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD už plánuje šestitisícovou řadu, ale ještě jsme si ani nepředstavili největšího šampiona současné generace. S paměťmi GDDR5 dokonce nějakou chvíli stála na samém vrcholu pyramidy mobilních grafických karet a dosud patří mezi top produkty, i když je to samozřejmě vyvážené vysokou energetickou náročností. Pojďme se tedy podívat blíž.

ATI Mobility Radeon HD 5870 - jeden z nejsilnějších na trhu

Že má Radeon 5870 výkonu na rozdávání je dané tím, že se jedná o kartu založenou jen na velmi mírně upraveném jádru karty desktopové, konkrétně Radeonu HD 5770. Vlastně nejvýraznějším rozdílem je snížení taktu jádra a optimalizace ovladačů, plus samozřejmě změny některých periferních zařízení a zapojení. Důležité je, že ATI, potažmo AMD, získalo kartu, která umožňuje provozovat na noteboocích nejnovější hry v plném rozlišení a s vysokými detaily, a to platí i pro notebooky s Full HD displeji.

Jako špičková karta má ale i několik, řekněme nutných, neduhů. Samozřejmostí je cena, za špičku si ovšem zaplatíte. Dále veliké nároky na chlazení, protože TDP karty sahá až k 50 W v zatížení, což by představovalo u některých notebooků klidně 75% celkové spotřeby. Mizerná mobilita je důsledkem, i když principiálně tolik nevadí, kdo by chtěl hrát na 14'' notebooku, kde nepřítele pomalu ani neuvidí :-) A z těchto požadavků vyplývá také nízký výběr, s touto kartou najdete na trhu jen pár notebooků, v ČR je výběr zúžený ještě i malým trhem.

Teď přichází čas na důkladnou revizi specifikací: Jde o DirectX 11 kartu, je tedy jasné, že spustit půjde cokoli, co je dnes na trhu. Otázka je, jak dobře to poběží. K výrobě je využíván 40nm proces, Intel je na tom sice v této oblasti lépe, ale pořád jde o velice pokročilou technologii. Jádro RV840 obsahuje 800 streamovacích pipelines, jádra jsou taktována na 700 MHz. V čipu je dále umístěno 40 texturovacích jednotek, 64 Stencil ROP jednotek a 16 jednotek pro výpočet barev. Paměti jsou připojeny přes 128bitovou sběrnici, čip umí spolupracovat s typy DDR3, GDDR3 a GDDR5, zde s taktem až 1000 MHz, ovšem pouze s posledně jmenovanou dosahuje nejlepších (a zde níže zmiňovaných) výkonů. Připojit lze až 1 GB, samozřejmě však záleží na výrobci, častěji se setkáme spíše s 512 MB. Pokud jsou v GDDR3 modulech, je to stále dostatečné. V souhrnu mohu říci, že čip je tvořen 1 040 miliony tranzistory a celkový hrubý výkon dosahuje 1,12 TFLOP.

Dále se podíváme na výkon karet v benchmarkových testech a ve hrách. Musím připomenout, že na konkrétní výsledky má vliv i výkon ostatních součástí počítače, zejména procesoru. Podle nezávislého serveru notebookcheck.com dosáhne karta ATI Mobility Radeon HD 5870 v testu 3DMark06 na průměrných 12 730 bodů, v testu 3DMark05 potom 17 963, v 3DMark03 už 38 554. Pro srovnání – nejosazovanější grafický čip na světě, integrovaný Intel HD, má v 3DMark06 průměrných 1470 bodů a v testu 3DMark05 2832 bodů, u prvního testu to znamená 9x lepší výkon, u druhého pořád ještě 6x lepší, a to nemluvím o chybějící podpoře DirectX 11 u Intelu.

Ve hrách jsou údaje následující (nastavení s vysokými detaily a rozlišením ):

  • Risen (2009) – 42 fps
  • Crysis (2007) – 41 fps
  • Battlefield: Bad Company 2 (2010) – 56 fps
  • Mafia II (2010) – 61 fps

Pozn.: jako plynulá hratelnost se hodnotí výsledky větší než 25 fps, pozorovatelný je i výrazný nárůst výkonu u her optimalizovaných pro DirectX 11 (novější hry).

Stejně jako všechny karty řady 5000, i tato má podle ATI optimalizovány výpočetní algoritmy pro negrafické výpočty, oproti předchozí generaci prý došlo ke zvýšení výkonu v OpenCL a DirectCompute 11 až o 20%. Je dobře, že v této oblasti AMD drží krok s NVIDIA, protože tudy možná vede jedna cesta, jak zvyšovat výkon a časem konkurovat Intelu na poli CPU, jak se snaží NVIDIA se svým Fermi. AMD, vlastník značky ATI, je s Intelem na stejném písku už léta a každé myšlence, která může zlepšovat konkurenci pro Intel, nepokrytě fandím.

V rámci 2D výkonu je možno kartu také pochválit. Zde samozřejmě nejsou výrazné odlišnosti od ostatních karet řady, protože dosažení dostatečného výkonu není nic složitého. Jde především o odladění pro jednotlivé používané kodeky a jejich hardwarovou akceleraci. U ATI tyto schopnosti souhrnně nazývají Avivo HD technology. Podporuje H.264, VC-1 a MPEG-4 kodeky, takže nebudou problémy ani s Blu-ray disky, výstupy HDMI a DisplayPort, osazení porty však závisí na výrobci konkrétního notebooku. Výborná je i podpora zvuku, byť je k dispozici pouze přes HDMI, osmikanálový (7.1) zvuk může mít kvalitu až 192 kHz při hloubce 24 bitů.

ATI Mobility Radeon HD 5870 je jednoznačně karta, která by byla pro většinu uživatelů notebooků splněným snem, ale... Máme tu ale, cena je vysoká, spotřeba a vyzařované teplo také, jsou to vlastnosti od výkonných karet neodmyslitelné, a proto je také nenajdeme v každém druhém notebooku. A ruku na srdce, jak často bychom ji doopravdy využili? Přesto ATI patří pochvala za krásný kousek elektroniky.

Technologie

Diskuse