ATI (Mobility) Radeon HD 4225 - integrovaná grafika pro mini notebooky

21. 7. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

ATI dnes patří mezi nejúspěšnější výrobce grafických karet, poslední dobou přehrává i firmu NVIDIA. Co ale může nabídnout na jevišti integrovaných řešení, kde dlouhodobě vévodí Intel? ATI na to šlo použitím staršího dedikovaného čipu v novém balení. Bude to na krále integráčů Intel HD stačit?

ATI (Mobility) Radeon HD 4225 - integrovaná grafika pro mini notebooky

ATI nabízí „staronovou“ grafickou kartu Radeon 4225, kde už ani nerozlišuje, zda půjde do mobilního či nemobilního zařízení, oficiální název je bez přídomku Mobility, navíc oficiální jen do určité míry, neboť ATI toto grafické řešení dosud nemá ani na svých oficiálních stránkách, přestože v nabídce výrobců je již od května tohoto roku. Druhé upřesnění může být k nasazení a konkurenceschopnosti.

Pojďme si hned na začátek říct, že výkonem se sice čipu Intel HD blíží, ale rozhodně ho nepřekonává, k Ionu 2 od NVIDIA má ještě o kus dále. ATI to ovšem příliš mrzet nemusí. HD 4225 je totiž myšleno především jako řešení pro mini notebooky a podobná mini zařízení, kde jde v první, druhé a snad i třetí řadě o energetickou nenáročnost a výdrž baterií a výkon je (i vzhledem k velikosti či rozlišení displejů) přeci jen dost upozaděn. A tak se naše dnešní téma střetne spíše s procesory Atom ve spolupráci se staršími Intel GMA 4500M nebo ještě častěji GMA 3150, které překonává poměrně hravě.

Jak jsme si už naznačili a ještě dále povíme podrobněji, značným lákadlem může být výkon, jednoznačné to ale není. Co nabídne HD 4225 ještě? Máme tu dva hlavní taháky. Prvním je technologie Avivo HD, kterou známe i z novějších a výkonnějších karet. Jde o dekodér HD videa, který si poradí s kodeky MPEG-2, H.264 a VC-1, je tedy možno plynule přehrávat HD video až po Blu-ray bez zásadního vytížení procesoru. Součástí je i zpracování digitálního prostorového zvuku, což je i v nejnovějších noteboocích záležitost lepších grafických karet a klasické integrované zvukové kodeky a analogové výstupy nic podobného nenabízí. U většiny netbooků založených na Atomu tedy prostorový zvuk vůbec není. Druhým lákadlem a devizou, které s touto první úzce souvisí, je podpora HDMI konektoru a možností připojit i mini notebook k velkému monitoru či televizi, kde si HD filmy také patřičně vychutnáte. Otázkou pak zůstává spíše to, jak se takové filmy do mini notebooků dostanou, když nemají optické mechaniky a HDD velikostí často také neoplývají :-)


Čip Radeon HD 4225 obsahuje například Toshiba T215D...

Zatímco pro multimédia na mini noteboocích je HD 4225 slušným závdavkem, technologicky to tak slavné není. ATI totiž použilo oblíbenou taktiku všech „grafických“ firem, totiž přejmenovávání starších produktů. Celá HD 4225 je totiž postavena na důvěrně známém stařičkém čipu M82, se kterým jsme se setkávali v low-endových grafikách ATI Mobility Radeon 3400 někdy kolem roku 2008. A to proti němu má HD 4225 ještě poloviční frekvence.

Ale ke specifikacím. Čip je vyráběn 55nm procesem, který má také svá nejlepší léta za sebou, obsahuje 40 unifikovaných shader jednotek v jádře taktovaném na pouhých 380 MHz. Zachována zůstala i možnost osadit vyhrazené paměťové čipy, ale při cenách netbooků je bláhovost myslet si, že by výrobce použil cokoli jiného než sdílení se systémem. Zde si může Radeon ukousnout až 1405 MB, tedy pokud si OS a ostatní aplikace vystačí se zbytkem, neboť kvůli restrikcím při používání aplikací od Microsoftu má jen málokterý netbook více než 1 GB paměti.


...nebo Acer Aspire One 521.

Co výkonové testy pro ATI Radeon HD 4225?

3DMark06 – 1129 bodů
3DMark05 – 2456 bodů

Chod náročnějších 3D aplikací je pochopitelně téměř nemyslitelný, server notebookcheck.com měřil pouze u některých her, jako:

Sims 3 (low detail) – 70 fps
Sims 3 ( mid detail) – 15 fps
Crysis (low detail) – 19 fps

Problém by neměl nastávat pouze u velmi starých her jako Doom 3 nebo F.E.A.R. při nízkých detailech.

Celkově lze říci, že Radeon HD 4225 je velice zajímavou volbou jak cenově, tak výkonově, pro levnější thin-and-light notebooky nebo přímo netbooky, zejména ve spojení s AMD procesory, například Athlonem Neo. Nabízí dostatek výkonu pro veškerou kancelářskou práci neo používání webu, navíc se může měřit i s konkurencí NVIDIe na poli přehrávání zvuku a HD videa. A oproti o něco výkonnějšímu Ionu stojí na její straně velká cenová výhoda. Jako největší zápor vidím fakt, že AMD nemá dost finančních prostředků na udržení kroku s konkurencí v oblasti výroby, neboť i jen pouhé zmenšení staršího čipu pro 45nm nebo dokonce 32nm výrobní proces by přineslo možnost zvednout takty jinak zastaralého jádra a ještě při tom snížit nebo alespoň zachovat spotřebu.

Technologie

Diskuse