Intel Atom Stellarton - Atomy kam se podíváš

15. 12. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Počítače už jsou dnes všude kolem nás, od praček a semaforů přes auta a mobily až po téměř všudypřítomný Wi-Fi signál a dostupný supervýkon počítačových cloudů. Intel reaguje novou verzí Atomů pro mobilní, lehká a tenká zařízení. Navíc přidává FPGA čip pro dokonalé přizpůsobené procesoru požadavkům přístrojů, který výrazně rozšiřuje možnosti nasazení. Ale co ono to FPGA vlastně je?

Intel Atom Stellarton - Atomy kam se podíváš

V lednu by na trh měly dorazit procesory Intel Atom řady E6xxC, také známé pod kódovým označením Tunnel Creek. Jde o jednojádrové procesory s integrovanou grafikou a na jedinou desku přidaným FPGA (Field Programmable Gate Array) čipem. Do češtiny se FPGA překládá jako programovatelné hradlové pole. Jde o plně programovatelný čip, z nějž můžete pomocí kódu udělat opravdu hodně věcí – třeba síťovou kartu, řídící člen pro ovládací jednotku motoru, ale klidně i simulaci starých 8bitových počítačů jako bylo ZX Spectrum apod. Základem je tedy vytvořit program, který určuje, jak se hradla budou chovat. Samozřejmě FPGA mají i svá omezení. Nedisponují zdaleka takovým výkonem jako klasické procesory, počet jejich tranzistorů jde dnes do jednotek milionů, zatímco u procesoru klidně do stovek, liší se i velikost výrobních procesů.

Intel směřuje kombinované Stellarton čipy především do oblasti „embedded“ zařízení, tedy přístrojů, kde jsou součástky pevně spájené se základní deskou a nepočítá se s jejich nahrazováním (upgradem), i servis zde často probíhá formou celá deska ven i kvůli jedinému rozbitému švábíku. Pro názornost je asi nejlepší představit si dnešní komunikátory a smartphony, velký trh budou nejspíše v budoucnu představovat tablety ve stylu iPadu, své procesory potřebují i čtečky e-knih, GPS navigace, komunikační a multimediální systémy v autech, domácí multimediální centra.. je toho prostě velká spousta a to se v Česku ještě skoro nemluví o „inteligentní“ bílé technice. A Intel chce být u toho.

Pokud už máme představu, co to vlastně ten Stellarton je, podíváme se na jeho součásti: První samozřejmě bude Atom E600. Jde o jednojádrový procesor s podporou technologie Hyper-Threading, může tedy zpracovávat dvě aplikační vlákna najednou. Vyroben je 45nm procesem a jeho maximální TDP je 7 W pro celé zařízení, standardně by měl procesor (bez FPGA) spotřebovat 3,6 W. Obsahuje jednokanálový řadič pamětí pro DDR2-800 moduly, integrovanou grafickou kartu Intel GMA 600 o frekvenci 400 MHz a podporou pro HD video včetně MPEG4-2 a kodeku H.264, součástí je i zpracování HD zvuku. Zajímavá je i základní podpora virtualizace, i když procesor velikým výkonem neoplývá. Klíčovou součástí je pak PCI-Express řadič, který krom dalších součástek propojuje jádro Atomu s FPGA čipem od Altery, což je druhý největší výrobce FPGA na světě s podílem na trhu kolem 30%. Benchmarky pro FPGA neexistují, jejich výkon záleží na použití a především na kvalitně napsaných instrukčních kódech.

Pro šestkovou řadu jsou prozatím ohlášeny tři výkonové modely ve dvou specifikacích, k E6xxC přibyly i modely E6xxCT, které mají zvýšenou odolnost a rozsah provozních teplot, Intel to nazývá průmyslovým standardem a doporučuje tuto specifikaci pro medicinální nebo i vojenské použití.

A jaké konkrétní použití vlastně Atomy E6xxC čeká? Intel je vydal až po uvedení aplikací Adobe Air, Intel sám spouští AppUp centrum pro stahování placených i freewarových aplikací vlastních i třetích stran, mimo jiné na svých aplikacích pracují tak významné a přitom odlišné firmy jako Gibson Guitars (hudební nástroje, aparáty), Barnes&Noble (e-knihkupectví a vydavatelství), Funkitorn (hry), AccuWeather (předpověď počasí) a další. A to si pochopitelně celá řada výrobců, kteří se pro tento Atom rozhodnou, bude psát do budoucna vlastní ovládací programy i (třeba nepřenosné) aplikace. A dalším velkým úspěchem je fakt, že Microsoft už dokončila portaci svých Windows Embedded Standard 7 i Media Centre na platformu Intel Atom a Dell ohlásil vlastní hybridní tableto-netbook, který nelze popsat lépe než obrázkem.


Hybridní design od Dellu.

Technologie

Diskuse