WiDi a WirelessHD - obraz a zvuk na TV bez drátů

3. 3. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jiří Vaněk

Také vás rozčiluje připojování kabelů k TV, pokud chcete pustit z notebooku film či muziku na lepší obrazovce? Chcete na návštěvě ukázat na televizi fotografie z dovolené a správný kabel notebook - TV nikdo nemá? Tomu by již brzy mohl být konec. Podíváme se na nové technologie bezdrátového přenosu obrazu Intel Wireless Display a její nepřímou konkurenci WirelessHD, za níž stojí přední výrobci elektroniky.

WiDi a WirelessHD - obraz a zvuk na TV bez drátů

Intel Wireless Display

Společnost Intel u nových notebooků vybavených procesory Intel Core představila technologii Wireless Display (WiDi), která umožňuje bezdrátově přenášet obraz a zvuk.

Tato technologie byla poprvé představena na letošním CESu v Las Vegas, kde dokonce získala ocenění People's Voice, a nyní jsou již k dostání první notebooky, u kterých lze bezdrátové připojení obrazovky využít. K bezdrátovému připojení je nutné vlastnit notebook vybavený procesorem Intel Core i3, i5 nebo i7, grafickou kartou Intel HD Graphics a Intel Centrino Wi-Fi kartou s povolenou technologií My WiFi (technologie umožňující Wi-Fi kartě být připojená k Wi-Fi síti a zároveň vytvořit vlastní soukromou Wi-Fi síť). Dále je nutné používat operačním systémem Windows 7 a vlastnit speciální přijímač připojený k HDMI nebo kompozitnímu vstupu televizoru.

V době psaní tohoto článku jsou k dostání pouze 3 modely notebooků umožňující využití Wireless Display, jedná se o notebooky Dell Studio 15z, Sony VAIO řady S a Toshiba Satelite E205. V prodeji je zatím jediný Wireless Display přijímač. Jedná se o výrobek společnosti Netgear s názvem Push2TV. Toto zařízení je o něco málo větší než balíček karet (106 x 138 x 32 mm) a prodává se pouze v černém barevném provedení. U nás by mělo být v prodeji během léta tohoto roku a jeho cena by se měla pohybovat kolem 100\$.

Jak to funguje:

Notebook vytvoří s TV adaptérem soukromou Wi-Fi síť (PAN - Personal Area Network) a skrze ni komunikuje s TV adaptérem, který vysílaný signál zpracovává a odesílá jej do připojeného televizoru. Pro komunikaci mezi notebookem a TV adaptérem jsou použity standardní Wi-Fi karty splňující specifikaci IEEE 802.11n a pracující na frekvenci 2,4 GHz. Signál ve vysokém rozlišení je z důvodu nízké propustnosti komprimován pomocí kodeku H.264. Přestože je přenos šifrován pomocí technologií WPA2, nelze touto cestou přehrávat DVD nebo Blu-ray disky, které jsou chráněny pomocí HDCP – bezdrátový přenos totiž nesplňuje zabezpečení "z média až na obrazovku" vyžadované právě pomocí HDCP.

WirelessHD

Tato specifikace byla představena v roce 2008 a stojí za ní více než 40 společností včetně firem jako Intel, Broadcom, LG, Panasonic, NEC, Sony, Philips, Samsung, SiBEAM a Toshiba. Tato technologie byla navržena především pro použití ve spotřební elektronice pro bezztrátový přenos obrazu ve vysokém rozlišení.

V lednu tohoto roku byl představen nástupce původního standardu 1.0a, který zahrnuje zvýšenou přenosová kapacita na 10 - 28 Gbps, přibyla podpora přenosu 3D obrazu, bylo zvýšené maximální rozlišení, nyní lze využít až čtyř-násobek 1080p a HDCP ochrana verze 2.0, čímž se tato technologie vyrovná připojení pomocí klasického HDMI kabelu. Nová verze je zpětně kompatibilní s předchozí verzí.

U tohoto standard lze též bezztrátově přenášet data s přenosnými zařízeními jako smartphony, netbooky a přenosnými multimediálními přehrávači.

WireleesHD pracuje na frekvenci od 7 GHz do 60 GHz, takto vysoké frekvence dávají k dispozici dostatečnou propustnost pro nekomprimovaný přenos HD videa, audia a datových signálů do vzdálenosti až 10 metrů. Tato technologie je využívána především u HD televizorů, BD přehrávačů a HD set-top boxů, avšak s příchodem nové specifikace by měla být více využívána také u přenosných zařízení díky speciální low-power verzi tohoto připojení.

Bezdrátová budoucnost

Osobně fandím otevřené technologii WirelessHD, která má díky široké podpoře jak výrobců bezdrátových čipů, tak výrobců spotřební elektroniky a otevřené specifikaci velmi dobrou šanci pro masové rozšíření mezi běžné uživatele.

Na druhou stranu Intel WiDi má i přes své nedostatky (chybí HDCP, komprimování HD signálu) díky vysokému podílu prodaných notebooků s procesory Intel větší šanci dostat se k uživatelům.

Jak moc se jedna ze zmíněných či obě technologie rozšíří, ukáže až čas.

Zdroj: intel.com, netgear.com, cnet.com, wikipedia.com, wirelesshd.org


Dále čtětě:

TEST: Netgear PTV1000 - obraz do TV bezdrátově (WiDi)


Technologie

Diskuse