NVIDIA GeForce GTX 460M - Fermi v praxi

6. 10. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Grafická karta GeForce GTX 460M je jedna z prvních z karet založených na architektuře Fermi, které si představíme na stránkách notebook.cz. Představuje kartu na rozhraní vyšší střední třídy a hi-endu a nabízí slušnou porci výkonu i technologií včetně těch, které zatím NVIDIi v souboji s rivalem AMD/ATI chyběly.

NVIDIA GeForce GTX 460M - Fermi v praxi

Určení této grafické karty je jednoznačné, už jen kvůli výkonu a TDP. Jde o totiž o kartu, která si sama řekne o energii, na kterou bez problémů zvládne běžet celý běžný notebook s integrovanou grafikou. A tak se poohlížejte spíše po větších a robustnějších noteboocích typu MSI GT663 nebo herních speciálech s tvarem stealth bombardéru F117 Nighthawk jako je Asus G73J. To také dokazuje, že hry nejsou pro tuto mašinku žádný problém a spíše než celkové nastavení detailů se při jejím používání řeší, zda zapnout i vodu na ultra-high či je-li doopravdy potřeba 4x anisotropické filtrování. U nejnovějších her či při použití monitorů s vysokým rozlišením (vetšinou externích) už nějaká omezení najdeme, notebookové grafiky mají přeci jen proti svým desktopovým kolegyním určitá „špecifíka“.

Řeči o hi-endu nejsou u GeForce žádné vychloubání, v současnosti je „čtyřistašedesátka“ třetí nejvýkonnější kartou v řadě GeForce a výkonem v benchmarkových testech překonává i všechny profesionální karty krom Qadro 5000M. A to mluvíme jen o kartách tohoto výrobce, konkurence je na tom snad ještě hůř. V 2D se obtížně srovnává a specialisté jako Matrox asi nabídnou více, ale ne ve verzích pro notebooky. AMD/ATI naopak nemá moc co postavit. V herních testech se 460M může zhruba srovnávat i s „nejnadupanější“ kartou konkurenta, s Mobility Radeonem HD 5870, v syntetických testech ztrácí jen velmi málo a rozhodující jsou spíše další hardwarové vlivy jako je rychlost RAM a typ procesoru nebo pevného disku.

Teď se trošku podívejme na jasnou řeč čísel. GTX 460M je založena na jádře GF106, které je jedním z výsledků vývoje architektury Fermi. Obsahuje 192 unifikovaných shader jader o nejvyšší frekvenci 1350 MHz, pokud není GPU plně vytížen, přepne se na frekvenci 400 MHz, při 2D práci dokonce jen na 100 MHz. Paměťový řadič podporuje DDR5 paměti taktované na 1250 MHz, maximálně zvládá 1536 MB. Sběrnici má širokou trošku netypických 192 bitů. Jádra jsou vyrobena 40nm procesorem a celý MXM modul karty má včetně pamětí spotřebu až 72 Wattů.


Charakteristika karty GeForce GTX 460M.

Teď si shrneme reálný výkon karet v benchmarkových testech a ve hrách. Jen připomínám, že na konkrétní výsledky má vliv i výkon ostatních součástí počítače, zejména procesoru. Podle nezávislého serveru notebookcheck.com dosáhne karta GF GTX 460M v testu 3DMark06 na průměrných 12 322 bodů, v test 3DMark05 potom 18 669. Pro srovnání mohu uvést i výsledky přímého konkurenta ATI MR HD 5870: 3DMark06 - 12 711 bodů, 3DMark05 - 17 932 bodů. Ve hrách jsou údaje následující (nastavení s vysokými detaily):

  • F.E.A.R. 2 (2009) – 52 fps (ultra high deatily)
  • Need For Speed Shift (2009) – 65 fps
  • Battlefield: Bad Company 2 (2010) – 56 fps
  • Mafia II (2010) – 49 fps, ultra high – 33 fps

Pozn.: jako plynulá hratelnost se hodnotí výsledky větší než 25 fps.


Podoba čipu okem profesionálního fotografa.

NVIDIA se u nové generace grafických karet chlubí nejenom výkony, ale také řadou kvalitativních a technologických vylepšení. Hlavní novinkou, kterou předchozí generace GeForce karet neměly, zatímco konkurence ano, je Bitstream HD Audio. Jde o přenos Dolby True HD a DTS-HD zvuku bezztrátově přes HDMI do Hi-Fi recieveru. Druhou výraznou technologií je 3D Vision, tedy schopnost převést celou řadu her bez zvláštního patchování do 3D a pro následnou projekci použít speciální brýle. A toto se týká i 3D filmů na Blu-ray nebo 3D fotografií. Další technologie jsou spíše vylepšené, ale o některých z nich se určitě také stojí za to zmínit. Karta pochopitelně podporuje MS DirectX 11, důležitou technologií je i NVIDIA Optimus, která zodpovídá za automatické přepínání dedikované karty NVIDIA a v procesoru integrovaných čipů od Intelu. Technologie modifikovaných výpočtů jako je PhysX pro tvorbu prostředí ve 3D nebo CUDA pro náročné negrafické výkony. Samozřejmostí je pak PureVideo zpracovávající video namísto CPU. Podporovány jsou všechny zásadní HD kodeky jako MPEG-1, -2, -4, VC-1/WMV9 a H.264.

Vzhledem k nárokům této jinak velice sympatické grafické karty je jasné, že zůstane vyhrazena větším notebookům, u kterých je možné přizpůsobit konstrukci chlazení a také nevadí větší a těžší elektrický adaptér a nutná krátká výdrž na baterie umocněná ještě tím, že k podobné kartě patří i odpovídající procesor a paměťový systém stejně tak jako slušný displej.

Zdroje: nvidia.com, notebookcheck.net, anandtech.com

Technologie

Diskuse