AMD Athlon Neo X2 - uspěje v souboji s Intelem?

26. 5. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Procesor AMD Athlon Neo X2 je výsledkem snahy AMD připravit konkurenci pro úspěšné CULV modely společnosti Intel. Ten ovládá velkou část trhu s procesory pro notebooky a AMD doufá, že tento náskok s novými procesory alespoň částečně stáhne. Jak je již jeho zvykem, bude se snažit zaujmout zejména nižší cenou oproti stejně výkonným řešením konkurence a lepšími vlastnostmi oproti předchozí generaci svých procesorů.

AMD Athlon Neo X2 - uspěje v souboji s Intelem?

AMD Athlon Neo X2 by měl skutečně konkurovat hlavně CULV modelům používaných v kategorii notebooků, u kterých hraje první místo výdrž baterie, dobrá přenosnost a výkon je spíše až na druhém místě. Naprostou většinu trhu však ovládá Intel se svou řadou CULV procesorů, které se mohou pochlubit nízkou spotřebou a dostatečným výkonem. V době, kdy tyto procesory přišly na trh, nemělo AMD v nabídce žádné odpovídající produkty.

Specifikace

V současné době se můžeme s procesory AMD Athlon Neo X2 setkat pouze v pár noteboocích, například HP Pavilion nebo Lenovo Thinkpad Edge a ThinkPAD X100e.

To se začíná měnit až v poslední době, kdy po modelu AMD Athlon Neo MV-40 uvádí na trh i dvoujádrový model Athlon Neo X2, který je předmětem dnešního článku. Ten je v současné době k dispozici ve variantách L325 (frekvence 1,5 GHz) a L335 (frekvence 1,6 GHz), které mají společně také 1 MB L2 cache a FSB 800 MHz.

Přestože se má jednat o úsporný model, TDP dosahuje až 18 W, což je vzhledem ke konkurenci stále velmi vysoké číslo - Core 2 Duo SU9300 (1,2 GHz) až SU9600 (1,6 GHz) mají TDP 10 W. Aby AMD oslovilo výrobce počítačů, bude si muset pomoci i jinak - tedy zejména nabídkou výhodné ceny. Intel je se svými CLUV o dost dál, o spotřebě procesorů Atom ani nemluvě (i když ty jsou samozřejmě směřovány do jiného segmentu trhu).

K výrobě se zatím bohužel stále používá starší 65nm výrobní technologie (oproti 45nm u Intelu), která stojí za vyšší spotřebou. Výkon procesoru AMD Neo X2 na frekvenci 1,6 GHz odpovídá výkonu úsporného procesoru Core 2 Duo taktovanému zhruba na frekvenci 1,3 - 1,4 GHz. Pokud se podíváme na podrobnější technické parametry, zjistíme, že k připojení procesoru na základní desku notebooku je využito socketu ASB1 a samotný čip má plošné rozměry 27 x 27 mm při výšce 2 mm, což by mělo být oproti předchůdcům zmenšení o celých 50%.

Testy SuperPI
výpočet PI: méně = lépe

Samozřejmostí je kompatibilita s 32bitovými i 64bitovými verzemi všech dnes běžně používaných operačních systémů Windows i Linux. Podporovány jsou také instrukce SSE, SSE2, SSE3 a MMX. Chybět nemůže ani podpora technologie Hyper-Threading nebo virtualizace.

Výhodou nových procesorů by měla být spolu se sníženou spotřebou energie také nižší úroveň vyzářeného tepla a potažmo tedy snížení zahřívání přístrojů a nároků na chlazení.

I přes relativně vysoké TDP se AMD chlubí, že se jedná o nejlepší kombinaci výkonu, nabízených užitných vlastností a spotřeby. Otázkou však je, zda-li se nejedná spíše o přání výrobce. Konkurenční Intel totiž nabízí procesory, které nabídnou podobný výkon při znatelně nižší spotřebě nebo výkon mnohem vyšší se spotřebou jen o málo větší.

Cinebench 9.5 - Rendering

Pokud ponecháme stranou čistě procesor, bývá výhodou řešení na bázi AMD vyšší grafický výkon, protože integrované grafické jádro AMD Radeon 3200 (případně 4200) je vybaveno lépe než integrované grafické čipy Intel. Při výběru notebooku (respektive osazeného procesoru) je vedle dalších aspektů vhodné důkladně zvážit i tuto skutečnost.

Technologie AMD PowerNow založená na efektivnějším využívání výkonu obou jader procesoru by měla díky lepší správě napájení umožnit delší výdrž při práci na baterii a menší zahřívání notebooku než tomu bylo doposud. Výkon procesoru i dalších komponent by měl být regulován přesně podle aktuálních požadavků prováděných činností.

AMD Digital Media XPress se orientuje na podporu nejrůznějšího zábavně orientovaného softwaru, na který se snaží zlákat běžné uživatele, ale praktický přínos je sporný, protože tyto vlastnosti jsou dnes již zcela samozřejmé a uživatel nezíská nic extra přínosného. Jedná se spíše o další pěkný bod v marketingových prezentacích.

Závěr

AMD Athlon Neo X2 je zcela jistě krokem správným směrem, protože vývoj k lepšímu není možné výrobci oproti předchozím procesorům upřít. Jako hlavní výhodu je však nutné brát (zejména v porovnání s procesory Intel) nižší cenu, protože výkonem, a bohužel ani spotřebou, se nejedná o žádný velký úspěch. To je v současné době vidět i na počtu notebooků, ve kterých se tyto procesory nacházejí.

Zdroj: Notebookcheck.net, AMD

Technologie

Diskuse