Google Android - zkušenosti z praxe

31. 3. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Dnes se podíváme na dlouhodobé zkušenosti s operačním systémem Google Android. Google se nebojí tlačit i na trh, který byl dlouhodobě pod taktovkou Symbianu a Windows Mobile až to vypadalo, že je nikdo neohrozí. V poslední době to vypadá spíš opačně a Android je velice hojně užívanou platformou u nově příchozích komunikátorů. Pojďme se na něj podívat v praxi.

Google Android - zkušenosti z praxe

OS Google Android přišel na svět v roce 2008 jako dítko společnosti Google, které při této příležitosti založilo konsorcium Open Handset Alliance. To k dnešnímu dni čítá přes 50 společností se zájmem podporovat rozvoj OS Android. Jedná se o velké giganty na poli IT jako například HTC, Samsung, Texas Instrument, Toshiba atd.

Hlavní myšlenka OS Android je open source. Systém běží na linuxovém jádře a veškeré zdrojové kódy jsou dostupné veřejné, takže je možno systém přizpůsobit a odladit teoreticky jakkoliv.

Podstatnější, než jak OS pracuje, je pro naše účely jak se s ním pracuje. Konkrétní praxe pochází z mobilního komunikátoru T-Mobile G1 neboli HTC Dream, jenž je nejstarším Android telefonem, který byl u nás dostupný. Telefon je vybaven procesorem Qualcomm MSM7201A o frekvenci 528 MHz a operační pamětí 192 MB. Budu se snažit porovnat objektivně veškeré platformy, jelikož jsem byl dlouhodobým uživatelem Windows Mobile zařízení i Symbianu.

Existují dva módy, ve kterých je možné telefon provozovat. Jedná se o normální stav, kdy ho vybalíte z krabice a začnete používat, ale poté je tu druhá varianta, která spočívá v přidělení superuživatelských práv – tzv. ROOT, který dle mého názoru posune tento telefon úplně na jinou úroveň. U telefonu bez ROOTu nelze nahrát žádná neoficiální ROM (verze OS, které jsou všemožně upravené) a navíc se nedají používat některé aplikace, které jsou často užitečné. Ono se asi není důvod Google divit – pokud by telefon neobsahoval žádnou ochranu, tak by se mohl kde kdo i bez znalostí základu IT pouštět do úprav, což by nemuselo dopadnout dobře. Ovšem zase telefon ošidit o tolik možností nebyla dle mého názoru nejlepší cesta.

Stejně jako většina zvídavějších uživatelů jsem tedy sáhl po ROOTu prakticky hodinu po vybalení z krabice. Tato činnost opravdu nepatří k nejlehčím záležitostem a mnoho G1 bylo při tomto úkonu bricknuto (výmaz EPROM na MB – mrtvý telefon). Mně to zabralo zhruba 5 hodin a byl jsem velice rád, že tuto záležitost již nebudu snad opakovat. Takže ve finále se jedna o G1 ROOT s nejnovější ROM SuperD 1.10.2, která je založena na OS Android 1.6 (Donut).

Zde bych rád vyzdvihl obrovskou podporu a aktualizovatelnost ROM. Není týdne, co by nevyšla nová ROM a přitom se jedná o 2 roky starý telefon. V dnešních dnech se dokonce již ladí ROM na jádře Android 2.1. (Eclair), takže kvůli novému OS není nutné kupovat stále nové přístroje. Tohle se nedá srovnat s mojí bývalou NOKII 5800 XM, na kterou mi do dnešního dne nedorazila ještě aktualizace na ROM, která již konečně podporuje kinetický scrolling (což je škoda, jelikož ovládání NOKIE bylo opravdu nervovým cvičením).

U nahrávání ROM se mi líbí, že telefon nepotřebuje počítač a je schopný sám sebe aktualizovat. Zásluhu na tom má program z názvem Recovery, který je dostupný kombinací tlačítek při startu systému. Tento primitivní prográmek v sobě zahrnuje možnosti flashování ROM, spouštění konzole (velice dobré), možnost zálohy dat na SD kartu (také vynikající – pokud nenaběhne OS, je zde možnost záchrany drahocenných dat) a jiné.

Teď se už přesuňme k Androidu samotnému. Základní funkce pro komunikaci mi přijdou shodné s konkurenčními platformami, jen zprávy se řadí podle kontaktů konverzačním systémem, jaký známe s ICQ a podobně. Nejsem si jistý, ale je dosti možné, že toto zvládnou i aplikace třetích stran u ostatních platforem, ale zde je to praktické a návykové. Dále se mi líbí možnost dohrání jiné softwarové klávesnice, pokud Vám vestavěná nevyhovuje. Toto Symbian nenabízel (u WM nevím).


sms sms

Co se týká další komunikace, telefon je spjatý s portálem Google.com, takže hned po spuštění se chce okamžitě synchronizovat s Google účtem. I když jsem toto uvítal, jelikož sám Google využívám, nepřišlo mi to pro „neGoogle“ uživatele příliš vhodné (ovšem u OS od Google se to dá čekat). Naštěstí upravené ROM již zvládají Exchange a nelpí na synchronizaci s Google, takže tento problém odpadá. Ale zase je potřeba ROOT...

Nutno ovšem uznat, že synchronizace je zvládnuta na jedničku a pracovat s emaily na telefonu je u Androidu jedna radost. Nejsou problémy s žádnými přílohami ani jiné věci běžně obvyklé. Co se týče prohlížeče, tak k němu nemám žádné výhrady a dokonce podporuje multitouch ovládání, kterému jsem ale na chuť nepřišel (jedná se o falešný multi-touch). Výhodou je, že je možné stahovat přímo z internetu na paměťovou kartu. U konkurentů je prohlížeč ovšem také na dobré úrovni. U Symbianu mi vadila pomalost, ale to vyřešil přechod na Operu. Co se týká komunikace, tak bych řekl, že je Android již v základu velmi dobře vybaven.

Prostředí telefonu a ovládání

Telefony s OS Android jsou vybaveny dotykovým ovládáním postaveným na kapacitním principu, tudíž stylus nehledejte. Nutno dodat, že jej ani hledat nebudete, jelikož systém je na ovládání prsty jedné ruky výborně optimalizován a klávesnice se dá přizpůsobit doslova na míru. Navíc některá zařízení jsou vybavena hardwarovou klávesnici, která je zase úplně jinde, co se týká komfortu psaní delších textů.

Základem uživatelského prostředí jsou 3 pracovní plochy (u upravených ROM většinou 5) které se posouvají doleva nebo doprava palcem nebo trackballem (ovládací kulička). Navíc je ještě možné doslova stáhnout dolu horní lištu, ve které se zobrazují veškeré záležitosti týkající se telefonu (SMS, hovory, činnost aplikací atd.). Tímto výčet ploch nekončí, jelikož tu máme ještě spodní záložku, po jejímž vytažení na nás vykoukne veškerý seznam nainstalovaných aplikací, které bohužel není standardně možné třídit do složek (ROOT a příslušná aplikace je opět lék).


sms sms

Na pracovních plochách může být umístěno snad cokoliv - zástupce programu, widget (běžící miniaplikace), nějaký kontakt, složka atd. Tohle je velice efektivní systém, jelikož není nutno stahovat témata či jiné programy na správu vzhledu. U NOKIE byli dovoleni 4 zástupci nebo kontakty na jedné ploše a hotovo - víc s tím nešlo udělat (jedině dohrát program, který běžel na pozadí, což já považuji za nesmyslné řešení ohledně efektivity zařízení). U Windows Mobile byly Homescreeny a též výborné programy (Facade), ovšem v jednoduchosti a praktičnosti u mě zvítězil Android, na který existují také grafické nástavby jako UI Sence atd. známé z WM zařízení (Touch Flo 3D). Ovšem jejich použití je sporné, jelikož většinou vyžadují neustálé připojení k internetu, což má za následek snížení výdrže telefonu. Zase jsou velice graficky povedené, takže použití záleží na uživateli.


sms sms sms sms sms

Když už jsem nakousl tu výdrž, tak bych ještě uvedl, že Android je stavěný na neustále připojení k internetu. Stačí nainstalovat některé aplikace a z telefonu je mocný komunikační nástroj, ale neustálé online připojení v sítích 3G je opravdu energetický problém - obzvláště u G1, která je vybavena pouze 1150 mAh baterii. Takže můžete mít na ploše předpověď počasí, online zpravodajství, do toho vám bude aplikace monitorovat polohu a dle ní přepínat profily, neustále připojení na email a ICQ s podporou SKYPE, ale je velice pravděpodobné, že v tomto režimu se Vám telefon začne odpoledne doslova těšit na nabíječku. Pravdou zůstává, že jiné komunikátory z rodiny Android mají již větší baterie, takže by pro ně neměl být problém komunikovat celý den.

Tato skutečnost je řešitelná widgetem, jenž odpojuje 3G v situacích, ve kterých s telefonem uživatel nepracuje, poté není problém nevidět nabíječku skoro 2 dny. Nebo konkrétně u G1 je možno pořídit extra baterii s kapacitou cca 2600 mAh, která má ale větší rozměry, tudíž se dodává s rozšířeným zadním krytem. Výdrž je poté výborná, ovšem telefon se může pyšnit přívlastkem Ytong Edition.

Ovládání je uživatelsky přívětivé, ale též mohu podotknout, že rychlé. Rychlost je velice závislá na použité ROM, ale i na oficiální 1.6 jsem nezaznamenal nějaké pomalé reakce. Zásluhu na tom má dobrá správa operační paměti, která dokáže inteligentně zavírat běžící programy při nedostatku RAM a je docela možné, že využívá i možnost SWAPování na rychlou microSD kartu Class 6 (ROOT). Toto nemám ověřeno, pravdou ale je, že mobil je velice rychlý a nestává se nemilá věc, kterou popisoval můj kolega u WM: „vysunutá klávesnice a spuštěná aplikace – najednou telefonní hovor a reakce telefonu veškerá žádná - člověk se smutně díval na to, jak mu zvoní telefon a nemohl nic dělat“. Tak toto se u Androidu neděje, jakmile Vám někdo zavolá, telefon to ihned detekuje a spojí hovor. Řekl bych, že je to porovnatelné se Symbianem, který byl u NOKIE velice rychlý a stabilní. Taktéž překlápění displeje je záležitosti okamžiku i při spuštěné aplikaci, ovšem uměl bych si představit i rychlejší pohyb.

Programová výbava

Jedna z věcí, která mě však zamrzela, je opravdu chudá programová výbava v oficiální verzi systému. Žádný PDF reader, žádná možnost zobrazení nebo editace dokumentů Word, Excel atd. Dokonce nemožnost přehrát DivX. Toto je sice řešitelné aplikacemi třetích stran, ovšem nepřijde mi toto řešení moc vhodné. Přeci jen ne každý si chce s telefonem pořád hrát, aby jej mohl používat. Pravdou je, že Symbian na tom nebyl lépe, ale přeci jen se jednalo o multimediální mobil. U WM toto bývá často standardem, alespoň ve verzi pro prohlížení.

Programová výbava u Androidu je ale velice snadno rozšířitelná. Slouží k tomu aplikace market. Tato aplikace pracuje na stejném principu jako OVI u NOKIE nebo Apple Market. Ovšem v Android marketu nejsou placené verze programu, jedná se čistě o free službu. Na první pohled to zní hezky, ale musíme si uvědomit, že není možnost dokoupit placené aplikace (zde údajně pomáhá taktéž ROOT, ale zatím jsem toto nezkoumal). Nutno dodat, že market je výborně zpracován, jelikož u každé aplikace je náhled a komentáře uživatelů, takže člověk má představu, co instaluje. Taktéž dostupné aplikace jsou často velice kvalitní a jedná se většinou o plnohodnotné aplikace a ne demoverze, kterých je tu výrazně méně než u OVI marketu.


market aplikace

Co se týká instalace, je velice intuitivní přes market, ale je možné instalovat i přímo staženou aplikaci z internetu s koncovkou .apk. Všechny aplikace se standardně instalují do paměti přístroje, které zbývá cca 80 MB. Toto byla jedna z věcí, která mě donutila pro ROOT. 80 MB je sice dostatečná kapacita na malé prográmky, ale za prvé se mi zdálo, že zaplněním paměti se přístroj zpomalil, a za druhé prográmky typu navigace atd. již tak malé nejsou. Zde toto počínání nechápu, jelikož ostatní konkurenti instalují na karty již velice dlouho a bez problému.

Telefon po úpravě instaluje na kartu na skrytý oddíl formátu ext3, zbylý prostor je formátu fat32 a slouží jako úložiště (i aplikacím) a nepatrná část je nastavená na swap.

Právě u aplikací je vidět opravdu otevřená platforma - Android je prakticky na trhu 2 roky a za tu dobu již pro něj existuje snad nespočitatelné množství aplikací, takže není problém sehnat cokoliv. Výbornou věcí pro mne je možnost měnit způsoby ovládání telefonu. Ovšem to zase vyžaduje čas se tomuto věnovat a je mi jasné, že pro každého to nebude. Na druhé straně telefon poté člověka neobtěžuje vlastností, se kterou se nedá nic udělat, což byl důvod, díky kterému jsem opustil Symbian, který byl jinak docela povedený hlavně svojí rychlostí.

Závěr

Nejmladší z rodiny mobilních operačních systému přinesl relativně pohodlné ovládání, dobrou rychlost a vysokou dostupnost aplikací. Výborná je podpora aktualizací a možnosti veškerých úprav.

Na straně druhé by mu slušela větší připravenost již z výroby. Moje G1 mi přišla jako polotovar telefonu, který jsem si poté upravil k obrazu svému. Jistě – mně to vyhovovalo, ale to neznamená, že toto bude vyhovovat všem. Dle mého názoru by bylo lepší, pokud by již v základu měl telefon dostupné běžné funkce, které jsou nyní bez ROOTu nedostupné, jako například instalaci aplikací na paměťovou kartu, a konečné rozhodnutí ponechal na uživateli.

Uvidíme, jak se Android do budoucna vyvine. Osobně mi tento systém docela sedl a myslím, že by mohl být velice úspěšný, pokud se podaří jej trochu více přiblížit i klasickým uživatelům.

Technologie

Diskuse