Intel Atom 'Moorestown' - kladivo na ARM architekturu

12. 5. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Před nedávným časem jsme zde psali o procesorech ARM a jejich nadvládě na trhu smartphonů. Jako by nás Intel vyslyšel, jelikož právě uvolnil novou platformu procesorů Intel Atom, kterou známe pod kódovým označením Moorestown. Nové procesory jsou zaměřeny právě na trh smartphonů, tabletů a podobných vysoce mobilních přístrojů a slibují velmi zajímavé vlastnosti i výkon.

Intel Atom 'Moorestown' - kladivo na ARM architekturu

Společnost Intel má na trhu procesorů v dnešních dnech evidentní převahu a obzvláště v segmentu mobilních procesorů jen těžko hledá konkurenci. Tou může být jedině architektura ARM, ovšem ta v současné době zvládá pohánět maximálně smartphony a jednoduché mini notebooky a nepředpokládá se, že v dohledné době přijde na trh s něčím převratně výkonným (čtyřjádrové ARM procesory se sice chystají, ale nebudou dříve než za 3 roky).

Současný Intel Atom je skoro výhradním procesorem v kategorii mini notebooků, kde exceluje svým dobrým výkonem v poměru k ceně a spotřebě energie. Od smartphonů jej ale dělí pořád ještě vysoká spotřeba a velké rozměry. To však Intel dle svých slov právě vyřešil – Atomem Moorestown, určeným přímo pro tato zařízení. Dá se tedy předpokládat, že se nové Atomy brzy objeví i v segmentů smartphonů a tabletů, kde kralovaly procesory ARM a čipsety typu NVIDIA Tegra.

Když se na novou platformu podíváme z blízka, uvidíme, že zahrnuje rodinu procesorů Intel Atom Z6xx (Lincroft), Intel Platform Controller Hub MP20 (Langwell) a specializovaný integrovaný obvod se smíšeným signálem (Briertown).

Základem je procesor Intel Atom Z6xx, který kombinuje 45nm jádro procesoru Intel Atom s 3D grafikou, možností pro kódování a dekódování videa a ovladači displeje v jednom SoC (System on Chip) řešení. Platforma rovněž zahrnuje Platform Controller Hub MP20, který zajišťuje podporu pro řadu funkcí a I/O bloky. Specializovaný obvod MSIC pak provádí integraci příkonu a dobíjení baterie stejně jako konsolidaci analogových a digitálních komponent.

Intel uvádí, že nová platforma je v klidu až 50krát úspornější než klasický Atom pro netbooky. Číslo je to odvážné, ale ne nereálné, jelikož se jedná pouze o klidovou spotřebu, která byla při beta testu naměřena (100 mikrowatů). Při poslouchání hudby Intel toto číslo koriguje na dvacetinu a u surfování na internetu a přehrávání videa je Intel střídmější a slibuje pouze 2-3krát lepší spotřebu.

V porovnání se současnou konkurencí pohánějící smartphony by nový Atom měl přinášet o 1,5 až 3krát vyšší výkon, 2-4krát lepší grafiku, více než 4krát vyšší výkon v JavaScriptu a podpoře Full HD (1080p). K tomu Intel slibuje výdrž v pohotovostním režimu až 10 dní nebo 2 dny přehrávání hudby, což je velice odvážná hodnota. Ovšem záleží, jak tomu bude skutečně v praxi.

Intel na úrovni platformy implementoval zcela nový postup práce s operačním systémem, který dokáže řídit procesor v době nečinnosti i činnosti napříč všemi aspekty systému na základě scénáře použití. Tento softwarově řízený postup dokáže uplatnit řízený příkon a „clock gating“ napříč všemi výkonnostními segmenty a různými úrovněmi napětí. Vedle toho Intel použil zcela nový high-K 45nm2 LP SoC proces. Pro adaptabilní řízení výkonu zde najdeme technologii Intel Burst Performance a režim Bus Turbo.

Nová platforma bude dostupná v mnoha taktovacích frekvencích. Pro smartphony bude možno užít procesor taktovaný až na 1,5 GHz, zatímco u tabletu a větších zařízení se frekvence vyšplhá až na 1,9 GHz. Samozřejmostí je podpora Wi-Fi, 3G/HSPA, WiMAX a nechybí ani podpora OS jako například Android, Meego a Moblin.

První vlaštovka s architekturou Moorestown je zřejmě komunikátor LG GW990, který je vybaven obřím 4,8 palcovým displayem s rozlišením 1024 x 480. Toto zařízení stojí již na pomezí mezi telefonem a tabletem. Ve výbavě má nový procesor Intel Atom, operační systém Moblin 2.1 (postavený na Linuxu), paměť RAM 512 MB a úložiště o velikosti 16 GB (plus Micro SDHC). Počítá se dokonce s verzí, která bude obsahovat podporu síti čtvrté generace LTE a na trhu by se měl objevit v polovině tohoto roku.

Ovšem to není jedinou vlaštovkou. Proslýchalo se i, že Intel Atom by měl být i v nové verzi telefonu Apple iPhone. Otázkou je, co je na tom pravdy.

Pokud se podíváme do budoucnosti, tak Moorestown by měl být pouze začátek Intelu na poli mobilních zařízení - na rok 2011 se chystá vylepšená architektura s názvem Medfield. Ta bude vyráběna 32 nm technologií a přinese nejspíš další pokrok ve výkonu a spotřebě. Medfield je bohužel zatím zahalen tajemstvím a žádné přesné informace nejsou známé.

Nové Atomy jsou zajímavý počinem společnosti Intel a jsem zvědav, jak dopadne konkurenční boj v segmentu, ve kterém již delší dobu kraluje ARM architektura. Ta totiž v současnosti nedisponuje takovým výkonem a technologiemi, jako slibuje Intel. ARM je z důvodu spotřeby přeci jen poněkud ořezaná, zatímco u Intelu se jedná o převod plnohodnotného PC procesoru do mobilního zařízení.

Otázkou je, na co takto výkonný procesor v mobilním telefonu, kde je trošku problematické například využití Full HD videa - na 4'' monitoru vypadá i nižší rozlišení dobře a hodně uživatelů sleduje video ve vysoké kvalitě spíše na domácím kině, kde si jej náležitě vychutná. Možné využití vidím v možnosti připojení telefonu k televizi nebo v kombinaci s kamerou schopnou HD záznamu.

Další využití je jasné a předem dané. Jedná se o hráčský segment, kde dnes kralují zařízení jako PSP. To by se s příchodem Atomu mohlo změnit a telefon by mohl nahradit veškeré mobilní zařízení pro zábavu. Hodně se argumentuje i s nahrazením pracovních nástrojů, otázkou je jejich design - nedovedu si představit například psaní tohoto článku na displeji s úhlopříčkou 4 palce a s deseticentimetrovou klávesnicí.

Uvažuje se i o nástrojích, které vyžadují vysoký výpočetní výkon – například přístrojů schopných překládat hovor dvou lidí, kteří hovoří jiným jazykem tak, aby si rozuměli v reálném čase. To by mohlo být zajímavé, ovšem každý, kdo se setkal s programy jako je Narrator, ví, že zde je před vývojáři ještě hodně dlouhá cesta.

Nakonec je nutné zdůraznit, že použitím tohoto procesoru bude zařízení kompatibilní s architekturou x86 se všemi výhodami i nevýhodami která z tohoto plynou. Bude hezké do mobilu naroubovat Windows XP, ale už méně hezké bude obdržení nějakého viru, který nám například začne rozesílat SMS nebo telefonovat na čísla s vysokou sazbou.

Intel nám přinesl velice zajímavý procesor. Pokud se mu podaří splnit to, co slibuje, přinese změnu na poli smartphonů a podobných zařízení, které stále stoupají v oblibě. Uvidíme, jestli na nové řešení odpoví nějakým způsobem architektura ARM a rozpoutá se konkurenční boj, ze kterého by mohl těžit jen a jen zákazník. Na konečný verdikt si ovšem musíme počkat až do příchodu prvních zařízení, které budou tento procesor využívat.

Technologie

Diskuse