Levné tablety - co všechno nabízejí?

18. 8. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

V poslední době se v reakci na úspěch Apple iPadu doslova roztrhl pytel s novými tablety, které se snaží zaujmout svou až podbízivou cenou a zároveň zajímavými parametry. V dnešním článku se podíváme na pár tabletů, které se dostaly i do českých obchodů a na pár kousku zatím chystaných - jak jsou na tom s výbavou a co nabízejí.

Levné tablety - co všechno nabízejí?

Představa levného tabletu je velice lákavá. Zařízení, které mohu denně nosit hozené v batohu, připojím se s tím přes Wi-Fi nebo ideálně přes 3G k internetu, zpracuji nějaké dokumenty, podívám se s ním na internet, emaily či noviny atd…, už bych sepisoval objednávku. Zatím je skutečnost taková, že většina tabletů je moc drahá na to, abych to bez strachu mohl sebou nosit každý den. Toto by mohl vyřešit nějaký “low-cost tablet“. Pojďme se podívat, jak na tom jsou.

Rodina Eken

Jako jeden z prvních tabletů u nás dostupných se objevilo zařízení s názvem Eken 001. Jedná se poměrně malý sedmipalcový tablet s Operačním systémem Google Android ve verzi 1.6. Toto zařízení se chlubí následujícími parametry:

  • Operační systém: Google Android OS
  • RAM: 128 MB DDR2 800 MHz
  • Display: 7" 16:9 wide-screen 800X480 high-brightness TFT LCD
  • CPU: VIA MW8505 600MHz
  • Ovládání: dotyková obrazovka
  • Paměť: 2 Gb (lze rozšířit pomocí SD karty až o 32 Gb)
  • Gravitační senzor
  • Komunikace: 802.11b/g/n Wi-Fi
  • Internetový prohlížeč: Google chome-lite Browser

Z těchto parametrů vypadá zařízení poměrně dobře, ovšem když si uvědomíme, že jej pohání dnes už poměrně obstarožní procesor o frekvenci 600MHz, jenž se současně podílí na vykreslování grafiky na displeji s rozlišením 800x480 pixelů, tak už to tak slavné nebude. Na internetu je spoustu videí tohoto zařízení a při klasické práci se zdají být reakce dobré, nicméně po zapnutí něčeho náročnějšího v kombinaci s multitaskingem jde plynulost rapidně dolů. Další nevýhodou je absence USB portů, takže data lze do zařízení dostat jen přez Wi-Fi nebo SD kartu (která zároveň slouží jako pevný disk). Bohužel hlavní nevýhodu vidím v použití pouze 1400mAh baterie, která přístroj udrží na živu necelé dvě hodiny a to je prostě málo. Na druhou stranu za cenu zhruba 100 dolarů toho přístroj umí docela hodně, a pokud člověk hledá něco jednoduchého, tak by toto zařízení mohlo udělat službu. Ovšem jako denního pomocníka si jej nedokážu představit, hlavně díky mizerné výdrži.

Další tablet od Ekenu nese název OO3. Jedná se o tablet vybavený odporovým dotykovým displejem o úhlopříčce 8 palců. Tento tablet je vybaven stejně, jako předchůdce s označením 001 jen má o trochu lepší baterii, takže výdrž převýší 2 hodiny. Tento tablet se svým vzhledem inspiroval u konkurence v podobě iPadu. Sdílí s ním dokonce i jediné tlačítko a stejný vzhled, jen má větší černý rámeček okolo displeje. Toto zařízení u nás pořídíte okolo 2500 Kč a podle mě je o mnoho zajímavější než předchůdce v podobě modelu 001.

aPAD iRobot

Někdy se vývojáři opravdu netají tím, že se při návrhu lehce inspirují. Například aPAD iRobot od společnosti Moonse to už říká svým názvem. Na druhou stranu toto zařízení nevypadá vůbec zle a parametry zní taktéž zajímavě:

  • Displej:7 palcový dotykový TFT displej, rozlišení 800\xD7480 px
  • CPU: dvoujádrový Rockchips 2808, frekvence jader 500 MHz a 600 MHz
  • Systém: Andriod 1.5
  • Paměť: 2 GB flash (podle modelu až 32 GB)
  • RAM: 128MB SDRAM
  • Baterie 3000mAh (výdrž 3-4 hodiny)
  • Wi-Fi2.11 b/g
  • USB 2.0
  • 3G sítě (WCDMA)
  • 1,3 MPx kamera

Zde je již vidět, že zařízení by mělo disponovat alespoň základním výkonem pro klasikou práci. Podle různých internetových videí tohoto zařízení je i rychlost poměrně dostatečná. Co se týče výdrže, tak ta dosahuje již zajímavé hodnoty 3-4 hodin, takže se dá uvažovat i o nasazení do terénu. Ovšem cena bohužel atakuje 200 dolarů, což při připočtení nákladů na dopravu dostane tento Čínský tablet do segmentu základních mini notebooků.

Levný tablet nemusí být pouze od neznámého výrobce. Tablety samozřejmě produkují také známější výrobci. Osobně mě nejvíce zaujat tablet společnosti Archos:

Archos 7 home tablet

Toto zařízení disponuje následujícími parametry:

  • CPU: 600MHz procesor ARM 9
  • Tloušťka: 12mm
  • Hmotnost: 350g
  • Konektivita: WiFi
  • Paměť: minimálně 2 GB
  • Výdrž: 7 hodin přehrávání videa, nebo 44 hodin přehrávání audia

Navíc bych kladně hodnotil vzhled zařízení, jelikož jde vlastní cestou a vypadá zajímavě. Výborná je také výdrž, která v testu vyšla na 6 hodin 45 minut. Jako nevýhodu lze uvést použití odporového dotykového displeje, který má horší reakce, ale za cenu 200 dolarů není možné čekat v této oblasti kapacitní technologií.

Tato společnost vyrábí mnoho tabletů, ovšem další modely mají větší úhlopříčku, lepší výbavu, ale bohužel podstatně vyšší cenu.

A co má v rukávu Apple?

Když už se tu zmiňuji o tabletech, tak je nemyslitelné neuvést zařízení, které o tento segment trhu vzbudilo zájem, na jehož vlně se výše zmíněná zařízení vezou: Apple iPad. Osobně se mi líbí design, zpracování a hlavně výdrž na baterie, která je kolem 10 hodin. Co se týče hardware, ovládání a displeje, tak je to to nejlepší, co si lze dnes koupit, ale na druhou stranu má toto zařízení pár obecně známých nezvyklostí, které nepotěší.

Mezi ně patří třeba nemožnost vyměnit baterii, absence USB, čtečky karet a multitaskingu; z těchto důvodů bych se třeba já pro iPad nerozhodl - rozhodně ne za cenu 500 dolarů u nejslabší verze.

Indický zázrak za pár dukátů

Jako poslední bych mezi tablety zmínil "zázrak z Indie", který byl oficiálně představen tento týden. Má jít o počítač pro chudé studenty a jeho cena by neměla přesáhnout 35 dolarů. Jedná se o projekt Sakshat, který konkuruje projektu „počítač pro každé dítě (OLPC)“ z roku 2006. V tomto projektu byl vymyšlen počítač pro děti za 100 dolarů. Bohužel jeho cena neustále rostla, a jelikož byl ušit doslova horkou jehlou, tak se nijak netěšil velké oblibě.

Indický tablet by měl obsahovat pouze základní vybavení, OS Linux, internetový prohlížeč, PDF čtečku, USB port a kamerku pro videokonference. Navíc bude nejspíš prodáván bez jakéhokoliv zisku.

Pokud se na to ovšem podíváme důkladně, tak zjistíme, že jen LCD obrazovka v současnosti vyjde na dvojnásobnou cenu. Z toho vyplývá, že pokud by Indická vláda chtěla tuto cenu udržet, tak by musela zařízení dotovat a nepomůže jí ani pracovní síla levnější než v Číně.

Pohled z druhé strany

Zajímavou alternativou k použití tabletu může být užití smartphonu. Když se nad tím tak zamýšlím, tak mnoho smartphonů již má 4 palcové obrazovky, které jsou již použitelné na prohlížení internetu. Je pravdou, že cena takto vybavených zařízení převyšuje cenu levných tabletů i více než dvojnásobně, ale na druhou stranu člověk získá navíc mobilní telefon, docela kvalitní kompaktní fotoaparát a dnes již mnohdy HD kameru. Navíc takovéto zařízení má vysokou výdrž na baterii a možnost komunikovat v rozsáhlých datových sítích.

Závěr

Levné tablety jsou velice zajímavá zařízení při pohledu na možnosti, které teoreticky nabízejí. Při druhém pohledu a po publikovaných zkušenostech s některými z nich ve mně řada z nich nevzbuzuje důvěru dostatečnou na to, abych si je pořídil na běžné používání.

Další zařízení, která již jde vzít v úvahu, atakují cenou klasický mini notebook, což bývá u řady uživatelů problém, protože jejich využití se může překrývat. Jedná se však o odlišné koncepty, určené pro různá použití - zatímco mini notebooky spolu s adaptací Windows dostaly do vínku těžkopádnost a ztrátu části mobility, přenosné tablety pokračují v jejich původním cíli - nabídnout mobilní zařízení, ovládané přirozeně dotykem se schopností prohlížení webu, poslechu muziky a podobně. Zde zůstává na preferencích každého. Já osobně asi raději zůstanu u smartphone, ale do budoucna bych se jistě nebránil přechodu na podobné zařízení.

Technologie

Diskuse