NVIDIA ION druhé generace - evoluce povedeného

17. 3. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Společnost NVIDIA nám na letošním veletrhu CeBIT představila svou novou platformu s označením NVIDIA ION 2. generace, která je evolucí nepříliš starého NVIDIA ION. Novinka by měla oproti svému předchůdci přinést vyšší výkon a nové technologie (například NVIDIA Optimus), čímž by měla dosahovat i lepší výdrže na baterie. Pojďme se na ni podívat blíže.

NVIDIA ION druhé generace - evoluce povedeného

Původní NVIDIA ION byl po dlouhém a trnitém vývoji produkován jako čipset NVIDIA GeForce 9400M ve spojení s procesory Intel Atom. Ve své době toto řešení znamenalo revoluci, jelikož před příchodem IONu byly procesory Atom spojovány pouze s čipsetem Intel 945GSE, který užíval podtaktovanou verzi zastaralého integrovaného grafického jádra Intel GMA 950, což vedlo k velmi nízkému grafickému výkonu. 9400M nabídlo podstatně lepší výkon jak pro hry, tak i pro prosté video a OS.

V poslední době ovšem došlo k velikému rozmachu netbooků. Intel uvádí odhad prodeje těchto přístrojů pro rok 2010 asi na 60 miliónů kusů, přičemž do roku 2012 se předpokládá navýšení na dvojnásobek. NVIDIA je v tomto ohledu mírně skromnější, ale taktéž si od této nové platformy přenosných zařízení mnohé slibuje.

Výrobci mini notebooků a hardware musí začít počítat s tím, že dnes už si většina uživatelů chce dopřávat i 3D hry, HD video či jen plnohodnotný moderní OS i na mini notebooku a pramálo je zajímá, že tato zařízení byla vyvinuta pro prohlížení internetu a pro nenáročnou práci.

Proto přichází nová generace rozhraní ION od NVIDIA. Tato generace je pouze následovníkem, tudíž nemá označení ION 2, pouze se uvádí jako další generace (někdy můžeme slyšet next-gen ION). Navíc při detailnějším prozkoumání zjistíme, že nový NVIDIA ION je v podstatě pouze GPU jednotka s vlastní dedikovanou pamětí až 512 MB (užito bude DDR2 a DDR3), což ovšem díky technologii NVIDIA Optimus může být v reálu výhoda. Pro ty, co by nevěděli, o co se jedná, je nutné v rychlosti připomenout, že funkce NVIDIA Optimus je funkce pro přepínání grafické karty z dedikované (ION) na integrovanou podle aktuální zátěže systému – podrobně se o této technologii dočtete v našem článku "NVIDIA Optimus - výkon i výdrž v jednom".

Nový ION je tedy dedikovanou grafickou kartou přidanou k platformě PineTrail, která se aktivuje až při využívání 3D akcelerace. Do té doby se využívá pouze integrované grafické jádro z procesoru Atom "PineTrail" – viz schéma od NVIDIA.

Když se pozorně podíváme na blokové schéma, tak vidíme, že GPU ION má dokonce svůj vlastní řadič paměti, tudíž nemusí zatěžovat vytíženou (a vzdálenou) systémovou paměť, ale jedná se o plnohodnotné grafické řešení.

Nový ION bude na trhu ve třech různých verzích. Jedna je zaměřena na stolní PC, ta nebude vybavena šetřícími technologiemi, takže ION poběží neustále. V této době již je k dispozici první grafická karta do PC, která využívá rozhraní PCI-e 1x a je vybavena HDMI a DVI-I výstupem. Otázkou je, zda se bude prodávat pod označením ION, na to si budeme muset počkat.

Další dvě míří do segmentu mini notebooků. První je určena pro podporu 12“ mini notebooků a bude obsahovat plných 16 CUDA jader, u druhé verze pro 10“ zařízení bude jejich počet redukován na 8. Grafické jádro má svůj původ v NVIDIA GT218, je vyrobeno 40nm technologií, čímž příjemně snížilo svou velikost a spotřebu. Základní takt je 535/1230 MHz, což je oproti 450/1100 MHz docela hezké navýšení.

Informace o spotřebě NVIDIA uvádí, zde jsou přehledně srovnány v tabulce i se starým IONem a s porovnáním hlavních specifikací.

Poznámka ke spotřebě: dle NVIDIA se při připojení externího monitoru přes HDMI aktivuje GPU ION, tudíž se navýší spotřeba energie oproti režimu integrované karty, což je docela nemilé. Je tak nutné předpokládat, že při využití HDMI klesne výdrž na baterie.

Dále si nový ION přináší technologie své GeForce 2xx rodiny. Nechybí rozhraní DirectX 10.1, Open GL 3.2, z GPGPU API, CUDA, OpenCL 1.0 a DirectCompute. Dobrá zpráva je i to, že je přítomen obvod VP4, který je v současnosti tím nejlepším mezi video dekodéry.

Nyní se zaměříme na reálný výkon. V současné době je k dispozici pouze jeden reálný test, který poněkud vyplašil veřejnost, jelikož nová generace nedosáhla ani výkonu generace předešlé. Jednalo se o test u notebooku Acer Aspire One 532g. Tento notebook dosáhl v testu 3D Mark 03 3049 bodů, což je zhruba o 500 bodů méně, než dosáhla první generace ION u notebooku Samsung n150. Tento výsledek vyvolal v řadě diskusí zmatek a zklamání z nové generace, ovšem zapomnělo se na důležitý fakt: Aspire One 532g je osazen slabší variantou next-gen IONu, která má pouhých 8 stream procesorů, zatím co původní ION jich má 16. Nový ION na tom tedy zase tak špatně nebude, nehledě na to, že test byl prováděn na takřka neodladěných ovladačích.

Výkon nové generace reflektuje nejlépe absolutně nový benchmark netbooku ASUS Eee PC 1201PN, který je osazen již plnohodnotnou verzí next-gen ION se 16 stream procesory. V 3D Mark 03 dosáhla tato konfigurace 4482 bodů, což je velice hezké a dá se potvrdit to, co NVIDIA slibovala. Na opravdový verdikt si musíme počkat, až budou dostupné reálné testy ve hrách, jelikož jak mnozí znají – 3D Mark není moc vypovídající výsledek.

Takže co se týče výkonu, je na tom nový ION dobře a vypadá to, že se opět stane velice oblíbenou platformou jako jeho předchůdce. NVIDIA již předznamenala, že se objeví v mnoha mini noteboocích, nettopech, All-i-One a vlastnoručně postavených systémech. Do léta se plánuje kolem 30ti zařízení s touto platformou. Podle informací přímo od NVIDIA by mělo být cenové navýšení za ION zhruba 50-100 dolarů, což opodstatňuje složitějším PCB, použitím samotné grafiky s frame bufferem a v neposlední řadě i příplatkem za Windows 7 Home Edition, jež budou u této verze standardem (rozhraní Aero).

Next-gen ION nám tedy přináší docela dost nových možností, ať už jde o výkon či o výdrž na baterie. Podle prvních testů se zdá, že výkon by mohl být dostatečný na starší hry, přehrávání videa a na pohodlnou práci v plnohodnotné OS, což si dnes žádá spoustu uživatelů. Uvidíme, jak se v konečném důsledku promítne cena IONu do konečné ceny zařízení, ale podle NVIDIA by nemělo jít o nijak dramatickou částku. Každopádně je ION krokem správným směrem a uvidíme, jak se dokáže prosadit na trhu.

Technologie

Diskuse