NVIDIA Quadro FX3800 - 100W pro profesionály

28. 4. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

FX3800 je nejnovějším hi-endovým přírůstkem v řadě profesionálních grafických karet NVIDIA Quadro určených do mobilních pracovních stanic. Nejen díky vysokému výkonu, ale také díky certifikaci pro řadu grafických a editačních aplikací je určena do rukou uživatelů, kteří potřebují svojí pracovní stanici přenášet a za potřebný výkon si jsou ochotni připlatit nemalou částku a vytrpět obrovskou spotřebu oproti notebookům s běžnými grafickými čipy.

NVIDIA Quadro FX3800 - 100W pro profesionály

Karta FX3800 je nástupcem doposud nejvyššího modelu FX3700, o kterém jsme psali v článku "NVIDIA Quadro FX 3700M - grafika pro profesionály". Oproti staršímu modelu se samozřejmě liší vyšším výkonem a pak také podporou novějších technologií.

Nejdříve se pojďme stručně seznámit s hardwarovou charakteristikou dnes popisované novinky. Tato jednočipová grafická karta je vybavena 1 GB paměti typu GDDR3 připojenou skrze 256ti bitovou sběrnici (celková propustnost činí 64 GB/s.). K dispozici má karta 128 CUDA jednotek. Rychlost jádra činí 675 MHz, rychlost pamětí pak 1000 MHz.

Z podporovaných technologií karta nabídne Shader Model 4.0, OpenGL 3.2, Microsoft DirectX 10, NVIEW Display Management Software či FSAA 32x.

Kompletní specifikace a podrobnosti o grafické kartě si můžete prohlédnout na oficinálním webu výrobce.

Spotřeba grafické karty se může při zátěži vyšplhat až na 100 W, což je již u notebooků s omezenými kapacitami akumulátorů (a také chlazení) velmi znatelné a spíše než s hodinami práce na baterii bez připojení do sítě bude lepší počítat s pouhými desítkami minut. Při nečinnosti slibuje výrobce díky úsporným technologiím (PowerMizer Power Management 9.0) snížení spotřeby až na 10 W, otázkou je, jak moc je ale tato hranice reálná v běžném provozu.

Grafické karty ze série Quadro jsou oproti GeForce specifické svou optimalizací pro spolupráci s většinou nejrozšířenějších CAD, DCC, lékařských, designérských a dalších grafických a návrhářských programů, se kterými byly samozřejmě plně testovány a společností NVIDIA certifikovány. Karty jsou rovněž plně funkční i pod systémem Windows 7, což snad není nutné u profesionálních produktů ani zmiňovat.

Mezi certifikované programy patří aktuálně např. Adobe Premiere Pro CS5 (a samozřejmě i další programy výrobce) a dále např. programy společností 2D3, Abaqus, Actify, Autodesk, Blender, Corel, Eonreality, Iridas, IronCAD, Maxon, Pinacle, Rhinoceros či SolidWorks.

Kompletní seznam certifikovaných aplikací naleznete na stránkách výrobce.

Hardwarově je karta připravena na podporu výstupních rozhraní HDMI a Display Port (až do rozlišení 2560 x 1600 bodů) s podporou 30ti bitových barev. Profesionální uživatelé budou jistě často vyžadovat také možnosti připojení více displejů, což zajistí podpora nView Multi-Display. Hodit by se mohla i stále více se rozšiřující podpora 3D zobrazení, v tomto případě má na starosti její obsluhu technologie NVIDIA 3D Vision.

Svým výkonem se grafická karta (v porovnání i s běžnými čipy) řadí ke špičce, podle benchmarkových testů se ale na trhu nacházejí i výkonnější řešení. Ta však nejsou přizpůsobena pro práci v profesionálních aplikacích, a tudíž nelze výkon porovnávat pouze touto metodou. Ačkoli karty ze série Quadro nejsou určeny pro hraní her, je v tomto případě jasné, že výkon karty bude pohodlně stačit i pro novější kousky bez nutnosti se výrazněji omezovat.

S čipem NVIDIA Quadro FX3800 se můžeme v současné době setkat v profesionálních mobilních pracovních stanicích společností HP (EliteBook 8740w Mobile Workstation), Lenovo (ThinkPad W701) a Dell (Precision M6500).

Závěr

NVIDIA Quadro FX3800 je bezesporu velmi výkonný grafický čip určený do notebooků pro profesionální uživatele. Jeho výkonu a certifikacím pro grafické programy ale na druhou stranu odpovídá i cena a spotřeba. Každý se tak musí dobře rozhodnout, zda-li se mu vyplatí investovat do drahé a těžké pracovní stanice nebo ušetřit někdy až desítky tisíc korun za notebook s běžným grafickým čipem, který však často nabídne srovnatelný výkon.

Zdroj: www.notebookcheck.net, NVIDIA

Technologie

Diskuse