OS Bada - brouzdaliště nebo oceán?

28. 7. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Před nějakým časem jsme Vám přinesli zkušenosti s užíváním operačního systému Google Android, který v současné době zažívá prudký vzestup popularity a objevuje se stále častěji v komunikátorech snad všech výrobců (vyjma Nokie). Dnes se podíváme na zoubek zajímavé novince společnosti Samsung, jenž nese název Bada, což v překladu znamená oceán.

OS Bada - brouzdaliště nebo oceán?

Tento nový operační systém přišel znenadání na konci měsíce června společně s novým telefonem Samsung S8500 Wave, který je dodnes jediný telefon této platformy prodávaný na českém trhu. Nutno ovšem poznamenat, že již brzy přijdou na trh minimálně další dva zástupci rodiny OS Bada, tudíž se nabídka telefonů rozroste o další kousky, které mají být za nižší cenu než výše zmíněný Samsung Wave. Dle oficiálního vyjádření Samsungu bude v roce 2010 obsahovat OS Bada asi třetina smartphonů a do roku 2012 by se podíl OS Bada měl vyšplhat až na 50% zařízení.

Z předchozích řádků tedy vyplývá, že OS byl zkoušen na telefonu Samsung Wave, který je vybaven procesorem ARM Cortex v8 pracujícím na frekvenci 1 GHz. Tento procesor obsahuje grafický čip PowerVR SGX540, který je zhruba o 25% výkonnější než PSP. Toto vše je doplněno 512 MB operační paměti a 2 GB paměti pro data (ta už je z více než z poloviny zabraná OS atd.).

Ještě bych u tohoto telefonu vyzdvihl superAMOLED display, který při rozlišení 800x480bodů a úhlopříčce 3,3“ jen těžko hledá konkurenci – podle neověřených informací podává lepší kontrast než Retina v iPhone 4. Zajímavostí je i Bluetooth 3.0 (zatím nevyužitelné) a Wi-Fi specifikace n (velmi využitelné). Jako poslední zmíním precizní zpracování hliníkového těla a velkou baterii (1500 mAh), která udrží telefon při hrubém zacházení na živu přes 2 dny.

Teď se již pojďme podívat na samotný systém. Po zmáčknutí tlačítka ukončení hovoru se nám telefon zapne, zobrazí se název přístroje, krátká animace, logo Samsung a pracovní plocha – toto zabere cca 19 sekund, za další 3-4 sekundy je možné s telefonem pracovat (bez cukání).

Pracovní plocha je kombinací toho nejlepšího z Androidu a iPhone. Máme tu opět několik pracovních ploch, jejichž počet si může uživatel nastavit v rozmezí 1-10. Na tyto plochy je možné přidat jednotlivé widgety, kterých zatím ale bohužel moc není a navíc zabírají podstatnou část displeje. Naštěstí již existuje i pár nadšenců, kteří nyní začali vydávat jednodušší widgety a různé zástupce programů, takže toto snad již bude brzy odstraněno. Ve spodní části jsou pevně umístěny 3 základní ikony, jenž se pohybují současně s plochou, takže jsou stále k mání a uživatel si na toto místo může zvolit libovolnou aplikaci z menu.

Další věcí dostupnou přímo ze základní obrazovky je malá roletka, která jako by z oka vypadla Androidu. Jsou v ní umístěny ovladače pro zapnutí Wi-Fi, Bluetooth, tichého režimu a navíc zobrazí i různé notifikace jako zprávu SMS, email, zmeškaný hovor atd…

Po stisknutí středového tlačítka se uživatel dostane do menu, jenž je zase inspirováno společností Apple. Uspořádáno je ve třech sloupcích a 4 řadách a roluje se stejně jak u pracovních ploch – zde se také pořád přesunují napevno zvolení 3 zástupci programů v dolní nabídce. Instalace dalších aplikací probíhá stejně jako u iPhone či Androidu – přes Samsung Appstore, kde si člověk aplikaci vybere a stáhne. Další možností je aplikaci stáhnou přes program Kies, jenž slouží jako takový správce tohoto zařízení. V současné době je možné stahovat pouze aplikace, které jsou zdarma, ovšem již v dohledné době se má rozjet placená služba, takže bude možnost stahovat vše.

U tohoto OS se mi velice líbí správa aplikací. Po instalaci se aplikace zařadí do menu a zde jí lze klasicky spouštět. Dlouhým podržením tlačítka pro vstup do menu se zobrazí obrazovka právě spuštěných aplikací s malou ikonkou na ukončení, takže jedním klikem aplikaci ukončíte nebo přepnete. Navíc pokud používáte nějakou aplikaci, tak jí buď tlačítkem menu minimalizujete, nebo tlačítkem ukončení hovoru vypnete. Velice jednoduché a efektivní – nic nezůstává na pozadí jako třeba u Androidu, kde jsem musel stále využívat task manager, aby mi něco nezůstalo „viset“ a přes noc nevybilo baterii.

V podobném duchu je i třídění aplikací. V menu stačí kliknout na „upravit“ a můžete si zástupce přeházet dle libosti a po kliknutí na mini ikonku je aplikace odinstalovaná.

Co se týče práce se zprávami, Bada nepřináší nic nového. Opět zde máme konverzační systém známý z Androidu, který se osvědčil a není zřejmě důvod jej měnit.

Klávesnice je klasická qwertz a je možno ji mít jak na výšku, tak na šířku přístroje (mění se automaticky podle pohybového senzoru). Pokud někomu nevyhovuje malá qwertz na výšku, tak je možné nastavit klasickou klávesnici a zapnout podporu T9, osobně ovšem píši pouze na qwertz naležato.

Co se týká emailového klienta, nemohu bohužel přesně potvrdit, jak pracuje, jelikož používám pouze zástupce na Gmail účet. Tento funguje rychle a spolehlivě včetně příloh.

Podíváme-li se na internetovou komunikaci, tak telefon už v základě podporuje různé IM, Facebook, Twitter atd., ovšem obyčejné ICQ dělá problém. V telefonu je aplikace Palringo, která ovšem nehýří uživatelským komfortem a stabilitou. Toto lze vyřešit použitím webového portálu meebo, se kterým nejsou problémy, ovšem komfortu systému Android toto řešení zdaleka nedosahuje. Zbývá pouze vyčkat na nějakého lepšího IM klienta.

Když jsme již u internetu, tak musím pochválit prohlížeč. Podporuje záložky, více oken a má velice intuitivní a rychlé ovládání. V kombinaci s podporou flash (zatím jen lite verze), vysokou rychlostí a multi-touch ovládáním je prohlížení internetu na tomto telefonu velice pohodlné.

Dalším pozitivním překvapením bylo pro mě možnost otevřít soubor PDF a dokument Word. Oboje pouze bez možnosti editace, ale práce byla opět velice svižná a stabilní. Otevřel jsem i složitou tabulku MS Excel, ale ta se nezobrazila korektně, takže zde to s podporou zatím není 100%.

Co je ale na 100%, je přehrávání videa. Nejen že telefon podporuje DivX a Xvid, ale navíc přehraje i HD video (které je sám schopen i natáčet). Stačí oblíbený film v AVI zkopírovat a s přehráváním není sebemenší problém. Co se mi líbilo však ještě víc je, že telefonu nedělá problém přehrávat HD video přes aplikaci Youtube. Toto mi u Androidu velice scházelo.

Dále bych ještě vyzdvihl chytrou pomůcku při přehrávání hudby – dálkové ovládání na zamčené obrazovce.

Když už se zmiňuji o multimédiích, nemohu nepřipomenout hry, kterých je už i pro platformu Bada velké množství. Nejzajímavější je asi NFS: Shift, jenž má opravdu strhující grafiku a i hratelnost je na velice vysoké úrovni (navíc je free). Ovšem dále musím uvést i spoustu RPG a sportovních her, které jsou graficky i hratelně také na špičkové úrovni. Já osobně jsem na mobilu nikdy nehrál, ale musím se přiznat, že mě pár her chytlo a třeba cestou vlakem je to velice zajímavé zpestření.

Jako poslední bych se zaměřil na navigaci. V tuto chvíli je k dispozici pouze navigace Route 66, která je v telefonu předinstalovaná jako 30denní zkušební verze. V současné době platí akce, kdy je možné si zakoupit tuto navigaci s celoživotním updatem zdarma za cca 50 Euro (mapy Evropy). Navigace to údajně není špatná, ale na druhou stranu Nokia nabízí navigaci zdarma, takže uvidíme, zda se Samsung ještě nevzpamatuje a nenabídne něco rozumnějšího. Navíc už je ohlášena navigace Sygic a Ndrive, takže uvidíme, jak to nakonec dopadne, ovšem v tuto chvíli bohužel free navigace pro Badu neexistuje.

Co říct na závěr? Bada nám toho moc nového nepřinesla, spíše se mi zdá, že zkombinovala přednosti dnes známých systému. Badě nelze upřít svižnost a plynulost, která mě velice oslovila, taktéž mně velice zaujaly multimediální schopnosti v oblasti HD videa a her. Na Androidu mě oslovila široká možnost upgradu ROM apod. a dokonce jsem myslel, že Badu při první příležitosti přeflashnu na Android, ale teď nevím, zda bych to udělal. Bada má sílu v tom, že na ní hodně věcí funguje bez problému - žádné Force Close, žádné certifikování aplikací a žádné trhání, sekání, pomalé odezvy. Řekl bych, že velice zjednodušila užívání smartphonů.

Ovšem programy nakonec můžou být i potenciální problém Bady. Zatím jich totiž moc není a jejich rozšíření má v rukou pouze Samsung. Naštěstí za poslední měsíc se prodalo více než milion telefonů s tímto OS a programy se začínají objevovat jako houby po dešti. Pokud se podaří Badě překonat toto období a nedopadne jako Nokia se systémem Maemo, tak jí čeká slibná budoucnost.

Technologie

Diskuse