Symbian^3 - dotykový Symbian znovu nabírá dech

8. 9. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Symbian^3 je nová verze operačního systému známého zejména díky mobilním telefonům značky Nokia. Na rozdíl od své předchozí edice se může nová třetí verze pochlubit ovládáním kompletně přizpůsobeným pro dotykové displeje a řadou dalších užitečných vlastností, které by neměly dnes chybět žádnému chytrému telefonu.

Symbian^3 - dotykový Symbian znovu nabírá dech

Ihned na začátku článku bude dobré zmínit, že za systémem Symbian (již) nestojí finská Nokia, jak by si mohli někteří myslet, ale nezávislá společnost Symbian Foundation. Symbian^3 byl představen na březnovém mobilním kongresu v Barceloně. V současné době se jedná o open-source software s volným použitím, což znamená, že si jej libovolný zájemce disponující potřebnými znalostmi a prostředky může upravovat podle svých požadavků. Nokii nicméně nelze upřít, že je největším tažným koněm této platformy a z velké části stojí za jejím rozšířením. Kromě telefonů od Nokie se můžeme se Symbianem v různých jeho odnožích setkat například u telefonů Motorola, Samsung a Sony Ericsson.

Když v roce 2007 na trh zčista jasna přišel iPhone a svým dotykovým ovládáním doslova pobláznil svět, začaly závody se snahnou jej dohnat nebo se mu alespoň přiblížit. Na dotykovou mánii musela jako světově největší výrobce mobilních telefonů zareagovat také finská Nokia, a tak s trochu horkou jehlou přispěchala s první verzí dotykového systému značeného jako Symbian^1 (Symbian S60 5th edition). Tento systém vychází z nedotykové verze systému Symbian S60, se kterým jsme se mohli poprvé setkal již u modelu Nokia 7650.

Nokia 7650
Nokia 7650

Prvním modelem s touto pro dotykové ovládání narychlo přizpůsobenou platformou se stala doposud prodávaná Nokia 5800 Xpress Music (Nokia Tube). Mezi nejvíce kritizované vlastnosti tohoto systému patřilo zejména ovládání. Problémy s citlivostí (spíše tedy necitlivostí) prvních modelů se sice podařilo časem vyřešit, nekonzistentnost v nabídkách se ale se systémem vleče dodnes. Uživatele mátlo hlavně to, že v některých částech menu stačil pro potvrzení pouze jeden stisk, jinde bylo nutné použít stisky dva a na první pohled nebylo zřejmé, jaký styl kdy použít.

Klíčové novinky Symbianu^3

  • Podpora multitouch a dotykových gest
  • Podpora 2D a 3D grafiky s hardwarovou akcelerací
  • Plynulé přecházení mezi jednotlivými druhy připojení (z Wi-Fi na mobilní apod.)
  • Podpora HDMI výstupu a přehrávání DivX a Xvid
  • Vylepšený správce běžících aplikací
  • Záznam videa v HD kvalitě a možnost jeho následné úpravy v telefonu
  • Napojení na internetový obchod Ovi Store
  • Přizpůsobitelné domácí obrazovky s widgety
  • Úzké napojení na sociální sítě, podpora webových standardů

Nasazení

Prvním modelem, kde se s novou verzí systému Symbianu setkáme, je Nokia N8, jež se začne prodávat v nejbližší době. Jedná se o velmi dobře vybavený mobilní telefon, který by se navíc na trhu měl objevit za rozumně nastavenou cenu. Ve výbavě tohoto telefonu s kovovým tělem se setkáme např. s 12timegapixelovým fotoaparátem, nahráváním HD videa, dotykovým OLED displejem s úhlopříčkou 3,5 palce a rozlišením 640 x 360 bodů, 16 GB vestavěné paměti a slotem pro paměťové karty, HDMI konektorem, FM rádiem i FM vysílačem, a GPS navigací, microUSB konektorem, TV výstupem, internetovým prohlížečem s podporou flash lite a celou řadou dalších zajímavých a užitečných funkcí a vlastností.

Nokia N8
Nokia N8

Zatímco informace o Nokii N8 jsou potvrzené již i samotným výrobcem, o dalších přístrojích se zatím spekuluje. Podle vše Nokia ale připravuje minimálně dva další přístroje s tímto systémem, jež by měly být označeny Nokia N9 a Nokia E7 a opět by se mělo jednat o přístroje vyšší třídy.

Konkurence

Na trhu chytrých telefonů dnes panuje silná konkurence ze strany řady moderních operačních systémů s tím, že další neustále přibývají. Mezi přímé konkurenty lze zařadit iOS známý z Apple iPhone, Google Android, webOS, Windows Mobile a nově např. i systém Bada, za kterým stojí Samsung.

Konkurenci tvoří ale také systémy Meego a Maemo, u jejichž zrodu stojí přímo Nokia.

Vývoj aplikací

Pro Symbian^3 je připraveno vývojářské prostředí Qt, které by mělo zjednodušit vývoj softwaru - umožňuje vytvářet aplikace jen jednou a následně je distribuovat pro celou paletu operačních systémů Symbian i na další softwarová prostředí. K dispozici je SDK přímo pro platformu Qt.

Budoucnost

Veřejnosti byla již dokonce představena i budoucí verze, se kterou se setkáme pravděpodobně v příštím roce (první dostupné telefony budou na trhu v roce 2011) - bude se jednat o pokračovatele s označením Symbian^4. Spíše než revoluční posun lze ale počítat spíše s méně významným pokrokem a dotažením vlastností Symbianu^3.

Závěr

Budoucnost platformy Symbian^3 je v současné době těžké předvídat. Zatím víme stoprocentně jen o jednom přístroji, kde bude nasazena, a každý jistě dobře zná přísloví, že kvůli jednomu kvítí se slunce nerozsvítí. Nicméně se dá počítat s tím, že minimálně od Nokie se dočkáme i dalších modelů, a pokud se budou držet v duchu modelu N8, rozhodně se máme na co těšit. Otázkou je, zda-li to není v dnešním světě chytrých telefonů, kde panuje obrovská konkurence ze strany gigantů typu Apple, Google či Microsoft s desítkami rozličných přístrojů, trochu málo. Aby byl operační systém úspěšný, musí za sebou mít širokou podporu ze strany zákazníků a zejména vývojářů, a ti dnes zkrátka rozhodně mají z čeho vybírat a jen budoucnost ukáže, budou-li mít důvod se učit pracovat s novou platformou, případně pro ni vyvíjet software a služby.

Technologie

Diskuse