webOS - operační systém od mobilů po netbooky

2. 6. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Akvizicí společnosti Palm získalo najednou HP nejen divizi smartphonů, ale také řadu patentů na software a mimo jiné i zajímavě rozběhlý operační systém webOS. Pro jaká zařízení je vhodný, na čem je založený a jestli se na něj můžeme vůbec těšit se pokusíme prozkoumat v tomto článku.

webOS - operační systém od mobilů po netbooky

Značka Palm má za sebou bohatou a slavnou minulost, ovšem v poslední době o ní slyšet moc není, někdejší výrobce výborných PDA, handheldů, smrtphonů a podobných zařízení začal již před nějakou dobou ztrácet dech a tato dyspnoe ho nakonec dovedla až pod křídla mnohem větší firmy, Hawlett-Packard, jednoho z největších výrobců notebooků na světě. Jaká teď bude budoucnost značky i jejích produktů?

HP má s akvizicemi nejednu zkušenost, dobrým příkladem je například nákup společnosti Compaq, kdysi výborného a známého výrobce notebooků, jehož jméno se však už dochovalo pouze v jedné z modelových skupin notebooků. Nechci Palmu věštit špatnou budoucnost, ale myslím, že i on se jednou smrskne pouze na řadu lehkých mobilních zařízení a bude se na něj pomalu zapomínat.

WebOS má snad před sebou trošku lepší budoucnost. HP s ním počítá jako výraznou platformou, kterou by chtěl osazovat výrobky od mobilních telefonů přes smartphony a PDA (například právě dnešní Palm) k budoucím odlehčeným tabletům (a la iPad nebo přímo firemní HP Slate), tiskárnám a možná netbookům, zejména těm z nejmenších kategorií, které budou využívat například ARM procesory. Už dnes se s ním můžete setkat ve dvou výrobcích firmy Palm, v telefonech Palm Pre a Pixi.


Palm Pre s webOS

A co že to vlastně ten webOS je? Jednoduše řečeno mobilní operační systém pro nízkovýkonné přístroje, který by měl konkurovat například Androidu od Google nebo Windows Mobile. Zároveň jde o pokračovatele známého a prověřeného Palm OS, byť s ním z technologického hlediska nemá mnoho společného. Poprvé byl představen v mobilu Palm Pre na CES v Las Vegas dne8.1 2009, do obchodů se dostal ve verzi 1.02 v červnu téhož roku. Poslední verze 1.4.1 je z března letošního roku.

Principielně je webOS částečně otevřený (open source) systém, protože je postaven na linuxovém kernelu (2.6.24), ovšem obsahuje celou řadu proprietárních komponent přímo od Palmu / HP. Přesto, nebo právě proto je možné pro webOS bez problémů psát aplikace nebo ho spravovat z uživatele root se všemi výhodami i riziky, který tento přístup nabízí. V možnostech nastavení a přizpůsobení si prostředí jde o nejsvobodnější systém dneška. Ale zdaleka to není program jen pro počítačové nadšence, jeho interface je velice ergonomické a práci s ním zvládne prakticky každý, jeho konkurenční schopnosti proti Androidu nebo Win Mobile tak nejsou nijak oslabeny.

Díky běhu na Linuxu je využívána řada služeb, které můžeme znát i z linuxových desktopů – například správu Wi-Fi (Wpa supplicant), zvuku (PulseAudio) a další. Pro ostatní přístupy je využíván především systém Java služeb volatelných z JavaScriptu. Pro základní aktualizace slouží běžný linuxový balíčkovač IPKG.

Co webOS nabízí? Především grafické uživatelské prostředí projektované pro nízká rozlišení malých displejů a ovládání především přes dotykovou obrazovku. U tabletů toto může být zásadní výhodou, naopak při nasazení do mini notebooků bude třeba dopracovat jak zobrazování při vyšších rozlišeních (u 12'' obrazovky se můžeme poměrně běžně setkat i s HD ready rozlišením), tak ovládání pomocí dalších nástrojů (stylus, touchpad/trackpoint, myš, myšlenky apod.).


Grafické uživatelské prostředí

Druhou zásadní věcí je i vývojářské prostředí SDK, ve kterém lze psát další aplikace a díky nim plně využít možnosti jednotlivých zařízení. HP / Palm pochopitelně nabízejí celou řadu aplikací, ale díky svobodě použitého systému se do tvorby může pustit prakticky každý. Vznikla tak i komunita kolem fóra PreCentral.net a aplikací může utěšeně přibývat, což je bezesporu jedna z nejpotřebnějších vlastností pro mladý systém, který se chce prosadit. Vedle komunitních aplikací již také dochází k portování známějších programů, mohu uvést například převod Adobe Flash nebo prohlížeče Mozilla Firefox.

Jaké technologie webOS podporuje? WebOS je výrazně zaměřen (alespoň jak proklamuje výrobce) na sociální sítě a Web 2.0. bez problémů je tedy využívání HTML, CSS a také již zmíněných JavaScriptů. Není problém nadále používat webové aplikace jako Gmail, Facebook, MS Outlook, funguje i synchronizace s programy běžícími na x86 počítačích s MS Windows (Palm Desktop, MS Outlook, IBM Lotus Notes) a externí firmy slibují i celkový synchronizační software jak pro Windovs, tak pro Mac OS. Vedle již zmíněného převodu Firefoxe v sobě webOS samozřejmě obsahuje i nativní prohlížeč, který je založen na jádře WebKit (využíváno Google Chrome, Safari), který je používán i přímými konkurenty v podobě nativních browserů v Androidu.

Kam až se může rozšířit? Linuxové jádro znamená celkem jednoduchou možnost přizpůsobit systém různému hardwaru. Z toho konkrétního zatím mohu jmenovat systém založená na ARM procesoru, totiž smartphony Palm Pre a Pixi. Ovšem internetem proběhla také zprávička, že jistý vývojář z komunity kolem PreCentral.net dokázal nabootovat webOS na x86 platformě, konkrétně starším notebooku Dell. Použil pro to zajímavý trik, který jinak úžasně znějící zprávu uvádí do správných intencí, ovšem i tak zní povzbudivě. Vytvořil totiž obraz (image) webOSu z emulátoru pro x86 systemy, který následně uložil na IDE disk a nabootoval. Dá se tedy říci, že míst aby emulátor běžel na virtuálním stroji, běžel na tom opravdovém. Už to samo o sobě je velký pokrok a zdá se že bude možné pokračovat ještě dál.

Jaký bude osud webOS v budoucnosti? Těžko říct. Kolem tohoto software se objevila živá komunita, výrobce používá linuxové jádro a Javu, takže vývojářů bude také dost, má velmi vstřícnou a svobodnou licenční politiku. To jsou všechno klady. Na druhou stranu se ale HP pouští do segmentu trhu s elektronikou, kde nemá příliš zkušeností a konkurence je obrovsky tvrdá. Klíčové podle mě bude, aby se webOS objevil i v zařízení dalších firem, třeba čínských výrobců, kteří prozatím nemají jména, ale konkurují cenou. Také širší rozpětí tohoto operačního systému (od telefonu k netbooku) a relativně snadná přizpůsobivost různému hardware může napomáhat. Já budu držet palce.

Technologie

Diskuse