Wi-Fi Direct - za snadnějí komunikaci mezi našimi přístroji

3. 11. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Technologie Wi-Fi Direct (nazývaná také Wi-Fi Peer-To-Peer) je nový standard vycházející z klasického Wi-Fi 802.11x umožňující přímé propojení různých přístrojů bez nutnost činit tak prostřednictvím dalšího přístroje (např. access pointu). První přístroje s touto technologií se právě v těchto dnech dostávají na trh, a tak se na ni podíváme podrobněji.

Wi-Fi Direct - za snadnějí komunikaci mezi našimi přístroji

Wi-Fi Direct je sada softwarových protokolů (jakási nadstavba dnes běžně používaných Wi-Fi přenosů) umožňující přístrojům navzájem komunikovat bez nutnosti toho, aby mezi nimi bylo další zařízení, jež by toto spojení zprostředkovalo. Mnohé napoví, že Wi-Fi Direct se nazývá také Wi-Fi Peer-to-Peer. Z toho vyplývá, že pro fungování není ani nutné připojení do jakékoli Wi-Fi sítě.

Protože se jedná o softwarové protokoly, je zásadní skutečností také to, že se komunikovat tímto způsobem může naučit i naprostá většina starších (stávajících) zařízení s Wi-Fi. Z toho vyplývá, že podporována bude komunikace ve frekvenčních pásmech 2,4 i 5 GHz. Wi-Fi Direct umožní vzájemnou komunikaci jednotlivých zařízení i zařízení v síti či ve skupině. Většina podporovaných zařízení by navíc měla být schopna současně komunikovat v rámci klasické Wi-Fi sítě i skrze Wi-Fi Direct v jednu chvíli. V rámci zjednodušení by se měla zařízení umět také automaticky vyhledávat, spojovat a vyměňovat si informace o navzájem nabízených službách a možnostech. Ve většině případů by navíc navázání spojení mělo stačit, aby Wi-Fi Direct podporoval pouze jeden z přístrojů.

Někomu by toto fungování mohlo připomínat tzv. ad-hoc režim. Na rozdíl od něho je ale Wi-Fi Direct zcela novou funkcí, přinášející lepší nastavení bezpečnosti, jednoduché sestavení spojení a mnohem vyšší výkon. Ad-hoc protokol také neumožňuje být současně připojen do jiné sítě, což je v případě Wi-Fi Direct možné.

Možné schéma Wi-Fi Direct propojení

Využití se nabízí při celé řadě situací. Může se jednat o přímé propojení dvou přístrojů, o sdílení dat, o výměnu dat, o synchronizaci, bezdrátový tisk, sdílení internetové konektivity apod. Možnosti využití se nabízejí u nejrůznějších přístrojů včetně notebooků, mobilních telefonů, nejrůznějších čteček, multimediálních přenosných i pokojových přehrávačů, fotoaparátů, kamer, herních konzolí, televizorů, tiskáren a řady dalších periferií. Přístrojů s Wi-Fi je dnes i mezi zcela běžnými uživateli již obrovské množství a zjednodušení jejich vzájemné provázanosti by skutečně usnadnilo řadu každodenních činností.

Nahradí Bluetooth?

V mnoha případech by Wi-Fi Direct mohlo nahradit stávající rozhraní Bluetooth, oproti kterému má několik výhod, které vycházejí z toho, že vše je založeno na klasické Wi-Fi 802.11x.

Oproti Bluetooth totiž nabídne nejen několikanásobně vyšší přenosové rychlosti (nejen teoreticky, ale i prakticky), ale také vyšší dosah v řádu až stovek metrů nebo bohatší možnosti zabezpečení (šifrování WPA2).

Oproti Bluetooth je výhodou také to, že pokud je již v zařízení vestavěn Wi-Fi adaptér, není potřeba přidávat další čip - vše lze řešit softwarovou podporou.

Podporované přístroje

První zařízení s podporou Wi-Fi Direct jsou testována a uváděna na trh právě v těch dnech, zatím se veskrze jedná o různé PCI karty známějších výrobců. Příkladem mohou být zařízení jako:

  • Atheros XSPAN Dual-banc 802.11n PCI Mini card
  • BroadcomBCM43224 Dual-Band 802.11n 2x2 MIMO PCIe Half Mini card
  • Intel Centrino Advanced-N 6200
  • Ralink MIMObility 802.11n 2x2 PCIe Half Mini card
  • Realtek RTL8192CE-VA4 HM92C00 PCIe mini card
  • Cisco 2106 Wireless LAN Controller + Cisco Aironet 1240 Series Access Point

Na koncové přístroje s podporou této technologie, jako jsou notebooky, mobilní telefony, multimediální přehrávače, fotoaparáty, tiskárny apod. si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Závěr

Wi-Fi Direct se jeví jako velmi užitečná technologie, která by mohla v řadě situací zpříjemnit a zrychlit výměnu dat mezi celou řadou nejrůznějších přístrojů, ať již se jedná o počítače, telefony, multimediální přístroje, televizory a řada dalších.

Velkou výhodou je, že její podporu by mělo být dodatečně možné přidat také do všech stávajících zařízení s podporou Wi-Fi. Nyní již nezbývá nic jiného, než se těšit na její větší podporu napříč spektrem Wi-Fi přístrojů. Plusem při rozšiřování této technologie by mělo být také její relativně snadné implementování do přístrojů.

Zdroje: arstechnica.com, Wi-Fi Aliance (www.wi-fi.org), www.engadget.com

Technologie

Diskuse