WiMAX na konci roku 2010

29. 9. 2010 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Spolu s rozvojem prodejů notebooků, tabletů, chytrých telefonů a dalších podobných zařízení závislých na mobilní konektivitě úměrně vzrůstají také požadavky na kvalitní, rychlé a cenově dostupné připojení k internetu. Toto vše slibovaly před několika lety i nadějné mobilní datové přenosy WiMAX. Jaká je ovšem situace ohledně této technologie ve druhé polovině roku 2010 v praxi?

WiMAX na konci roku 2010

O mobilním připojení k internetu prostřednictvím technologie WiMAX jsme poprvé podrobněji psali před více než dvěma lety ve článku “Mobilní WiMAX - revoluce za dveřmi?“. V té době nové a velmi perspektivní mobilní připojení se těšilo na brzké masivní nasazení a rozšíření díky chystané podpoře v rámci bezdrátového adaptéru mobilnímu světu vládnoucí sady Intel Centrino. Jak se situace od té doby změnila, pokud se změnila vůbec? Jak je na tom rozšíření této technologie u nás a ve světe?

Nejdříve si pojďme krátce zrekapitulovat, co vlastně WiMAX (norma IEEE 802.16e) je. WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) je komunikační technologie určená pro přenos dat ve volných prostranstvích s možným dosahem až kolem 70 km. Jedná se o ideální způsob pokrytí velkých území.

Na rozdíl od dnes běžně používané technologie Wi-Fi má WiMAX mnohem větší dosah, kterého je však dosaženo na úkor nižších rychlostí, které se s rostoucí vzdáleností od vysílače dále snižují. Výhodou je oproti Wi-Fi také nižší citlivost na překážky mezi vysílačem a přijímačem.

Notebook Toshiba Portege R705

Aktuální situace ve světě

Ve světě se můžete setkat s několika poskytovateli mobilního Wi-MAX napříč světovými kontinenty. Výhod této technologie mohou využívat např.

  • v USA - poskytovatelé Sprint a Clear
  • v Evropě - Aria (Itálie), DBD Deutsche Breitband Dienste GmbH (Německo), Imag!ne (Irsko), Comstar, Yota (Rusko)
  • v Africe - WBS iBurst Service (Jižní Afrika)
  • v Asii - Globe Telecom (Filipíny), Packet 1 Networks (Malajsie), Tatung InfoComm, VMAX (Taiwan), UQ Communications (Japonsko)

Jak můžeme vidět, situace ve světě není nejhorší. Podrobné informace o současném i budoucím pokrytí můžete nalézt na mapce WiMAX fóra.

USB modem s podporou WiMAX od Alcatel-Lucent

Aktuální situace v ČR

V ČR je situace ohledně mobilního Wi-MAX poměrně jednoduchá - v současné době jej žádný ze zdejších operátorů nenabízí.

Jen pro zajímavost uveďme, že setkat se můžeme s WiMax v jeho tzv. fixní podobě, které je poskytováno Českými Radiokomunikacemi v některých velkých českých městech. Jedná se však o mírně odlišnou technologii, která není předmětem našeho článku.

Přístroje

Ani přístrojů s podporou této technologie není zrovna příliš. Setkat se můžeme s několika notebooky (v ČR se zatím neprodávají) a mobilními telefony. Wi-MAX bude samozřejmě možné využít také v podobě nejrůznějších externích doplňků pro USB nebo Express Card.

WiMAX podporují např. telefony HTC Max a HTC Evo 4G, dále pak notebooky některých výrobců, příkladem mohou být přenosné počítače Toshiba.

Alternativní možnosti

Jako alternativa rychlého internetového připojení mohou v současné době kromě lokálních Wi-Fi sítí posloužit také nejrůznější možnosti datových přenosů (3G, 3,5G a 4G), které poskytují klasičtí mobilní operátoři pod nejrůznějšími názvy. Pokrytí se obecně zlepšuje a zejména ve větších či velkých městech mohou uživatelé využívat datové přenosy v rychlostech pohybujících se v řádech stovek kilobutů nebo jednotek megabitů.

Chytrý telefon HTC Evo 4G

Budoucnost

I přes skutečnost, že se doposud příliš nerozšířila ani první generace mobilních přenosů WiMAX, je v přípravě již druhá generace označovaná jako Wi-MAX2 (IEEE 802.11m). Ta slibuje přenosové rychlosti až 120 Mbps. Nová norma by měla být schválena již v listopadu letošního roku a následně bude prohlášena za standard.

Závěr

Nezbývá nám konstatovat nic jiného, že šíření WiMAX neprobíhá tak rychle, jak se pravděpodobně počítalo. Zcela jisto to platí o ČR, ale i ve zbytku světa zůstává tato nadějná technologie alespoň prozatím v pozadí za mnohem běžnějším Wi-Fi, datovými přenosy v mobilních sítích a dalšími formami internetového připojení.

Zdroj: WiMAX forum, Intel

Technologie

Diskuse