AMD Desna Z-01 - nováček pro tablety

15. 6. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD si nechce nechat utéci trh s tablety, proto se rozhodlo představit novou řadu APU určenou právě pro ně. Je označována písmenem Z a prozatím má jediného zástupce, kterého si dnes představíme. A na co je možné se těšit? Dvoujádrový procesor s výkonným grafickým jádrem, minimální spotřeba a pokročilá technologie přetaktovávání výpočetních jader i v tabletu.

AMD Desna Z-01 - nováček pro tablety

I tabletový trh se pomalu rozděluje, prozatím na dvě základní kategorie. Jednodušší tablety, často s vyšší dobou výdrže, jsou založeny na procesorech architektury ARM a operačním systému Android, zde boduje například NVIDIA Tegra, ale trh s ARM procesory je zatím velice segmentovaný a rozdělený mezi řadu výrobců. Sem vlastně patří i iPad s procesorem A5 od Apple, i když ten je tak trochu kategorií sám pro sebe. Pro náročnější tu jsou tablety s Windows 7 a obvykle některým z procesorů Atom od Intelu, tedy s architekturou x86. AMD si nechalo dost utéci celou velkou skupinu netbooků, kde Atomy jasně kralují, proto by chtělo včas chytit vítr do plachet alespoň u tabletů, a proto představilo APU Desna Z-01.

Na první pohled se toto APU (Accelerated Processing Unit) velice podobá jinému z procesorů s integrovanou grafikou, modelu C-50, který je určen primárně pro netbooky. Stejně jako on má Z-01 dvě jádra generace Bobcat taktovaná na 1 GHz, 1 MB L2 cache, paměťový řadič pro DDR3-1066 paměti a přímo na čipu integrované grafické jádro Radeon HD 6250. AMD pro něj používá označení Discrete-Class, tedy cosi jako „na úrovni dedikovaných grafických karet“, ale jinak je grafické jádro v souladu s projektem Fusion integrováno na desce procesoru. Na jeho výkony se podíváme níže, teď nás spíše budou zajímat odlišnosti od C-50.

V podstatě jsou pouze dvě, ovšem dosti významné. První a marketingově zajímavější je implementace technologie AMD Turbo CORE. Ta zajišťuje totéž, co Turbo Boost od Intelu, tedy přetaktování jednoho jádra na vyšší frekvenci a vypnutí (v případě Intelu) nebo snížení frekvence (u AMD) druhého jádra při zachování stejného TDP. Znamená to zvýšení výkonu v aplikacích, které nejsou optimalizovány pro vícevláknové výpočty.

Druhým velkým benefitem je snížení TDP na 5,9 W, což je oproti C-50 snížení o cca 35% při zachování velice podobného výkonu. Dvoujádrové Atomy, které ovšem mají o 500-660 MHz vyšší takt, překonává o 2,5 W. Čím to je AMD zatím neprozradilo, mě napadá pouze zhruba rok staré prohlášení, že architektura procesoru je navržena tak, aby byla umožněna jednoduchá přenosnost mezi výrobními technologiemi, a příslib, že během letošního roku dojde k přechodu k výrobci Globalfounderies, který by měl zprovoznit linky s 28nm procesem (C-50 je vyráběn 40nm procesem). Tento fakt by byl ovšem velkým marketingovým trhákem a AMD ho nikde neinzeruje, není tedy zřejmé, jak k optimalizaci spotřeby doopravdy došlo.

Ve srovnání s Atomem má Desna sice nižší takt, ale pokročilejší technologie. Procesorová jádra mohou vykonávat instrukce mimo pořadí (out-of-order) a obsahují i SSSE3 a SS4A instrukce, navíc hardwarově podporuje virtualizaci, byť toto je vlastnost v tabletech prakticky nevyužitelná. Více převahy nad konkurentem od Intelu dodává především grafické jádro. To obsahuje 80 streamovacích jader, celý grafický čip je taktován na 276 MHz. Jde o stejné jádro, které je i v APU Ontario C-50, kde už prošlo i výkonnostními testy. Kvůli procesoru lze samozřejmě spouštět jen velice staré hry (např Half Life 2 v medium detailech), ovšem podpora různých 3D aplikací, třeba i prostředí Aero ve Windows, je zcela bezproblémová, což je dáno i podporou DirectX 11. Součástí grafického jádra je i UVD3 video dekodér, pro nějž není problémem rozpohybovat i Blu-ray filmy (ač se s nimi na tabletu nejspíše nesetkáte), takže s kodeky MPEG2, H.264 nebo VC-1 nebude problém. Při dostatečném připojení k internetu se můžete těšit i na plynulé přehrávání HD videí ve Flashi třeba na Youtube. Samozřejmostí je vyvedení digitálního obrazového a zvukového signálu via HDMI.

Že Desna Z-01 není jen nějaké plácnutí do vody dokazuje i první praktické nasazení. Už na letošním Computexu v Taipei (skončil před 10 dny) představilo MSI svůj tablet WindPad 110W s operačním systémem Windows 7, 10,1'' IPS dotykovým displejem, 2 GB RAM a 64GB SSD. Vzhledem k použití IPS displeje a Windows 7 je jasné, že jde spíše o hi-end tablet, ale i tak je výdrž přes 6 hodin (podle výrobce) již konkurenceschopná i proti zařízením s ARM procesory (byť ty lepší z nich dosáhnou na výdrž i 11 hodin). Navíc internetem proběhla i nepotvrzená zpráva, že jeden z větších výrobců relevantních zařízení, firma Acer, objednala až 80 000 těchto APU pro nasazení v plánovaných produktech.

Hlavní výhody pramení především z toho, že na AMD Desně mohou běžet Windows 7, je tedy zaručen známý interface a plná kompatibilita s řadou běžných programů používaných v práci i osobním životě (MS Office, programy MS Live (One Note apod.)) a jejich snadná synchronizace. Tablety s Windows sice zřejmě nikdy nedosáhnou obliby ARM zařízení s Androidem, ale přesto jde o zajímavý a životaschopný segment trhu, v němž by AMD mohlo po letech úspěšně bodovat a vytvořit si zase o něco málo pevnější postavení oproti Intelu, protože konkurence je nutná a pro nás, spotřebitele, výhodná.

Technologie

Diskuse