Intel Atom Cedar Trail - 3. generace procesorů (nejen) pro mini notebooky

8. 6. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel pomalu uvolňuje první konkrétnější informace o svých 32nm procesorem pro ultramobilní zařízení. Nová generace Atomů těží hlavně z nejpokročilejšího výrobního procesu dneška, neboť v samotné architektuře se toho mnoho nezměnilo. Rozsáhlou inovací však prochází grafická část. Co vše tedy už víme?

Intel Atom Cedar Trail - 3. generace procesorů (nejen) pro mini notebooky

Cedar Trail je název pro celou platformu, samotné procesory se pak nazývají Cedarview-D. Intel sice postupně odhaluje jejich parametry, ovšem zatím jde především o záležitost marketingovou, v netboocích, tabletech či dalších produktech je reálně najdeme až ke konci roku, Intel, resp. Výrobci využívající jím dodaných procesorů zřejmě budou pomalu vyprodávat zásoby a chystat nové verze svých produktů, které budou ekonomicky velice logicky namířeny na předvánoční dárkovou sezonu. Nakolik je ovšem tento odhad přesný a nakolik v něm další roli hraje potřeba dotažení produktu k dokonalosti je ovšem otázkou, původně Intel sliboval tuto platformu již na polovinu letošního roku.

Nové Atomy budou těžit především z použití nejpokročilejšího procesu, který má Intel k dispozici, v samotné architektuře procesoru k žádné inovaci nedošlo. To ovšem není nic špatného, Intel tím dokázal při zvýšení pracovní frekvence o 300 MHz snížit spotřebu o 3 W vzhledem k vlastním srovnatelným produktům. K tomu dokázal zachovat i všechny náročnější technologie, především Hyper-Threading. Novinkou je také rezignace na podporu jiných pamětí, než jsou DDR3, což ovšem žádné překvapení není, vzhledem k cenám a produkci je to naopak jednoduché a jasné rozhodnutí výrobce.

Na webu se prozatím objevily specifikace čtyř procesorů Atom. První změna je hned v názvu, Intel přechází na pětimístné kódování, po prvním písmenu bude nově následovat čtveřice čísel. Písemná označení kategorií zůstala stejná, ke konci roku bychom se tedy měli nově setkat s Atomy N2600 a N2800 a D2500 a D2700.

O nových členech rodiny Atom N jsme vás informovali v této krátké zprávě.
Intel Atom N2600 má takt 1,6 GHz a integrovaný grafický čip GMA 3600 s taktem 400 MHz a celkovou spotřebou 3,5 W. Druhým známým procesorem je Intel Atom N2800 s taktem 1,86 GHz a grafikou GMA 3650 s taktem 640 MHz, TDP tohoto procesoru je 6,5 W. Oba dva tyto procesory podporují HyperThreading.

O novinkách mezi „Déčky“ se snadno dozvíte z následující tabulky:

U déček nejsou doposud známy přesné specifikace IGP (Integrovaných Grafických Procesorů), lze ovšem očekávat, že budou velice podobné těm z „eNkové“ série. Můžeme si ale shrnout dosud známe obecnější údaje. Nově budou IGP podporovat DirectX 10.1, jsou tedy pouhou generaci za „plnohodnotnými“ procesory Core iX. To sice umožní teoreticky spouštět mnohem náročnější hry, v praxi ale stejně nebude dostatek výkonu. Mnohem zajímavější je rozšířená podpora dekódování HD videí, takže IGP zvládne MPEG2, VC1, AVC, a H.264 a nabídne i podporu Blu-ray 2.0. Radikálně se také rozšířila podpora digitálních obrazových výstupů, takže budete mít k dispozici HDMI 1.3a, DisplayPort 1.1, eDP (embedded DisplayPort), LVDS, a analogové VGA. Navíc bez problémů poběží i dva displeje najednou.

Kromě výše zmíněných benefitů co do výkonu a spotřeby se objevila ještě jedna velká výhoda. Díky pokročilejšímu výrobnímu procesu a spojení procesoru a grafiky na jednu křemíkovou destičku dojde v mezigeneračním srovnání i k výraznému propadu ceny, a to až o celou třetinu. Velcí výrobci nakupují při velkoobchodních cenách procesory Atom podle druhu v cenových relacích \$64-\$86, nově by se však měli dostat na \$42-\$47. To určitě není dobrá zpráva pro konkurenci, kterou je nejvíce ze všeho firma AMD a její platforma Brazos s modelem E-350. Ten má sice výrazně větší TDP, až 18 W, ale dosud bojoval především nižší cenou a vyšším výkonem. Se snížením spotřeby u Intelu ze 13 W na 10 W (u srovnatelného modelu D2700) a zvýšením frekvence (a s ní výkonu) tak AMD zůstane jen vyšší výkon v jednovláknových aplikacích, kdy Atomy nebudou moci těžit z propracovaného Hyper-Threadingu, a o level lepším IGP (Radeon 6310).

Intel s novými Atomy urazil obrovský kus cesty, aniž by musel zejména do vývoje procesorů vložit příliš prostředků, navíc zase trošku sebral konkurenci vítr z plachet. Že má s Atomy Dalekosáhlé plány dokládá i vývoj základní desky D27NM10-I IPC pro průmyslové počítače, kterou v posledních dnech představil Asus. Ta používá Atom D2700 a pouze pasivní chlazení. Variabilita použití této platformy je tedy obrovská a osobně pro ní i celý Intel čekám dobré zítřky.

Zdroje: www.anandtech.com, www.freemobiletweak.com, www.liliputing.com

Technologie

Diskuse