Intel NM10 Express - podvozek pro Atomy

29. 9. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel NM10 Express je přímo klasický čipset pro procesory Atom. V současné době zažívají malá lehká subnotebooková zařízení velký boom, určitě tedy nebude zbytečné podívat se, co umí nejrozšířenější 'podvozek' pro takovou platformu.

Intel NM10 Express - podvozek pro Atomy

Čipset NM10 je určen pro méně náročné aplikace. Podporuje procesory Atom 400 a 500 a od toho se také odvíjí jeho možné nasazení. Najdeme ho především v různých subnoteboocích nebo netboocích, ale také třeba v síťových úložištích (NAS) a podobných zařízeních. Funkce čipsetu je dnes už více méně podpůrná, velkou část všech funkcí přebraly procesory, a to i malé a nevýkonné Atomy. Dnes obstarávají vedle hrubé výpočetní síly i grafiku díky GMA 3150 a vlastně se starají i o analogové vyvedení obrazu (Atomy podporují pouze VGA a LVDS (nativní rozhraní pro displeje notebooků) a správu paměti (do DDR2-800). Na čipset toho zbývá opravdu maloučko.

Čipset má rozměry pouhých 17 x 17 mm a TDP činí 2,1 W. Nemontuje se do žádné zvláštní patice, obvykle je připájen rovnou na základní desku. S procesorem je spojen pomocí DMI sběrnice (1066 MHz) a sám také řadu sběrnic obhospodařuje. První z nich je PCI-Express sběrnice, čipset zvládne hned čtyři kořenové porty, ovšem pouze základní specifikace (PCI-E x1). Vedle Express verze jsou k dispozici i zastaralejší PCI sběrnice, které ovšem stále dobře poslouží tam, kde není potřeba taková šířka a rychlost pro přenášená data. Třetí zásadní sběrnicí je univerzální sériová, tedy USB specifikace 2.0. Ta má teoretickou propustnost až 480 Mbps a sběrnic je zde osm, část z nich ovšem výrobce využije na interní připojování některých komponent, například Bluetooth adaptéru, část třeba nepoužije vůbec a často jen dva nebo tři vyvede z netbooku pro použití uživatelem. Poslední podporovanou klasickou sběrnicí je Serial ATA II (3Gbps), připojit lze dvě zařízení (například HDD a ExpressCard slot).

NA rozdíl od větších a náročnějších plnohodnotných čipsetů podporuje tato součástka pro netbooky jen několik málo technologií. První je digitální zpracování zvuku pod názvem Intel High Definition Audio. Problémem je vyvedení prostorového zvuku, Intel HDA ho sice principielně zvládne, ale větší počet analogových portů (mini Jack) se neosazuje a digitální rozhraní (třeba S/PDIF nebo s obrazem kombinovaný HDMI apod.) nepodporuje. Poslední důležitá funkce je vestavěná síťová karta Fast Ethernet (10/100 LAN), která už ovšem není technologicky na výši, ovšem při nutnosti osadit gigabitový Ethernet bychom potřebovali externí kartu.

Malý a jednoduchý čipset samozřejmě neoslní výbavou, navíc velkou část jeho funkcí už přebraly procesory. Na druhou stranu je zcela miniaturní a s přímo mizivou spotřebou (a TDP), takže nezatíží baterii přístroje. Pokud je čipset použit pro správná zařízení, od nichž se nečeká digitální výstup obrazu nebo vysoká míra zabezpečení či korporátních funkcí, jde o součástku na svém místě.

Technologie

Diskuse