Intel QM67 a QS67 Express - čipsety pro Sandy Bridge

13. 4. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Nejprve emigrovaly paměťové řadiče, po nich integrované grafiky, ze sady (chip - set) se stal jediný čip a nakonec se ještě jen kvůli němu odložila celá nová generace platformy od Intelu. K čemu vlastně ještě tyhlety čipsety jsou a co všechno umí? Dneska se podíváme na spřízněnou dvojici určenou pro procesory Core iX z generace Sandy Bridge.

Intel QM67 a QS67 Express - čipsety pro Sandy Bridge

Začněme pěkně ze široka. K čemu že čipset vlastně je? Jeho úkolem bylo propojovat vstupní a výstupní zařízení se samotným srdcem počítače, procesorem. Řídit tok dat a spočítané kompilovat a posílat na správné výstupy, zajistit kódování dat tak, aby odpovídalo určenému zařízení. Když si uvědomíte, kolik základních součástek počítač má a kolik je vstupních a výstupních portů, kolik druhů periferií, není toho zrovna málo. Současná generace intelovských čipů už přišla o řadič paměti a integrovanou kartu, obě součástky se přesunuly na desku procesoru, takže těmi se zabývat nebudeme. Přesto zůstala dlouhá řada dalších technologií, takže k prozkoumání toho vůbec není málo.

Prvně se podíváme na fyzické parametry, což je jediná kapitola, ve které se oba čipy liší. QM67 má rozměry 25 x 25 mm a TDP 3,9 W. Cena při velkoodběru (od 1000 ks) se pohybuje kolem 48 dolarů za kus. Je to plně vybavený čipset a je kompatibilní s celou současnou nabídkou Core iX mobilních procesorů včetně čtyřjádrových Core i7. QS67 umí stran technologií naprosto totéž, ale prošel drobnou zeštíhlovací kůrou, je určen především pro thin-and light vysoce mobilní řešení. Destička čipu se zmenšila na 22 x 22 mm a TDP se ještě o půl Wattu snížilo. Kvalitnější křemíkový materiál, přesnější a náročnější výroba se ale odrazila na ceně, takže při stejném odběru jako u většího kolegy je cena o zhruba 6 dolarů za kus vyšší.

Když už víme, jak čipsety vypadají, podíváme se na jednotlivé technologie, které podporují a na které je Intel patřičně hrdý, takže je uvádí i ve svém více než devítisetstránkovém datasheetu:-)

Direct Media Interface (DMI)

DMI je přítomna již nějakou dobu, je to základní sběrnice, která spojuje čipset s procesorem. Běžně používá frekvenci 1066 MHz a zdařile konkuruje HyperTransportu od AMD. Používá plně isochronního přenosu signálu a umožňuje přenášet data s různou prioritou.

Flexible Display Interconnect (FDI)

Propojuje grafický čip v procesoru s obrazovým rozhraním v čipsetu, kde dochází k jejich „zakódování“ pro příslušný výstup a odeslání na ten správný (např. HDMI nebo VGA).

Display Interface

Obrazové rozhraní podporuje výstupy pro DisplayPort 1.1a včetně Embedded varianty, HDMI 1.4a, SDVO a DVI digitálně, RAMDAC jsou pro analogové externí VGA a LVDS (výstup sloužící k napojení displeje osazeného přímo v notebooku). Toto rozhraní se stará i o ochranu digitálního obsahu a spravuje kodeky pro HDMI a DisplayPort. Pokud výrobce notebooku osadí potřebné konektory, mohou teoreticky běžet až tři displeje – interní, jeden analogový a jeden digitální.

Intel Wireless Display

Technologie zcela nová a doposud málo nabízená by měla nahradit nebo alespoň konkurovat digitálním obrazovým rozhraním při použití s moderními TV, stačí použít na straně TV jednoduchý reciever/adaptér. Tato technologie má v sobě určitě velký potenciál prostor pro vývoj.

PCI Express Interface

Čipset umožní používat až 8 PCI-E portů ve dvou skupinách, první skupina umožňuje slučovat maximálně dvojici linek (4 x 1 nebo 2 x 2), druhá taktéž a přidává i možnost sloučit všechny čtyři linky do jedné, což je používáno u výkonných dedikovaných grafických karet. Oproti desktopové verzi už ale QM/S67 nepodporuje staré rozhraní PCI.

Serial ATA Controller

Celkem procesor „utáhne 6 SATA portů, dva až do rychlosti 6 GB/s, další čtyři pouze do 3 GB/s. Hardwarově podporuje AHCI mód, přepnout lze i do I/O kompatibilního.

Intel Rapid Storage Technology

Vedle AHCI módu lze v případě osazení notebooku více HDD/SSD tyto spojovat do RAID pole, můžete si vybrat z typů 0, 1, 5, 10, v některých případech lze přes Matrix RAID jednotlivé druhy na stejné skupině disků i kombinovat (např. na dvojici disků lze uplatnit 0+1).

USB Controller

Jak bylo již mnohokráte i na stránkách NOTEBOOK.cz uvedeno, Intel se rozhodl prozatím (a možná nadobro) nepodporovat USB 3.0 standard, zřejmě ve prospěch svého optického připojení ThunderBolt. K dispozici je tak 14 USB 2.0 Hi-Speed, pokud vám tedy vadí, že na vašem notebooku jsou jen 3 konektory, máte právo se ozvat (třeba kritickým příspěvkem na našem fóru). Je samozřejmé, že několik USB zmizí „uvnitř“ notebooku (napojení Bluetooth adaptéru, ExpressCard apod.), ale pokud zbývá místo po bocích notebooku, jde jen o „inženýrský“ problém.

Gigabit Ethernet Controller

Umožňuje integrovat 10/100/1000 Mb/s LAN adaptér fungující ve Full i Half duplexu, takže nesouhlaste s pouhým Fast Ethernetem, rozdíl v ceně je naprosto zanedbatelný i u nejlevnějších notebooků.

High Definition Audio Controler

V dnešních noteboocích se používají většinou pouze dva (dnes často i jeden sloučený) audiokonektory, takže prostorový zvuk lze velice často vyvést z počítače pouze prostřednictvím grafické karty. Dedikované grafiky mají dost místa na jeden specializovaný čip a data posílají přes HDMI, u řešení integrovaného v čipu procesoru je ovšem každý milimetr čtvereční přímo kontinentální rozloha, proto se o zvuk analogový i digitální dokáže postarat i čipset. Na jednu stranu ohromující čísla (vzorkování 192 kHz při hloubce samplu 32 bitů, 7.1 prostorový zvuk), na druhé straně je fakt, že pokud se chcete zabývat hudbou profesionálně, nezbývá než pořídit externí řešení (stále nejoblíbenější a nejlepší především kvůli možnosti perfektně odstínit od magnetického šumu). Pro přehrávání hudby, filmů nebo her ovšem poslouží výborně.

Virtualization Technology (Intel VT-d)

Hardwarová podpora virtualizace s přímým přístupem k I/O systému. Umožňuje nejsnazší a nejflexibilnější provozování vícero operačních systémů na jednom přístroji, ideální, pokud si nechcete dělat hlavu s „vyladěností“ vašeho počítače vzhledem k různým aktualizacím ovládačů, při snaze „rozchodit“ různé aplikace (např. hry, ale principiálně cokoli), při lovu nových virů nebo touze vyzkoušet nové OS (různá distra GNU/Linux, ChromeOS apod.).

Intel vPro

Intel vPro je určitě jeden z velkých taháků pro novou platformu a nabízí velice zajímavé možnosti, proto doporučuji náš článek Intel vPro 2.0, kde jsme se touto technologií již zabývali podrobně.

Čipset už dnes není příliš zajímavou součástkou. Zákazníci se na něj neptají a podle něj o koupi nového notebooku nerozhodují, někteří výrobci už jeho typ už ani neuvádějí ve specifikacích svých výrobků. Ač po stránce výkonu ovlivní notebook jen nepatrně a ani na dobu výdrže nemají velký vliv, baterii svým odběrem příliš nezatíží, jsou čipsety zblízka docela zajímavé a je dobré vědět, jak velikou měrou přispívají k Vašemu pohodlnému používání pracovního nástroje, domácího baviče, zdroje závislosti nebo prostě toho, čím Vám Váš počítač je.

Technologie

Diskuse