NVIDIA NVS 4200M - dlouho očekávaný profesionál

6. 4. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

NVIDIA přichází s novou grafickou kartou pro business notebooky, se kterou se brzy setkáme ve většině 14 - 15'' modelech s dedikovanou kartou. Jak si vlastně tato karta ve světě grafického řešení stojí, co přinese za novinky a vyplatí se jí vůbec v notebooku mít? Přečtěte si náš článek.

NVIDIA NVS 4200M - dlouho očekávaný profesionál

Mít dedikovanou grafiku s certifikacemi od uznávaných softwarových tvůrců je jistě přáním řady firemních uživatelů. Schválení od Autodesku pomůže protlačit počítač firemním schvalovacím procesem a nějaká střílečka po práci na tom také půjde. Jenže s grafickými kartami NVS už je to dneska jiné. Jak se rozrůstá trh a více se diferencuje, reaguje na to NVIDIA upravením nabídky. A tak se kategorie NVS pomalu vzdaluje Quadru, i když už dříve byly čipy FX výkonnější než NVS. A zatímco Quadro oželelo písmenka FX a drží si směr s cílem u mobilních pracovních stanic a špičkových notebooků, NVS sice dál mává certifikacemi, ale bojuje cenou, tak už to bývá. A zahraniční recenzent klidně napíše, že civilní „dvojče“ tohoto poloprofesionálního řešení má za úkol soutěžit s Intelem HD 3000, který je integrován do procesorů generace Sandy Bridge. To abychom si ujasnili kategorie.

Ale abychom novému NVSku nekřivdili, ve všech výkonových testech si vede daleko lépe a přitom se jedná pořád ještě o poměrně skromné zařízení. Jde v podstatě o vycizelovanou kartu GeForce GT 520M, se kterou sdílí většinu hardwarových specifikací, liší se především softwarem (drivery) a některými dílčími nastaveními. Obě karty jsou tedy postaveny nad jádrem GF119, které je vyráběno 40nm procesem. Jejich tepelný výkon je 17 W, což tedy proti integrovaným řešením něco přidá, ale je to jen polovina výkonu běžných dvoujádrových procesorů od Intelu (většina Core i3 a i5 procesorů má TDP 35 W) a s chlazením tak nebude větší problém. A vzhledem k tomu, že firemní technologie Optimus zapíná dedikovanou grafiku pouze v případě potřeby a pouze na nutný čas, přespříliš se použití NVSka nepodepíše ani na spotřebě, tedy na době výdrže na baterie, a tedy na mobilitě, jejíž význam v business sektoru stoupá.

Jak je tedy karta vyprojektována? Jádro obsahuje 48 unifikovaných výpočetních pipelines, které ovšem mohou být taktovány až na 1620 MHz, celé jádro pak na 810 MHz, z mála lze tedy vyždímat hodně, asi jako u maloobjemového vysokootáčkového zážehového motoru. Na rozdíl od civilní verze sice chybí podpora GDDR5, ale i používané DDR3 paměti jsou taktovány poměrně vysoko, až na 800 MHz. Výrobce se tak snaží minimalizovat vliv jednoho z tzv. úzkých hrdel karty, totiž pouze 64bitové paměťové sběrnice. S podrobnostmi vnitřního uspořádání NVIDIA velice šetří, ale rámcově bude vycházet z karty GeForce GT 420M, která je předobrazem i pro GF 520M, neboť obě jsou prakticky jejími „polovičními“ kopiemi (mají pouze polovinu pipelines), nejspíše z cenových důvodů. Každá pipeline tedy obsahuje 3 sady po 16 shaderech a 8 texturovacích a SF jednotek se schopností superskalárních výpočtů (tzn. mohutně paralelizovaných).

Samozřejmostí je podpora všech zásadních technologií pro výpočty negrafických aplikací – CUDA, OpenCL a DirectX Compute, v rámci grafiky pak DirectX 11 a OpenGL 2.1. Zřejmě pro zjednodušení psaní ovladačů a zvýšení stability bylo upuštěno od podpory PhysX, přestože stejně výkonné „dvojče“ ji má.

A teď odpověď na kruciální otázku: Jak si vede karta NVIDIA NVS 4200M ve výkonnostních testech? V syntetických testech 3DMark 06 nasbírala 4601 bodů, v 3DMark05 9189 bodů a ve 3DMarku Vantage 1819 bodů. To není nijak omračující číslo, ovšem Intel HD 3000 překonává často až o 30%. Další znatelnou výhodou je, že při dostatečné skromnosti v nastavení spustíte i hry, které kvůli nevyladěným ovladačům na integrovaném čipu vůbec spustit nelze (Mafia2 nebo GTA4).

Ve většině her karta zatím testována nebyla, k dispozici jsou výsledky pro:
FIFA 11 - 74 fps
Collin McRae: DIRT 2 – 19 fps
Anno 141 – 13 fps
Pozn.: jako plynulá hratelnost se hodnotí výsledky větší než 25 fps.

Je tedy jasné, že v oblasti 3D výkonu karta žádnou díru do světa neudělá. Ještě více než hry, pro jejichž hraní není karta určena a pár fps ztratí i vinou jinak koncipovaných driverů, doloží nevelkou výkonnost testy SPECviewperf 11, které hodnotí výkony karty v profesionálních grafických programech (vždy v rozlišení 1920 x 1080):
Catia – 2,6 fps
Ensight – 5,1 fps
Maya – 3 fps
SolidWorks – 4,4 fps

Cinebench R11.5 soustředící se na výkony při použití OpenGL 64bit – 15,6 fps.
(Pozn.: Nad 25 fps je obraz považován za plynulý, karta tedy ve všech testech zcela selhala.)

Zatímco ve 3D karta dost selhává, ve 2D zobrazení žádné nedostatky nevykazuje. PureVideo engine se stará o zobrazování filmů do rozlišení HD 1080p včetně dekódování Blu-ray disků. Hardwarově akceleruje kodeky H.264 a MPEG2. Nově je v této generaci karet podporován Bitstream přenos zvukových dat pro HD Audio (Blu-ray) a také Dolby True HD a DTS-HD, takže tato karta je v oblasti zvuku a videa na stejné úrovni, jako třeba současný výkonnostní král, GeForce GTX 485M.

Karta zvládá produkovat signál pro externí displeje do rozlišení 2560 x 1600 (přes Dual-link DVI nebo DisplayPort) a 1920 x 1080 (HDMI) digitálně a pro analogové VGA až do 2048 x 1536 pixelů. Pokud by některý z výrobců notebooků osadil všechny porty, nebyl by problém mít zobrazení i přes čtyři obrazovky (včetně té v notebooku vestavěné), takových producentu ale bude jistě jen velmi málo.

Nejsilnější ze současné nabídky NVS grafických karet tedy jednoznačně prokázala výrazný příklon k cenově dostupnému řešení pro kvalitní business notebooky, kde je největší důraz kladen na stabilitu a dobu výdrže na baterie. Těm nabízí výrazné pozvednutí výkonu bez zásadní ztráty mobility a větší flexibilitu. Naopak rezignuje na výkon, který zůstává doménou karet Quadro.

Technologie

Diskuse