NVIDIA Quadro 2000M - profesionální řešení pro střední třídu

20. 4. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Občas potřebují mobilní profesionálové nejvyšší možný 3D výkon, ale nechce se jim vláčet se s 17'' monstry. Důležitá je také optimalizace ovladačů a stabilita. A právě pro tyto uživatele představuje NVIDIA novou mid-level profesionální kartu Quadro 2000M.

NVIDIA Quadro 2000M - profesionální řešení pro střední třídu

Mít v portfoliu nejvýkonnější kartu na trhu nebo alespoň v určité kategorii (třeba mezi kartami pro profesionální využití) je jistě dobrý marketingový tah, ale hlavní tržby jdou odjinud – z produktů pro širší nasazení. Vyšší řady zase mají vyšší marže. Takovým zajímavým kompromisem je právě nová karta Quadro 2000M. Výkonem a vlastně i konstrukcí jde o „bratra“ herní grafiky GeForce 460M. Ovšem najdou se i změny, nejviditelnější v ovladačích, ale zde třeba i u paměťového systému. Důležité ovšem bude, jak spokojení budou zákazníci a uživatelé.

Jak již jsem naznačil výše, výkon není to nejdůležitější, co Quadro 2000M nabízí, ale rozhodně není zanedbatelný. Navíc se nějaké droboučké hodnoty ani nedají očekávat, od toho jsou karty NVS. S nejnovější generací karet Quadro přichází přečíslování (z hi-endových mobilních verzí zmizelo ozančení FX). Karta stejně jako GF 460M má 192 paralelních streamovacích jednotek, což není vůbec málo, ovšem na oplátku má TDP 55 W, což také není zase tak málo. Mimochodem, u obou čísel jde je o něco více než polovinu údajů nejsilnější karty v nabídce, Quadra 5000M. Z TDP lze také odvodit, že karta nebude vhodná pro malé a lehko přenosné notebooky, kde je výdrž na baterie velice důležitým a sledovaným elementem, ovšem do běžných 15'' 'workstation' notebooků umístit půjde.

Teď je čas na grafiku NVIDIA Quadro 2000M v číslech: karta podporuje DirectX 11 a Shader Model 5.0 i OpenGL 4.1. Výroba je prováděna 40nm procesem, lepší dnes používá vlastně pouze Intel pro svá dedikovaná řešení, neboť ta jsou přímo na destičkách procesorů (32 nm). Jádro obsahuje192 unifikovaných streamovacích jednotek, jádro běží na frekvenci 550 MHz, shadery pak na dvojnásobné, tedy 1100 MHz. Paměti jsou připojeny přes 128bitové rozhraní, na webu výrobce jsou uváděny GDDR5, ovšem možno je osadit i pouze GDDR3, po čemž v cenové hladině, do které je karta určena, může udělat nejeden výrobce. V tom případě se pomalejší paměti spolu s úzkou sběrnicí mohou velice snadno stát hlavní brzdou celé karty a degradovat její jinak přijatelný výkon. Pak je třeba dobře zvážit poměr ceny a výkonu, to je ale už na zákaznících. Celková kapacita paměti může dosáhnout 2 GB. Takt pamětí je stanoven na 900MHz, bandwidth potom dosahuje maximální teoretické hodnoty 28,8 GB/s.

Dále se podíváme na výkon karty v benchmarkových testech. Musím připomenout, že na konkrétní výsledky má vliv i výkon ostatních součástí počítače, zejména procesoru. Karta je navíc velice „čerstvá“ a objevila se jen v minimu přístrojů, není zatím tedy příliš testů k dispozici. Podle nezávislého serveru notebookcheck.com dosáhne karta NVIDIA Quadro 2000M v testu 3DMark06 průměrně 11 575 bodů (GF 460M 12 855 bodů), v nejaktuálnější verzi 3DMark 11p nasbírá bodů 1259 (1639). Další syntetické ani herní testy prozatím neproběhly, poslední informaci tak můžu dodat z Windows 7 Expirience Index, který pro grafiku stanovil index 6,9.

NVIDIA u všech svých produktů velice zdůrazňuje možnosti a výhody používání grafické karty pro tzv. „general computing purpose“, tedy pro nasazení v obecných výpočtech pomocí technologie CUDA a podporuje DirectCompute i OpenCL a AXE.

Velice užitečnou technologií, která otevírá podobným produktům dveře i do mobilnějších kategorií notebooků a která se NVIDIA mimořádně povedla, je Optimus, který automaticky přepíná mezi dedikovanou a integrovanou kartou během chodu notebooku. I náročnější karty, jako například tato, pak mohou být v menším notebooku, neboť velkou část práce zastane nenáročná grafika, nejčastěji čip od Intelu.

Na rozdíl od jinak naladěných ovladačů pro 3D výkon se ani karty Quadro nijak neliší od karet GeForce co se týče zpracování videa. Technologie PureVideo HD i Bitstream HD Audio na akceleraci HD videa a zvuku jsou tak u obou řad stejné. Zajímavější je fakt, že podobně se NVIDIA postavila i k 3D Vision technologii, snad doufá, že se tato metoda zobrazení uchytí i ve 3D modelování (proč také ne?). Nechybí ani schopnost zpracovávat obraz ve 30bitové hloubce nebo kompatibilita s PCI Express 2.0. O řízení spotřeby se pak stará technologie PowerMizer ve verzi 9.0.

NVIDIA pro Quadro 2000M samozřejmě zajistila celou řadu certifikací od oborových firem jako je Adobe (např. Premiere PRO CS5), Autodesk (3ds MAX, AutoCAD) a Dassault Systemes (Catia, SolidWorks).

Quadro 2000M možná není tou úplně nejvhodnější kartou pro inženýrského vývojáře nebo třeba střihače profesionálního HD videa, ovšem perfektně poslouží lidem, kteří podobnou práci dělají na výkonnějších workstationech a notebook berou spíše jako mobilní produkt, případně těm, kteří nepotřebují nejvyšší možný výkon, ale stabilitu a možnost si výsledky náročné práce bez obtíží prohlížet. Stejně tak může potěšit i kohokoli, kdo kartu bude mít ve svém notebooku, protože pro multimediální i herní potřeby povětšinou dostačuje také velice dobře.

Technologie

Diskuse