VIA Nano X2 E-Series procesor - mezi Atomem a Bobcatem

11. 5. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Mezi procesory postavené na architektuře x86 a určené do přenosných či embedded zařízení pronikl nový vítr v podobě dvoujádrového procesoru od méně známé společnosti VIA. Může tento 64bitový počítač konkurovat svým zavedenějším souputníkům od Intelu a AMD? A jak si stojí proti ARM řešením? Pojďme se na to podívat.

VIA Nano X2 E-Series procesor - mezi  Atomem a Bobcatem

Společnost VIA má rozhodně své lepší dny za sebou. O tom, jaké budou ty příští, se rozhoduje možná právě dnes. Jak je to možné? VIA patřila mezi nejvýznamnější výrobce čipsetů, když ještě nebyla velká část jejich funkcí integrována do procesoru. Dnes si ale všichni velcí výrobci staví čipsety zcela sami (Intel již tradičně, AMD profituje ze své koupě ATI) a VIA si jen pomalu a nevýrazně hledá své místo na slunci. Ani starší akvizice (Cyrix jako výrobce procesorů a S3 kvůli 3D grafickým kartám) mnoho nových věcí nepřinesly, i když z patentů a nápadů firmy S3 dokázala žít snad pět let.

Postupně se VIA soustředila na trh s malými, nenáročnými čipy, což je ale velice kruté tržní bojiště. Na jedné straně Intel s téměř monopolním postavením svého Atomu v mini noteboocích a podobných záležitostech a AMD za zády, z druhé strany ARM procesory pro chytré mobilní telefony, komunikátory, hendheldy nebo ebook readery. Kam asi Via své Nano X2 vmáčkne? Již dlouhodobě je poměrně úspěšná ve vestavěných (embadded) systémech, které najdeme třeba v tenkých klientech, HD rekordérech, ale také v průmyslových robotech a podobných zařízeních. Ostatně v běžných noteboocích a netboocích jsem VIA neviděl již velice dlouho. Přesto to dále Via zkouší a její aktuální pokus má docela zajímavé vlastnosti.

VIA Nano X2

Procesor Nano X2 dává už svým názvem najevo, že má cosi dvakrát. A co by to bylo jiného, než jádra, paralelizace je dnes v módě. Procesor tedy obsahuje dvě superskalární 64bitová jádra taktovaná mezi 800 MHz a 1,8 GHz. Dvě jádra s paměťovou sběrnicí a také AES šifrovacím jádrem se vejde do čipu o rozměrech 11 x 6 mm a výrobce ho kvůli plné pinové kompatibilitě se staršími předchůdci umisťuje na destičku s rozměry 21 x 21 mm. TDP se samozřejmě liší podle výkonu. Pro současnou modelovou řady E-series (1,2 GHz+ A 1,6 GHz+) ještě nebyly zveřejněny hodnoty TDP, ale srovnatelné procesory Nano X2 vyzáří u varianty 1,8 GHz 20 W (o pouhých 7 W více než srovnatelný Intel Atom Pineview), u 1GHz modelu to však už jsou pouhé 4 W. V klidovém režimu si pak procesory nezávisle na taktu řeknou o 0,5 W.

Co procesory umí? Nejsou tak technologicky pokročilé jako stroječky od AMD, natož od Intelu, vlastně pro zdvojení jader používají technologii podobnou té u Pentium 4 D Extreme Edition. Ale to nijak moc nevadí, výhodu dávají jiné technologie. Především schopnost používat i instrukční sady SSE 3 a SSE4, umí i hardwarovou virtualizaci a nativní AES šifrování (při dostatečně dlouhém klíči dnes neprolomitelné). VIA sice nemá vlastní pokročilou techniku, ale výrobu zadává externím dodavatelům, takže navržené čipy jsou vyrobeny 40nm technologií, čímž se vyrovnávají dnešním AMD a NVIDIA a blíží i Intelu (ten používá 32nm technologii.)

VIA Nano X2

Další zajímavou technologií, která si zaslouží vlastní odstavec, je Adaptive P-state control. Jde vlastně o aktivní over- a underclocking, tedy přetaktovávání směrem nahoru i dolu od základní frekvence tak, aby nikdy nebyla překročena hodnota maximálního TDP. Jde tedy o jakousi obdobu Turbo Boostu a SpeedStepu od Intelu. Nadtaktování sice není příliš vysoké (kolem 100 – 200 MHz podle internetových diskuzí), ale může se hodit, je ovšem potřeba, aby byl notebook/zařízení výborně chlazen(o). Pokud překryjete větrací otvory (například při práci na klíně nebo v posteli) nebo použijete horký vzduch (například horké letní dny, vlaky EC bez funkční klimatizace), půjdou vám naopak frekvence a s nimi i výkon rapidně dolů. Tato funkce je označena přidáním znaménka + k označení frekvence toho kterého modelu v E-sérii Via Nano X2.

Celkově se jedná jistě o zajímavý procesor, který by si mohl své místo vysloužit v různých tabletech (obdoby iPadu) a nejmenších (10paalcových) netboocích. Nemyslím, že by se měl nutně stát největším hitem svého výrobce,ale vydělat na sebe by si mohl a tím i pomoci firmě Via urazit další hospodářské roky. Nejvíce záleží na tom, jak se Nano X2 dokáže prodat. A sám budu Nanu držet palce už jen proto, aby v IT nevymřela všechna konkurence.

Technologie

Diskuse