VIA QuadCore - nejnižší spotřeba mezi čtyřjádry

18. 5. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Taiwanská firma VIA před pár dny představila svůj první čtyřjádrový procesor založený na platformě x86. Jeho hlavní devízou má být nejnižší možná spotřeba, jaký ovšem bude v tomto případě výkon? A co technologie? A bude vůbec konkurenceschopný? Na to se podíváme v dnešním článku.

VIA QuadCore - nejnižší spotřeba mezi čtyřjádry

VIA QuadCore to rozhodně nemá se svým vstupem na trh jednoduché, V současné době se výrobou x86 procesorů zabývají prakticky jen tři firmy. Trh je obsazen Intelem, AMD drží necelých 20% a VIA nemá na trhu ani celé procento. Ve VIA svou situaci dobře znají, proto se již dlouhodobě soustředí jen na jeden segment trhu – nejúspornější procesory, kdy spíše než s Intelem a AMD soupeří s výrobci ARM procesorů. Ostatně přímo notebooků s procesorem od této firmy mnoho nenajdeme, v současnosti se v ČR můžeme setkat snad jedině s 12'' Lenovo IdeaPadem S12 s ' postaveným na procesoru VIA Nano ULV 2250. I QuadCore procesor je jednoznačně určen pro jednoduché a levné netbooky s displejem o maximální velikosti 12'' a spíše pro menší zařízení, neboť přes výhodu dvou jader navíc může konkurovat jen Intel Atomům nebo APU Brazos od AMD.

VIA QuadCore

Via QuadCore je tedy čtyřjádrový počítač s TDP 27,5 W. Na desce procesoru ovšem není integrován čip grafický, ten je dosud součástí čipsetu, proto je oproti konkurenci třeba připočíst také 5 W za Chrome 520. Nejbližším dalším čtyřjádrovým konkurentem jsou ovšem až procesory Intel Core i7 s TDP 45 W, které jsou samozřejmě výkonově neporovnatelné, ovšem stejně tak jsou zcela jinde i ve spotřebě. QuadCore tedy bude soupeřit jen s dvoujádrovými systémy, ovšem většina porovnatelných Atomů má zase výrazně nižší spotřebu (nejvýkonnější Atomy 13 W).

Zásadním problémem čtyřjádra je fakt, že je sestaveno technologií, kterou Intel používal před třemi čtyřmi lety – tedy umístěním dvou samostatných dvoujádrových čipů na jednu destičku. Výhodou je zase fakt, že deska zůstává stále stejná již několik let, co dává výhodu při návrzích základních desek pro celou řadu procesorů VIA už po tři vývojové generace.

VIA QuadCore

Technologicky také nejde o zvláštní zázrak, oba dvoujádrové čipy jsou v podstatě spřažené procesory Via Nano X2. Jsou připojeny přes 1333MHz sběrnici (FSB), každé z jader má vlastní 1 MB L2 cache a dvojici 64KB L1 cache pro data a instrukce. V pipeline jádra lze zpracovávat až tři instrukce v zaměnitelném pořadí (out-of-order), čímž překonává Atomy i Bobcaty (kódový název pro současná jádra úsporných AMD Brazos). Jádra jsou vyráběna pokročilým 40nm procesem (stejný používá i AMD). Podobně jako u Intelu jsou jádra Nano X2 schopna automatického přetaktování. Základní takt činí 1,2 GHz, ve dvou krocích po 133 MHz se tak lze dostat na slušných 1467 MHz. Samozřejmostí je i snižování taktu při nízkém vytížení procesoru. Problém se však nachází v tom, že Nano byl původně jednojádrový procesor. Jádra byla později pouze „slepena“ dohromady a později sesazena dvě k sobě – a tůdíž všechny šetřící i „Turbo Boost“ technologie jsou řízeny současně pro všechna čtyři jádra, takže se jedno neumí podtaktovat, zatímco další by svůj takt zvýšila.

3DMark
CPUMark
final
Porovnání výkonů procesorů VIA QuadCore a AMD E-350.

Silnou stránkou VIA procesorů jsou již tradičně vestavěné šifrovací AES bloky. Procesor tedy podporuje SHA (Secure Hash Algorithm) -1, -256 a nově i -384 a 512. při dostatečně dlouhém hesle (rámcově 12 a více znaků) jsou takto šifrovaná data prakticky nerozluštitelná, a to ani hrubou silou. QuadCore podporuje 64bitové operační systémy a instrukční sady až po SSE4.

plato

V celku lze říci, že čtyřjádrový procesor je pro VIA logický krok, ovšem jeho pozice na trhu bude velice obtížná. Hlavní zbraní tak zůstává výborný poměr výkonu ku spotřebě. Pokud bude podpořen velice agresivní cenovou politikou, mohly by netbooky s tímto procesorem být zajímavou volbou zejména tam, kde Atom výkonem již nestačí a nízkonapěťové plnohodnotné procesory (typicky Core i3) jsou už příliš drahé.

Technologie

Diskuse