Intel HD Graphics 3000 - bude zlomovou grafikou?

26. 1. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Intel HD Graphics je další generací integrovaných grafických čipů společnosti Intel, která je součástí nově nastupující notebookové platformy Sandy Bridge. Až doposud nebyly tyto grafické karty nikdy příliš výkonné a hodily se opravdu jen na základní práci, typicky kancelářské činnosti. Právě u nové generace svých grafik však Intel slibuje změnu - nové čipy by měly stačit i na moderní hry či náročnější multimédia. Dokáže však splnit své sliby?

Intel HD Graphics 3000 - bude zlomovou grafikou?

S Intel HD Graphics 3000 se budeme setkávat u nových notebooků, které se na trh začínají dodávat právě v těchto dnech, jako se součástí nové generace procesorů Core i3, i5 a i7 (procesory Core i7 první generace integrovanou grafikou nedisponovaly). Hned na začátek je proto nutné uvést, že výsledky nejrůznějších benchmarků a testů budou vždy také závislé i na procesoru, do kterého byl tento čip osazen:

  • ULV procesory – základní frekvence grafického jádra 350 MHz, Turbo – 900 až 1000 MHz
  • LV procesory - základní frekvence grafického jádra 500 MHz, Turbo – 1000 MHz
  • Výkonnější dvoujádrové a všechny čtyřjádrové procesory - základní frekvence grafického jádra 650 MHz, Turbo – 1100 až 1200 MHz

Novinkou oproti předchozím verzím grafických čipů je schopnost pracovat i v tzv. Turbo Boost režimu, což je funkce, kterou dobře známe z procesorů řady Intel Core i5 a i7. Jedná se o režim, kdy se grafika (procesor) krátkodobě přetaktuje na vyšší než základní frekvenci a podává tak někdy i znatelně vyšší výkon.

Intel Core i7

Na první pohled se nová generace mobilních grafik Intel příliš neliší od starších GMA HD. Stejně jako starší verze obsahují i nové grafické čipy 12 tzv. výkonných jednotek (Execution Units – EU), díky nové architektuře však dosahuje vyššího výkonu. Kromě HD Graphics 3000 Intel připravil i ořezanou verzi HD Graphics 2000, která však obsahuje pouze 6 EU a v noteboocích se s ní pravděpodobně nikdy nesetkáme.

Intel HD Graphics 3000 je vyráběna 32nm výrobním procesem, díky čemuž je zajištěna minimální velikost, nízké vyzařování tepla a také velmi dobrá spotřeba. Stejně jako u Intel GMA HD je i v tomto případě grafický čip jednou ze součástí procesoru, se kterým je dodáván jako jeden celek.

Za nevýhodu se dá považovat absence podpory rozhraní DirectX 11, případní uživatelé se budou muset smířit pouze s verzí 10.1. Technologie Shader Model je pak podporována ve verzi 4.1.

Co se paměti týče, nemá Intel HD Graphics 3000 žádnou vlastní vyhrazenou paměť. Část paměti si sdílí z L3 cache (přesněji řečeno LLC – Last Level Cache – jak ji Intel nyní nazývá, kterou má společnost s procesorem, větší část si pak bere z operační paměti notebooku, jak je tomu u integrovaných čipů běžné.

Přehled vlastností nové platformy

I nadále je samozřejmě umožněno do notebooku osadit integrovanou i dedikovanou grafiku a podle potřeby mezi nimi přepínat – ať již se jedná o automatické přepínání (NVIDIA Optimus) či nějakou formu přepínání ručního.

Intel Graphics 3000 se může pochlubit také novými, pro běžného uživatele přínosnými technologiemi. Prvním příkladem může být Intel Quick Sync Video, což je technologie, která se postará o výrazně rychlejší přehrávání i úpravu (HD) videa, která dokáže spolupracovat i s bezdrátovým přenosem obrazu Intel Wireless Display. Výkon při práci s videem je oproti předchozím generacím až dvojnásobný. Druhým příkladem může být Intel InTRU 3D umožňující přehrávat i běžné Blu-ray filmy ve stereoskopickém 3D při plném rozlišení 1080p.

Intel si u své nové generace grafických čipů zakládá na výkonu, který by podle jeho materiálů měl dostačovat na hraní náročnějších her, ničím neomezenou práci s multimédii včetně sledování i zpracování HD videa a obecně se nebojí ani srovnání s běžnými dedikovanými grafickými kartami nižší až střední třídy. Oproti Intel GMA HD by měl dostupný výkon vzrůst až třínásobně.

Počet fps snímků ve vybraných hrách (testováno na notebooku Asus N53SV):

Počet fps snímků ve vybraných hrách

Test 3DMark 05:
3DMark 05

Test 3DMark 06:
3DMark 06

Závěr

Grafický čip Intel HD Graphics 3000 si skutečně díky svému výkonu a vlastnostem zaslouží velkou pochvalu. Obzvláště pak v porovnání se staršími generaci grafických řešení do Intelu, která nikdy nestačila na víc než základní práci. Nyní si na notebooku s platformou Sandy Bridge bez problémů zahrajete i moderní hry a nijak nebudete omezováni ani při práci s graficky náročnými multimédii či videem. Intel HD Graphics 3000 je zdatnou konkurencí low-endovým a částečně i mainstreamovým grafickým kartám, oproti kterým však nabídne nižší spotřebu a méně se zahřívá. Do budoucna budou tyto karty pravděpodobně ztrácet význam, protože dnešní výkonné integrované čipy je dokonale zastoupí. Ztrácet budou až na opravdu výkonná řešení, která však budou dražší a setkávat se s nimi budeme ve výkonných herních a multimediálních strojích.

Zdroj: www.notebookcheck.net, intel.com

Technologie

Diskuse