MeeGo - co nabídne dítko Intelu a Nokie?

23. 2. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Minulý týden proběhl v Barceloně veletrh MWC 2011, na kterém byly představeny zajímavé novinky za světa mobilních telefonu a různých mobilních zařízení. Mezi těmito zařízeními byl představen i funkční prototyp operačního systému MeeGo, jenž běžel na mobilním zařízení platformy Intel Moorestown. A jelikož během vývoje se tento OS začal pomalu přesouvat i na pole tabletů a mini notebooků, je na čase představit novinky, kterými se pokusí zaujmout.

MeeGo - co nabídne dítko Intelu a Nokie?

Na první pohled to vypadá celkem nelogicky. Dnes tu máme na poli mobilních zařízení širokou škálu operačních systémů a nově příchozí OS Bada a ani MS Windows Phone 7 nesklidily nijak extrémní úspěch (u WP7 by se měla situace brzy změnit), jakou šanci tak má další platforma?

Na druhý pohled je nutno podotknout, že MeeGo vyvíjí Nokia společně s Intelem. To by mohlo změnit situaci na trhu s mobilními zařízeními, jelikož Intel bude mít v rukou "vlastní" systém pro segment mini notebooků a tabletů, na který si brousí zuby konkurence se svým OS Android (smartphony a tablety) a OS Chrome (cloudové mini notebooky a zařízení). Nokia zase dodá aplikace ze svých smartphonů. A pokud tento mix zabalíme do HW na platformě Intel Moorestown, tak se máme na co těšit.

Tento operační systém vznikl jako open source distribuce na linuxovém základu. Na počátku zde byl již v roce 2007 OS Moblin společnosti Intel, který byl stavěn právě pro mobilní zařízení. Bohužel ztroskotal na nezájmu médií a společností, zejména díky velice zdlouhavému vydání stabilní verze a dalším faktorům (velice široké zaměření atd..). Mimo jiné tento OS odstartoval zároveň s konkurenčním OS Android od Google. O tom, kdo ušel delší cestu do dnešní doby, asi není třeba dlouze diskutovat.

Druhou složkou OS MeeGo není nic jiného než OS Maemo, jehož autorem je finská Nokia. Tento systém se poprvé objevil u komunikátoru Nokia N900 minulý rok. Za půl roku po vydání jej ovšem Nokia odstřihla jako slepou vývojovou kolej a začala pracovat na spojení Maemo a Moblin do jediného celku –OS MeeGo.

Pojďme se podívat, zda OS MeeGo má vůbec co nabídnout. Přeci jen v dnešní době zde máme Android, iOS nebo WP7, takže vstup dalšího OS na toto pole nebude snadný. Nejprve je velice zajímavá skutečnost, že MeeGo plánuje nastoupit nejen do Smartphonů, ale i do segmentů mini notebooků a tabletů a je tomu náležitě přizpůsoben. Zde, díky dobře upravenému jádru, systému nabídne ultra-rychlé zapnutí systému, podle prvních zkušeností by to mělo být kolem 10 sekund. Zatím se ví, že OS MeeGo bude vydán ve dvou variantách – pro mini notebooky a smartphony. Rozdíl bude zejména v softwarově výbavě, jelikož ARM procesory v současných smartphonech se výkonově nevyrovnají procesorům Intel a AMD v klasických netboocích.

Jako samozřejmost se jeví podpora Bluetoth, Wi-Fi a telefonních hovorů. Dobrou zprávou je implementování synchronizovatelného kalendáře, upomínek, sociálních sítí a přehrávače multimediálních souborů. Tento OS zatím obsahuje pouze 16 světových jazyků, mezi kterými bohužel chybí čeština (osobně si myslím, že počeštění bude do vydání vyřešeno).

V dnešní době je dosti důležitá i otázka multitaskingu. U OS MeeGo nejen že je plně implementován, ale dokonce i v pracovní oblasti OS budou k dispozici určité „zóny“ do kterých bude možno umísťovat běžící aplikace. O tom, jak to bude fungovat v praxi, si budeme muset počkat až na odladění programů, ale již nyní lze říct, že se jedná o velice zajímavý nápad, jenž by mohl přinést mnoho inovací obzvláště u mini notebooků a tabletů. U smartphonů jsem již trošku skeptičtější, jelikož zde bude limitní hlavně malý display. Z prvních funkčních kousků je ale patrné, že tato funkce bude náležitě upravená na multidotykové ovládání, takže nás může překvapit i v tomto odvětví.

Teď už nám jen zbývá zaměřit se na samotné rozhraní a vzhled tohoto OS. Popíšeme si zejména mobilní verzi, která už byla několikrát spatřena. U verze pro netbooky a tablety půjde hlavně o větší využití volné plochy pro „zóny“ aplikací.

Základní koncept MeeGo vychází přímo z Maemo a vypadá velice podobně. Skládá se ze zamčené obrazovky, správce aplikací (který bude mít několik podob – switcher), seznamu aplikací a samozřejmě aplikace. Schéma tohoto systému si můžete prohlédnout na následujícím obrázku.

Moc hezky vypadá i zamykací obrazovka, která zobrazuje i zmeškané události.

Nabídka aplikací je zcela nová a celkem se podobá Launcheru Androidu a iOS. Ono zde asi nejde nic moc nového vymyslet, jelikož tento systém se poměrně dobře osvědčil a funguje.

Nejzajímavější je switcher, což je správce spuštěných aplikací. Funguje tak, že je možno listovat jednotlivými spuštěnými aplikacemi, které jsou zvětšeny skoro přes celou obrazovku.

Pokud se uživatel rozhodne aplikace vidět rozležené vedle sebe jako miniatury, stačí použit gesto na přiblížení (2 prsty od sebe) a systém zobrazí aplikace v mřížce (až 3x3). Toto funguje samozřejmě také obráceně.

Osobně si myslím, že tento OS má co nabídnout. Vždyť už samotná kombinace firem Intel a Nokia zní velice dobře. Nejen co se týká vývoje, ale i samotné podpory vývojářů aplikací, jelikož sebelepší OS je bez kvalitních aplikací ztracen. Ovšem jak tohle dopadne v praxi je těžké předpovídat, jelikož na trhu máme dnes silnou konkurenci. Zejména Android a OS Chrome od společnosti Google budou představovat pro OS MeeGo velkého soupeře. Hlavně Android dosahuje v těchto dnech ohromné popularity a nové verze 2.3 (pro smartphony) a 3.0 (pro tablety) vypadají velice dobře. Na poli tabletů se letos očekává až přetlak různých platforem - od iOS přes Android nebo Blackberry až po WebOS.

Dle mého názoru bude proto doménou tohoto OS právě trh s mini notebooky. V tomto odvětví není moc velká konkurence, jelikož Android je bez dotyku hůře ovladatelný, OS Chrome je určen pouze na práci v cloudu a Windows 7 jsou těžkopádné, a tak by zde MeeGo mohlo vyplnit poměrně velkou díru na trhu. Navíc za podpory Intelu dnes již vznikla verze MeeGo, která je s procesory Intel Atom kompatibilní a první testování ve světě dopadlo pozitivně.

Když se ovšem podívám na divizi smartphonů, tak nevím, co zde Nokia zamýšlí, jelikož sama vydala novou platformu Symbian 3, nově rozpracovává rovnou Symbian 4 a navíc díky smlouvě s Microsoftem potvrdila nasazení WP7 do svých zařízení, čemuž se do nedávna vyhýbala. Těžko soudit, jestli dojde k rozčlenění divizí mobilních telefonů na chytré, pro zábavu a komunikátory a dle tohoto budou rozděleny operační systémy, ale pravdou zůstává, že MeeGo bych si v mobilu rád vyzkoušel, nicméně zde se ho patrně nedočkám.

Technologie

Diskuse