Windows Phone 7 - od oken k dlaždicím

19. 1. 2011 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Bořek Kuzník

Microsoft na konci roku 2010 vypustil do světa svůj nový mobilní operační systém pro chytré telefony s názvem Windows Phone 7. Tento systém přinesl rozruch mezi širokou veřejností zejména díky svému zcela nekonvenčnímu vzhledu a snaze zaujmout velké místo na trhu po svém předchůdci Windows mobile 6.5. Pojďme se podívat, jak se s ním pracuje v praxi.

Windows Phone 7 - od oken k dlaždicím

Již v týdnu vydání bylo o tomto OS napsáno mnohé, ale dle mého názoru se i přes fakt, že se v České republice prodává, mělo s finální recenzí trochu počkat. Až na jaře 2011 má totiž přijít „druhá vlna“ jazykových sad, se kterou také přijde regionální podpora. V tu chvíli budou některá zmíněná negativa tohoto OS odstraněna. Proto bych rád tento článek pojal spíše formou seznámení se s WP7 a na dlouhou recenzi si počkejme až na finální ostrou verzi s kompletní podporou Microsoftu pro Českou republiku.

K seznámení s tímto OS jsem měl možnost využít chytrý telefon Samsung Omnia 7, jenž je vybaven gigahertzovým procesorem, 512 MB RAM, 4“ super AMOLED displejem a 16 GB paměti pro data. Co se týče procesoru, tak 1 GHz je limit Microsoftu, takže s ničím slabším se asi nesetkáme ani v jiných přístrojích. Vzhledem k tomu, že je celý systém graficky akcelerován přes DirectX, není se čemu divit. Když už jsem zmínil jistý vliv Microsoftu při výrobě a hlavně návrhů zařízení, tak je to zejména díky zajištění 100% chodu OS na všech zařízeních. Tento krok se mi velice líbí, jelikož špatně odladěný hardware se software vrhá častokrát stín na celý OS.

Tak teď už k samotnému systému. Zde je vše velmi jednoduché a poměrně intuitivní. Základní nabídku tvoří několik „dlaždic“ neboli HUBů, které slouží ke spouštění nejčastěji používaných aplikací. Zde se již nenachází žádné další plochy a tento seznam HUBů můžeme rozšiřovat nekonečně ve vertikálním směru. Dá se zde umístit prakticky cokoliv – od programů až po záložku z internetového prohlížeče.

Pokud na základní obrazovce potáhnete prstem doleva, tak se přepnete na přepracovanou nabídku Start, kde najdete všechny instalované aplikace. Naštěstí jsou inteligentně řazeny do složek, takže pokud nainstalujete několik her, najdete je ve složce s hrami atd.. Ne jako u Androidu, kde je v launcheru vše.

Při rozkliknutí HUBu nebo programu se nám zobrazí jednotlivé plochy s funkcemi dané kategorie a můžeme listovat v horizontální ose pro výběr dané funkce. Velmi efektivní, rychlé a možná trochu nepřehledné. Zde ale věřím, že jde hlavně o zvyk, i když třeba nastavení některých programů mi v tomto stylu moc nesedělo.

Tak nyní jsme si trochu představily vzhled samotného systému. Více se s ním zabývat nehodlám, jelikož nejlepší je osahat si jej v reálu a udělat si obrázek sám. Na mě působil systém velmi dobře, jen mi přišel trošku méně tvarovatelný a některé nabídky nastavení mi přišly poněkud chudé. Co je ovšem naprosto skvělé, je rychlost celého systému, která je doslova blesková.

U každého OS je jedním z nejdiskutovanějších parametrů schopnost multitaskingu. Zde bohužel řadu lidí zklamu, jelikož WP7 na tom není v této oblasti úplně nejlépe. Pracuje podobně jako OS Android na principu spících aplikací (aplikace se po přepnutí uspí v RAM a vytáhne se až je zase potřeba), ovšem u Androidu je i tato „spící“ aplikace schopna komunikovat s dalšími aplikacemi, takže je činná i na pozadí. U WP7 takto uspaná aplikace pouze spí a není schopna komunikovat, takže multitasking je tímto dosti omezen. Dá se obejít přes zprávy typu push, ale jelikož v ČR není otevřen market, tak je těžké ověřit, co a jak bude tímto způsobem fungovat.

Další hodně rozvernou záležitostí je absence HW modemu. Pravdou je sice, že jeho nepřítomnost není moc fajn, ale na stranu druhou si osobně myslím, že jeho absence bude v realitě vadit daleko méně než na papíře.

Mě osobně více než výše zmíněná absence modemu vadí blokace slotu paměťové karty. Samostatný slot totiž u většiny zařízení je, ale je zablokován přepážkou, která znemožňuje užít paměťovou kartu pro rozšíření paměti. U Omnie 7 mi to tolik nevadilo, ale takové HTC HD7 s jeho vnitřní 8GB pamětí by se po instalaci pár větších programových balíků mohlo dostat do úzkých (hlavně při natáčení HD videa atd..). Osobně si ale myslím, že si tohoto jsou v Microsoftu vědomi a nová zařízení již kartu budou pravděpodobně akceptovat nebo budou vybaveny adekvátní velikostí vnitřní paměti.

Na druhou stranu má WP7 asi nejlepší synchronizaci se sociálními sítěmi a s komunikačním software celkově. Přes program na správu kontaktů můžeme synchronizovat z Exchange, Facebookem i Windows Live. Vidíme zde poslední příspěvky na zdi, můžeme psát okamžitě někomu na zeď atd… "Sociální" využití tohoto OS je na velmi vysoké úrovni.

V kancelářském vybavení je tento OS již tradičně na vrcholu a umožňuje správu emailových klientů přes Gmail, Exchange, Yahoo, Windows Live i klasicky POP3 a IMAP i včetně bezpečnostních certifikátů. Kalendář by mohl být možná trošku lepší, neumí synchronizovat události kontaktů a podporuje pouze události – žádné úkoly. Toto podle mě půjde ošetřit aplikacemi třetích stran.

Každopádně špičková je možnost práce s Office soubory. Word a Excel je možno rovnou editovat, u PowerPointu se musíme spokojit pouze s prezentací. I tak je to ale solidní a telefon neměl problém ani se složitější excelovou tabulkou.

Co se týče multimédií, tak zde jsem byl trošku na rozpacích. Telefon sice přehraje skoro vše (údajně i DivX), ale jedinou cestou, jak tato multimédia do telefonu dostat, je přes ZUNE. Microsoft se totiž rozhodl následovat Apple a veškerý multimediální obsah distribuovat pomocí obchodu ZUNE, který bohužel zatím není v naší zemi dostupný. Stejně je na tom i obchod s aplikacemi, takže placené aplikace jsou zatím nedostupné. Toto nechci zatím považovat za nevýhodu, jelikož podle zastoupení Microsoftu toto bude odstraněno s počeštěním systému (WP7 jsou zatím pouze v angličtině). Jak to bude se ZUNE nevím, ale jelikož OS nepodporuje Mass Storage, tak Microsoftu nic jiného nezbude. V opačném případě bude správa multimédii poněkud nepohodlná.

Zvláštní kapitolou jsou hry - zde se vám synchronizují údaje z vašeho XBOX účtu (pokud jej vlastníte) a Microsoft sází na možné využití služby Live pro online hraní. Zatím podle pár dostupných demoverzí hry vypadají velice dobře a jsou dobře hratelné. Uvidíme, jak to bude v praxi u plných her.

Když se na to podívám celkově, tak si myslím, že máme před sebou velice slibný OS. Pokud Microsoft dodrží minimálně to, co slíbil na jaře zprovoznit, tak využití systému rapidně vzroste (a snad zastaví propad v prodejích). U tohoto OS se mi líbí jeho až neskutečná rychlost při práci se systémem, jeho grafická podoba a jistá garance dobrého HW. Na druhou stranu si myslím, že systém mohl být trochu otevřenější – když už nejsou paměťové karty, tak alespoň Mass Storage by potěšilo. Na druhou stranu i bez toho se dá žít a opravdu se těším na jaro, až bude fungovat plnohodnotná podpora pro WP7.

Technologie

Diskuse