AMD Z-60 - dvoujádrové APU pro tablety s Win 8

24. 10. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

AMD nedávno uvolnilo specifikace APU zaměřeného na ultramobilní sektor, především na tablety, a ohání se připraveností pro Windows 8. APU s výkonnou integrovanou grafikou je ale vlastně posledním Mohykánem architektur Bobcat pro výpočetní část a VLIW-5 (Radeon HD 6000) pro grafickou. Jak se tedy vypořádá s konkurencí?

AMD Z-60 - dvoujádrové APU pro tablety s Win 8

AMD připravilo svůj první APU pro Windows 8 na starších základech, což bezesporu vedlo k nemalým úsporám, ale z marketingového, a vlastně i praktického hlediska mi to úplně nejlepší nepřijde. Vyrovnávat se nebude muset pouze ARM procesorům, ale také již představenému Intelu Atom Z2760, navíc se zdá, že se vytvoří specifická třída x86 procesorů pro tablety a najdou si své uživatele. A postavení věru nebude mít jednoduché. Hlavní výhodou proti Intelu stále představuje výkonnější grafické řešení a pak snad určitý pocit „alternativnosti“, fakt, že jdu proti proudu.

AMD staví svůj první Win 8 APU na lehce zastaralých základech. Nejen že pro obě architektury, výpočetní Bobcat i grafickou VLIW-5, se údajně jedná o úplně poslední model APU, ale bude stále vyráběn 40nm procesem. Mimochodem Intel také nepovažuje tento segment za rozhodující a pro své Atomy nenašel výrobní kapacity s 22nm procesem, a tak se dělají „jenom“ 32nm technologií – tedy skoro o generaci pokročilejším než má k dispozici AMD.

S tím souvisí i nároky na energii. Oproti předchůdci, AMD Z-01 Desna, se podařilo snížit TDP o cca 30%, v některých případech i více, ale TDP je stále 4,5 W, zatímco Intel si vystačí se 3 W. Podle výrobce při těchto hodnotách vydrží tablety kolem 8 hodin na webu (se zapnutou Wi-Fi) a kolem 6 hodin přehrávání HD videa. Dobré není ani zapomínat, že se nejedná o SoC (systém-on-chip), takže k samotnému APU patří ještě čipset.

V čipsetu Hudson M2T došlo také k řadě úprav, nejvýznamnější je asi podpora USB 3.0, kterých může být vyvedeno až šest, a přítomnost zvukového kodeku Azalia s analogovým převodníkem a výstupy (kvůli integrovaným reproduktorům). Naopak podle určení APU do oblasti ultratenkých klientů chybí PCI-e sběrnice a SATA řadič je v pomalejší verzi (3 Gb/s).

Výpočetní část je postavena na architektuře Bobcat, která tímto modelem ve výrobním programu AMD končí. Použita jsou 2 jádra taktovaná na 1 GHz. Vyrovnávací paměť je dvouúrovňová a L2 má kapacitu 1 MB. Pro srovnání – Intel nabízí SoC provedení (bez čipsetu) se dvěma jádry na 1,8 GHz a s technologií Hyper-Threading, virtuálně tedy máte čtyři jádra. Pro uživatele tabletů bývá CPU výkon často podstatně důležitější než třeba pro notebookáře – při běžné práci v OS prakticky nepoznáte, jestli máte v notebooku Core i3 nebo čtyřjádrovou i-sedmičku. U tabletu je pořád ještě výkon CPU základem pro odezvu systému a poměr výkon/energie je zde naprosto zásadní.

Grafické jádro má označení Radeon HD 6200, je postaveno na končící architektuře VLIW-5 a obsahuje 80 streamovacích jednotek taktovaných na 275 MHz. Oproti Intelu tak působí Radeon jako buldozer, ale samozřejmě si to vyžádalo poměrně velkou část celkové spotřeby energie. Na druhou stranu se už prakticky nemusíme bavit o výkonu u HD videa, ale spíše si položit otázku, jak zajímavé a náročné hry se dnes do tabletu dají dostat. AMD ovšem šetří dalšími informacemi, především těmi o počtu texturovacích jednotek a ROP. Otázka zní, zda oproti předchozím představitelům VLIW-5 architektury došlo k nějakému omezení, nebo jestli považuje tato data za tak známá. Ze specifikací ostatních výrobků totiž vyplývá, že by grafika měla mít po čtyř texturovacích jednotkách a čtyř ROP. Podporován je výstup HDMI a maximální rozlišení obrazovky 1080p (1920 x 1200 pixelů). Stejně jako u všech Radeonů se o multimédia stará technologie UVD, zde ve verzi 3.0.

Podle zpráv od OEM výrobců je již AMD Z-60 ve výrobě a na pultech obchodů by se měly první tablety objevit snad ještě v předvánoční sezóně. Pak se teprve uvidí, jak uživatelé přijmou filozofii AMD – hodně grafického výkonu za vyšší spotřebu. Osobně mě tato APU příliš neomráčila, na to si AMD vybralo až příliš zastaralé technologie a konkurence je v tomhle případě opravdu o kousek dál. Nejvíce mě mrzí, že si AMD nechalo tento výrobek až na současnou dobu. Před půl či třičtvrtě rokem bych o tomhle APU psal jistě o něco obdivněji.

Technologie

Diskuse