AMD Trinity - bude nová generace APU konkurencí pro Ultrabooky?

22. 2. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Firma AMD na letošní lednové výstavě CES představila první předprodukční kusy svého nového APU s kódovým jménem Trinity, které by mělo v notebookové skupině Ultrathin konkurovat ULV procesorům Core i5 od Intelu a také jím prosazovaným Ultrabookům. Jakou má nový hráč šanci, co jsou jeho výhody a nevýhody?

AMD Trinity - bude nová generace APU konkurencí pro Ultrabooky?

Přestože jsou notebooky certifikované Intelem pod názvem Ultrabook na trhu jen nedlouho, prodeje úspěšně rostou a je jim přisuzována skvělá budoucnost. AMD jako obvykle trochu zaspalo, ale teď se snaží chytit s obdobnými tenoučkými a vysoce mobilními počítači s názvem Ultrathin. Podmínky jejich prodeje jsou podobné jako u Ultrabooku a hlavní z nich je samozřejmě základní hardware od AMD. Ta svým procesorům s grafickým jádrem v jediném čipu říká APU (Accelerated Processor Unit) a představuje nástupce generace Llano s novou 32nm architekturou a jménem Trinity.

V zásadě jde o spojení grafického jádra z mobilních Radeonů HD sedmičkové řady, jejich výkon bude samozřejmě strukturován podle výkonu procesorové části tvořené jádry Piledriver z druhé generace architektury Bulldozer. K dispozici budou dvou a čtyřjádrové modely, od tříjádrových AMD upustilo, neboť aktuálně vyráběné procesorové moduly budou v sobě obsahovat vždy dvě jádra Piledriver, která se budou v případě výrobní vady vypínat současně.


Referenční design AMD Ultrathin notebooků podle ODM výrobce Compal.

Velkým pokrokem má být rozšíření výroby. AMD v posledních několika letech měla několik zajímavých návrhů či výrobků, které ovšem firmě nevynášely tolik, kolik by mohly, protože je nebyla schopna dodávat svým potenciálním zákazníkům v dotatečných garantovaných množstvích. Nejmarkantnější byla neuskutečněná objednávka Applu na APU Llano, která se mohl objevit MacBoocích Air. Vedle svého dlouhodobého dodavatele, Global Founderies, AMD podepsalo smlouvu na výrobu s IBM, které navíc vlastní linky se stejnou technologií jako Global Founderies, jádra vyrobená oběma producenty by tedy měla být totožná co do podoby i kvality. Ostatně stejným způsobem se oba výrobci podílí i na dodávkách čipů do nových konzolí Xbox.

Připraveny jsou celkem tři velikostní verze lišící se teplotním výkonem (TDP). Největší důraz bude AMD klást na nejmenší 17W verzi určenou právě pro lehké a mobilní notebooky typu Ultrathin, případně snad i pro výkonnější tablety a podobné aplikace. Střední velikost bude mít TDP 25 W a 35 W, je určena do běžných notebooků, stranou našeho zájmu zůstanou desktopové verze s TDP 65 W a 100 W. Podle současných informací by se na trhu měly objevit první kusy počátkem druhého kvartálu, někdy se mluví už dokonce o březnu tohoto roku, jak je možné vyčíst mezi řádky, měly by být nabídnuty především dvoujádrové a slabší čtyřjádrové modely s TDP do 25 W, které se hodí do mobilních aplikací, kde chce AMD ukrojit větší kus prodejního koláče na úkor Intelu. Jsem velice zvědav, jestli se třeba Apple k AMD vrátí. Během dalších měsíců se dostanou do prodeje i výkonnější modely, kompletní by řada mohla být v květnu či červnu.

Co se týče technologií, AMD slibuje především nativní schopnost vykreslovat obraz na tři displeje, zdokonalené technologie pro přehrávání videa, Turbo Core 3.0 pro lepší využití možností taktování jednotlivých jader a radikální nárůst výkonu především v grafických aplikacích včetně 3D. Největší výhodou pak má být excelentní výdrž na baterie, AMD u svého referenčního designu udává přes 12 hodin v iddle módu, což má znamenat zhruba 7:15 při přehrávání DVD a pořád krásné 3:20 pod plným zatížením při běhu benchmarku 3DMark 06.

Výkon je samozřejmě složité hodnotit, AMD tvrdí, že u srovnatelných APU Llano a Trinity s 35 W TDP došlo k nárůstu procesorového výkonu o 25% a až o 50% nárůst v syntetických grafických testech. U dvou nespecifikovaných modelů máme dokonce i „tvrdá data“, byť pouze od výrobce a ne z nezávislých testů, Advenced Micro Devices hovoří o nástřelu 2355 bodů v 3DMarku Vantage u 17W APU (Intel Core i5-2537M ULV Sandy Bridge (17 W TDP) má 1158 bodů), u 25W APU už jde dokonce o 3600. V této kategorii se naopak předpokládá převaha Intelu, ovšem ve vícevláknových aplikacích a úkolech možných vysoce paralelizovat by AMD mohlo bodovat jak díky architektuře, tak propojení s grafikou a jejím využitím pro obecné výpočty.

AMD prozatím představilo hrubou představu svých modelů, která obsahuje osmero mobilních APU a sedmero desktopových. U dvoujádrových variant se počítá s frekvencemi jader Piledriver 2,5 a 2,6 GHz, Turbo Core 3.0 může zvednout výkon až k 3,2 GHz, u čtyřjádrových bude základní rozpětí od 2,2 GHz po 2,5 GHz, přetaktování bude obdobné jako u dvoujader. Grafické jádro bude laděno v okolí 600 MHz, nejsilnější bude mít 686 MHz, což bude jen o 25 MHz méně než u desktopových variant. Výkon samozřejmě bude stupňován především počtem aktivních pipelines.

Technologie

Diskuse