Bezdotykové ovládání - do roka a do dne?

5. 12. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Norská společnost Elliptic Labs vyvinula bezdotykové ovládání výpočetní techniky na bázi ultrazvuku, předvedla funkční model 13'' notebooku s Windows 8 a tvrdí, že zhruba do 12 měsíců by se mohly objevit první výrobky s její technologií v obchodech. Těšíte se na ovládání počítačů, a nejen jich, ve stylu Minority Report?

Bezdotykové ovládání - do roka a do dne?

Elliptic Labs jsou norská firma navázaná na odborníky na používání ultrazvuku z University of Oslo. A proč zrovna Norové? Rozsáhlý aplikační program kolem ultrazvuku se rozběhl kvůli jeho využitelnosti v námořní plavbě, rybolovu (sonary) a ropném průmyslu na norských ropných plošinách. Využití ale je o mnoho širší a jedním z příkladů je i revoluční způsob ovládání, se kterým přišla tato firma, která rychle roste a kancelář má vedle norského Osla i v Palo Alto v kalifornsém Silicon Vallley.

Princip práce jejich technologie bezdotykového ovládání (Touchless Gesturing Technology - TGT) by mohl přinést do ovládání počítačů přímo revoluci, ač zas tolik objevný není. Vzpomenete-li si na film Minority Report, kde Tom Cruise zuřivě máchá rukama a před ním defilují toky dat či aplikační okna, jste velmi blízko tomu, co opravdu Elliptic Labs nabízejí, i když zatím je funkční prototyp jen 13'' notebook. Vytvoření větší snímané plochy ale není už žádným problémem.

Začátek je ovšem u dotykového ovládání displejů, které by koneckonců něco podobného dovolilo také, jen ve 2D. Ovšem někdy se dostanete do situace, kdy si nechcete zamazat lesklý displej, nebaví vás dívat se na vlastní otisky prstů místo na obrázek nebo film. TGT vás právě těchto problémů zbaví tím, že ovládání vystoupí tak říkajíc do 3D. Podle dosavadních zkušeností je velice jednoduché, přirozené a vstřícné, u Windows 8, pro které zejména je technologie určena, může snadno nahradit touchpad a navíc nemá využití jen jako čistě ovládací prvek, stejně dobře může zlepšit IP telefonii. Jak to?

Jak už bylo řečeno, celý systém je postaven na ultrazvuku, tedy akustickém vlnění s frekvencí nad pásmem nad slyšitelnosti lidským uchem, tedy zhruba nad 20 kHz. TGT funguje v pásmech kolem 40 kHz a snímá zvuk, který vytváří pohyb našich rukou, dlaní a prstů v pásmu před soustavou (dnes minimálně osmi) mikrofonů umístěných v rámečku displeje. Zvuk je pak softwarem převáděn na ovládání dotykových polí v prostředí Metro, rozdíl oproti pohybu prstů po dotykové ploše displeje je prakticky minimální, ale gesta mohou být rozmáchlejší a vláčnější, celkové ovládání tedy příjemnější, přitom není nijak zvlášť postižena přesnost. Samozřejmě pro perfektní ovládání je potřeba naučit se řadu gest, ale to už dost možná máte naučeno z tabletu nebo mobilního telefonu, v tomto ohledu to není o nic těžší.

Ovládání ve 3D prostoru není až takovou novinkou, setkat se můžeme s celou řadou jiných technologií, založených především na vizuálním snímání pohybů (Kinect s kamerou nebo Wii s infračerveným senzorem), TGT ale přichází se zvukovými senzory. Jejich výhodou má být především extrémně nízká spotřeba energie – a není divu, kmity membrány mikrofonu v podstatě elektrický proud vytváří, a ne spotřebovávají. V praxi je samozřejmě nutné tento elektrický signál upravit a zesílit, a to se bez dodání další energie neobejde, ale firma tvrdí, že energetická náročnost je o cca 95% nižší než u technologií založených na snímání obrazu.

Výhodou pro práci při ovládání počítače (a případně i smartphonu, tabletu a podobných „udělátek“) je relativně malý prostor, ve kterém tato technologie bude gesta snímat, omezený na bezprostřední prostor kolem notebooku. To by mělo zajišťovat i vysokou odolnost proti rušení signálu, ovšem právě o tomto problému zatím stránky výrobce mlčí. A mě by třeba zajímalo, co se stane, když poblíž takovéhoto notebooku zapískám na ultrazvukovou píšťalku pro výcvik psů.

A abych dokončil myšlenku s vylepšením IP telefonie – mikrofony jsou mikrofony a jejich frekvenčně-pásmová citlivost se dá celkem bezproblematicky vyladit i na široké spektrum. Takže do budoucna se už nikdo nebude chlubit duálním mikrofonem – každý notebook jich může mít nejméně osm!

Elliptic Labs dnes mají připravený jednoduchý ovládací program plně kompatibilní s Windows 8 (Windows 8 Gestures Suite) a vývojový nástroj Elliptic SDK, který slouží k snadnému odladění technologie pro výrobce dalších zařízení. Sama firma tvrdí, že jejich technologie by se měla v běžných výrobců objevit zhruba za rok, nejspíše ve vánoční sezóně. A já si říkám: „Proč ne?“

Technologie

Diskuse