Intel Atom Z2760 - Clover Trail pro tablety s Windows 8

31. 10. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Intel vydává nový Atom určený speciálně pro tablety s Windows 8. Je založený na architektuře Medfield, kterou můžeme najít ve smartphonech, ale přeci jen je podstatně dál. Potěší především propracované režimy výkonu nebo dvě jádra, naopak určitou otázkou zůstává proklamovaná nekompatibilita s operačními systémy založenými na Linuxu, především s Androidem.

Intel Atom Z2760 - Clover Trail pro tablety s Windows 8

Intel a Microsoft v rámci uvedení nového operačního systému kooperují opravdu nevídaně. S výkonem desktopových i notebookových procesorů žádný problém není a nebyl a Intel se drží v zajetých kolejích, ale v bitvě o nejmobilnější část trhu, kde oba giganti zaspali, se o sebe opírají jako dva chromí. Není divu, Microsoft se svými předchozími pokusy včetně Windows RT (pro non-x86 zařízení) nikoho moc nezaujal a Intel tak dlouho opovrhoval nejmobilnějšími přístroji a ARM architekturou, až mu všichni utekli, a to včetně firem, se kterými byl na spolupráci celkem zvyklý (NVIDIA s Tegrami).

Teď se obě obří firmy snaží prosadit. Microsoft hodně sází na Win 8, které přinášejí řadu přístupů z mobilních přístrojů i do desktopového světa, Intel všemožně podporuje značku Atom, jejíž pověst je mírně diskutabilní z doby končících netbooků, jejichž doba byla poměrně krátká a které vyhynuly rychlostí ptáka dodo v jižních mořích.

Intel Atom by měl podle prohlášení výrobce být prvním v úplně novém směru, kterým se Atomy vydají. Jde především o fakt, že se jedná o plně SoC (System on Chip) design, který navíc postupuje k integraci operační paměti, i když zde jde zatím jen o velmi kompromisní řešení. Výhodou ale zůstávají obvyklé pozitivní stránky této integrace – menší spotřeba energie a větší výdrž na baterie při zachování či zvýšený výkonu, miniaturní rozměry a možnost přenést z principu náročnější x86 technologie i do nejmenších a nejmobilnějších zařízení.

Rozměry procesoru jsou pouhých 14 x 14 mm a výška by měla být 2,83 mm. Podle referenčního designu tak lze vyrábět tablety s „tloušťkou“ 8,7 mm (8,0 mm podle některých zdrojů).

Co se týče hardwaru a technologií, bohužel o nic převratného nejde, naopak si lze představit nejméně jednu jednoduchou úpravu, která by Clover Trail posunula ještě o kousek výše – Intel totiž zvolil pouze 32nm proces, přestože má k dispozici i o 10nm pokročilejší výrobní technologii (nejspíše z nedostatku kapacit, které jsou vytíženy úspěšnými procesory Intel Ivy Bridge). Tím by totiž šlo ušetřit ještě nějaké desetiny Wattu na spotřebě a možná i milimetru v rozměrech.

Uvnitř Totiž najdeme v podstatě jen mírně optimalizovaná jádra s architekturou Saltwell, která potkáme i v procesorech řady Medfield. Zde jsou ovšem dvě taktovaná na 1,8 GHz, mají 1 MB L2 cache paměti rozdělené napůl mezi obě jádra. Podporovány jsou technologie Hyper-Threading (každé jádro CPU se tváří jako dvě virtuální) a Intel Burst Technology (umožňuje zapnutí a vypnutí nebo dynamické škálování výkonu jednotlivých částí procesoru). Došlo k částečné integraci operační paměti systémem package-on-package – Procesor má piny i na vrchní části základní destičky, kam se umisťuje paměťový modul, zde je podporováno 32bitové dvoukanálové zapojení do kapacity 2x 1 GB DDR2-800, což by mělo plně postačovat. Vedle již zmíněných technologií jsou podporovány na hardwarové úrovni i AES šifrování, Secure Boot a Intel Platform Trust Technology pro vyšší zabezpečení.

Grafické jádro integrované v procesoru se sice jmenuje Intel GMA, ale jde o licencované řešení od PowerVR (SGX 545), se kterým se setkáme i v Medfieldu a celé řadě dalších procesorů jiných výrobců (iPhone 4, Galaxy Nexus). Je taktován na docela vysokých 533 MHz, ovšem oficiálně podporuje pouze DirectX 9.3 (přestože samotné PowerVR má ovladače s podporou DX 10, Intel je zřejmě nemůže použít z licenčních důvodů). Image procesor zvládá video v rozlišení až 1080p a ovládá také webkamery do rozlišení 8Mpx.

Velkou otázkou je proklamovaná nekompatibilita s operačními systémy založenými na Linuxu. Důvodem by měly být především rozšířené možnosti správy napájení, se kterými s (zatím) linuxové OS neporadí. Intel tvrdí, že linuxové programy budou nepoužitelné, ovšem z lehce mlhavých termínů nelze odvodit, zda zcela (což by asi vyžadovalo i další pojistky), nebo zda bude Linux diskvalifikovat pouze nezřízená „žravost“ těchto zařízení bez využívání power managementu. V obou případech to ovšem považuji trochu za hozenou rukavici linuxové komunitě a jsem zvědav, za jak dlouho po vydání se objeví první Linux běžící na Atomu Z2760. Co se týče důvodů v režimech spotřeby, jedná se především o S0i1, který má být nastaven v případě idle módu (velmi nízké vytížení – např základní obrazovka, surfování na netu) a S0i3 (stand-by mód – spotřeba v řádu jednotek mikrowattů, ovšem relativně dlouhá latence při přechodu do jiných módů – uplatnění třeba při upozorňování na přišlé zprávy/maily apod.). Mód S0i3 (stand-by) mají ARM čipy vlastně odjakživa, u Intelu jde o novinku (poprvé v Medfieldu).

Intel Atom Z2760 je určitě významný počin, ovšem že bych si na něj a jeho úspěšnost chtěl zrovna vsadit... Myslím, že zásadním problémem bude nemožnost plně využít výkonu grafického jádra kvůli zastaralým ovladačům v kombinaci s Windows 8 – jejich hlavním benefitem by přece mělo být umožnit chod co nejvíce aplikací známých z desktopového prostředí. Ale přeci jen doufám, že se nenaplní řada předpovědí z webových fór, kde se nad tímto Atomem stahovaly mraky ještě dříve, než vůbec spatřil denní světlo.

Technologie

Diskuse