Intel Core i5-3210M - mobilní Ivy Bridge

29. 8. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Hned v několika modelech notebooků představovaných na našem serveru jste mohli v hardwarových specifikacích číst jméno právě tohoto procesoru z generace Ivy Bridge. Téměř ideálně se v něm snoubí výkon, spotřeba energie, moderní technologie a přijatelná cena. Dnes si tedy představíme vlastnosti tohoto procesoru o něco blíže.

Intel Core i5-3210M - mobilní Ivy Bridge

V představeních na našem serveru jste mohli vidět tento procesor v poslední době třeba u notebooků od Aceru nebo Lenova v řadě ThinkPad. Oba notebooky jsou zaměřeny na small business sektor, ovšem Core i5-3210M má rozhodně ještě větší budoucnost. Jeho výkon stačí dnes v podstatě všude, o kancelářské práci nebo netu se ani nebudu zmiňovat, náročné 3D hry nebo modelovací programy jsou závislé především na výkonu grafické karty, takže procesor dnes ovlivňuje především celkovou rychlost systému (i když úzká hrdla bývají spíše v použitý HDD nebo zbytečných aplikacích na pozadí) nebo práci s databázemi. Samozřejmě můžete mít i procesory Core i7, ale jejich cena roste rychleji než výkon. A Intel Core i5-3210M se nám zdá být v podstatě v ideálním bodě nabídky.

Fyzicky se jedná o čip na destičce s rozměry 37,5 x 37,5 mm, který se zasazuje do socketu FCPGA988. Osadit se dá do jednoho počítače pouze jeden čip. Ten má TDP 35 W a může se zahřát až na 105°C, ovšem z důvodů stability a životnosti je samozřejmě lépe, není-li tolik zatěžován, je tedy podle toho nastavit chlazení. Vyráběn je 22nm technologií, která je nejpokročilejší na světě a prozatím jí disponuje pouze Intel ve svých továrnách. Konkurence prozatím používá přinejlepším 28nm proces. Novinkou je také použití 3D transistorů Tri-Gate. Základními částmi procesoru jsou dvě výpočetní jádra, paměťový řadič, Direct Media Interface, kontroler pro PCI Express 3.0 a grafická karta Intel HD 4000, o které se toho můžete dozvědět více zde.

Procesor patří do generace Ivy Bridge, která už jménem naznačuje, že se jedná o evoluci (i když výraznou) starší vývojové platformy Sandy Bridge. Znamená to, mimo jiné, že u procesorů se stejným taktem bude nová generace Ivy Bridge výkonnější díky optimalizacím architektury. Zni to zcela logicky a jeden by se divil, proč to zde píšu, ale stačí zapátrat v dávné minulosti, kdy Pentia 4 měla vyloženě nepovedenou architekturu a vše doháněla vysokými frekvencemi, což znamenalo spoustu odpadního tepla a v podstatě nemožnost použít tyto procesory v noteboocích.

Každé výpočetní jádro je v základě laděné na 2,5 GHz, v případě nízkého vytížení se díky technologii Enhanced SpeedStep jeho frekvence může snížit, popřípadě lze jedno ze dvou jader uspat do Stand By režimu. O opačný případ se stará technologie Turbo Boost 2.0, která dovoluje dočasně zvýšit frekvenci při zatížení obou jader až na 2,9 GHz, v případě vytížení jediného jádra dokonce až na 3,1 GHz. Vyrovnávací paměť je třístupňová, L1 se 128 kB (2x 32 kB pro instrukce a 2x 32 kB pro data) a L2 s 512 kB má každé jádro vyhrazené, třetí stupeň (L3) má 3 MB, ovšem sdílí ji obě jádra společně. Pro co nejlepší vytěžování procesoru, resp. jeho jader, slouží technologie Hyper-Threading, která umožňuje zpracovávat jedním fyzickým jádrem dvě vlákna (thready) současně, systému se tak dvoujádrový procesor jeví jako virtuální čtyřjádro. Procesor zvládá počítat podle opravdu široké škály instrukcí, vedle nejzákladnější sady x86 a x86-64 to jsou MMX,SSE /2/3/3 Supplement./4.1/4.2, AES AVE, a EM64T.

Paměťový řadič umožňuje osadit a adresovat až 32 GB pamětí DDR3-1600 ve dvoukanálovém zapojení, které je mimo jiné i velkým přínosem pro výkon integrované grafické karty, datová propustnost je 25,6 GB/s.

Vedle popsaných je v procesoru využita ještě celá řada dalších technologií, z nejdůležitějších Execute disable bit (brání proti útokům způsobem podtečení bufferu), Virtualization technology VT-x (výborné pokud rádi provozujete více virtuálních počítačů na jednom fyzickém), Intel Anti-Theft, 4G WiMAX nebo termální monitoring.

Samozřejmě mohu vypsat i výsledky některých výkonových testů, ovšem těžko s čím srovnávat, neboť v této kategorii procesorů už dnes Intel nemá žádnou konkurenci, jako doklad mohu uvést, že v žebříčku renomovaného serveru notebookcheck.net je Intel Core i5-3210M na 49. místě a nejbližší procesor od AMD Phenom II X4 X640 BE na místě 88. Zhruba srovnatelného výkonu by mohl dosahovat procesor AMD A8-3850, který ovšem s TDP 100 W patří do zcela jiné kategorie.
Z firemní konkurence je na stejných pozicích loňský model Intel Core i7-2620M generace Sandy Bridge nebo dokonce předloňský Intel Core i7-640M generace Westmere.

A zde výsledky:

  • 3DMark 06: 3478,8 bodu
  • 3DMark Vantage P CPU no PhysX 1280 x 1024: 11 104,8 bodu
  • SiSoft Sandra Drystone: 50 762,5 MIPS
  • SiSoft Sandra Whetstone: 36 047,5 MFLOP
  • Cinebench R11.5 CPU Multi 64bit: 2,8 bodu
  • TrueCrypt AES 100 MB: 1,4 GB/s
  • Windows 7 Exp. Index: 7,1 bodu

Vzhledem ke svým schopnostem jde o procesor, který zastane všechnu zásadní práci a nabízí velice širokou paletu zajímavých technologií. S výběrem nejvhodnějšího procesoru to dnes není vůbec těžké, vybrat si můžete jen u jedné firmy, jejíž aktuální nabídka je vždy perfektně srovnaná a kanibalizují se jedině starší modely, které navíc velice rychle mizí z prodeje. Zvolte tedy buď podle potřebného výkonu, nebo jednodušeji podle hloubky vlastní kapsy. Dnes představovaný model má základní cenu 225 \$. A ještě z dobré vůle přidám jeden tip pro nákup notebooku: Notebook se kupuje podle celé řady kritérií a model procesoru je jedním z těch zanedbatelnějších, v podstatě se dnes stačí orientovat podle názvu. Když najdete příjemný notebook vyhovující vašim požadavkům, stačí se podívat, zda je v něm Core i3, i5 nebo i7, bližší zkoumání je vlastně potřeba jen u zcela specifických požadavků, třeba přítomnosti VT-d virtualizace.

Technologie

Diskuse