NVIDIA Quadro K3000M - opravdová Pro karta

19. 9. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme další v řadě profesionálních grafických karet od NVIDIA. K3000M je určena především do větších notebooků, případně pracovních stanic, protože nabídne už slušnou porci výkonu, ovšem opačnou stranou mince zůstává vysoké TDP. Technologicky se jedná o kartu s jádrem Kepler, širokou paměťovou sběrnicí a podporou DirectX11 nebo OpenGL.

NVIDIA Quadro K3000M - opravdová Pro karta

Slabší variantu profesionální kartu jsem nedávno prozkoumali v tomto článku, dnes přijde na paškál silnější souputník. Technologicky se jedná o poměrně podobné karty, ale výkonem už zdaleka ne, a věcí, které si k tomu povíme, také pár bude.

Čip je založen na architektuře Kepler, což mimo jiné dokládá i „K“ před číslovkou v názvu. Na rozdíl od slabšího sourozence se ale jedná o jádro s kódovým názvem GK104, o který se naopak dělí i s nejprestižnějšími zástupci řady Quadro. Prakticky ve všem je lepší, než GK107, který najdeme v nižších modelech, tedy vyjma TDP, které nabralo dalších 20 W. V Jádře se nachází osm SMX bloků, v nichž jsou řazeny jednotlivé shadery. Zde jsou ovšem aktivovány pouze 3 z SMX bloků, shaderů je tedy k dispozici „pouze“ 576. Oproti předchozí generaci Fermi jsou ovšem pipelines mnohem úspornější a efektivnější, ale také podstatně pomaleji taktované, vcelku tedy vychází výkon jednoho Fermi shaderu jako dva shadery Kepler. Ale stále je jich k dispozici o dost více, shadery i celé jádro jsou taktovány na 654 MHz. Velkou změnou k lepšímu je 256bitová paměťová sběrnice, do které navíc budou zapojovány pouze GDDR5 moduly, a to až do kapacity 4 GB. Taktovány budou paměti na 700 MHz. Rychlost a datová prostupnost jsou však těmi hodnotami, které je potřeba sledovat, 2 GB kapacity by stačily stejně dobře.

Nasazována může karta být pouze s poslední generací procesorů Intel zvanou obecně Ivy Bridge, což není nic k podivu, zejména vzhledem k ceně. Stejná je i 28nm výrobní technologie, menší už na volném trhu není. A přímo v BIOSu počítače je možnost povolit grafické kartě přetaktování jádra o dalších 15%, pokud to umožňují aktuální tepelné podmínky v počítači. Stále je třeba myslet na to, že TDP je 75 W, což vydá snad za dva Ultrabooky.

Karta bude mít pro podporu zobrazování až na čtveřici monitorů, ty navíc mohou mít rozlišení až 3840 x 2160 pixelů a připojeny pomocí HDMI 1.4a nebo DisplayPortu 1.2. Po HDMI lze vést i digitální zvuk v HD kodecích jako Dolby TrueHD nebo DTS-HD v bitstream módu. Týká se to ale hlavně notebooků s deaktivovanou integrovanou kartou, neboť při použití technologie Optimus přebírá řízení obrazových portů právě integrované jádro (obvykle Intel HD 4000), které si s takovou kvalitou a zátěží nedokáže poradit. A i u výrobců, kteří se Optimu vzdají, nelze odhadnout, kolik výstupních portů budou chtít osadit, i když zejména modely s dokovací stanicí nabízejí velké možnosti.

Pátá generace technologie PureVideo HD se objevuje ve všech kartách NVIDIA architektury Kepler, obhospodařuje práci s 2D obrazem a je jasné, že výkonu je více, než může být kdykoli potřeba. Přináší všechny technologie potřebné pro 2D práci s videem, podporu všech obvyklých kodeků, možnost současného dekódování dvou HD videí pro vymoženosti jako Picture-in-Picture u Blu-ray.

Výkonové benchmarky posunuly tuto grafiku do vrchních pater žebříčků, na renomovaném serveru notebookcheck.net patří pohodlně do TOP50, ovšem zatím je pouze minimum notebooků s touto kartou, jsou tedy k dispozici jen některé testy (porovnávámé s NVIDIA K2000M):

3DMark 11 Performance GPU: 2809 (2019) bodů
3DMark Vantage P Result: 12 515 (7947)
3DMark Vantage P GPU: 9989 (6510,5)
Cinebench R11.5: 59,8 (43,4)

S certifikovanými drivery od řady nejdůležitějších výrobců především 3D modelovacího software se jedná o kartu, která už naplní i představy profesionálů, kteří budou trvat na pracovním notebooku s vysokou mírou mobility. Zásadní je totiž takto výkonou kartu uchladit a se 75 W TDP by se to mohlo u speciálně koncipovaných notebooků povést i u úhlopříček menších než 17''. Pokud chcete výkon bez jakýchkoli kompromisů, existují ještě silnější mobilní karty, ale vzhledem k jejich charakteru je pak už možná pohodlnější pořídit si desktopovou pracovní stanici. Karta NVIDIA Quadro K3000M tak nabízí jen malý kompromis, dodává spoustu výkonu a lze ji zabudovat do ještě relativně přenositelných přístrojů.

Technologie

Diskuse