Čemu všemu věnovat pozornost při výběru tabletu

4. 4. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Tablety dnes patří mezi velmi populární zařízení a o jejich pořízení uvažují či stále častěji začínají uvažovat i méně zkušení uživatelé. Při výběru tabletu lze ale udělat chybu stejně snadno, jako je tomu u koupě notebooku, mobilního telefonu, fotoaparátu nebo téměř jakéhokoli dalšího zboží, u kterého lze vybírat ze široké škály nabízených produktů. Pojďme si proto nastínit, na co se vyplatí dát při výběru tabletu pozor a na co bychom měli pamatovat.

Čemu všemu věnovat pozornost při výběru tabletu

Tablety jsou dnes populární, o tom nemůže být sporu. Svůj "kus koláče" si však snaží uzmout obrovské množství výrobců, což je výhodou i nevýhodou současně. Pozitivní je, že zákazník má z čeho vybírat, protože na trhu je velké množství často velmi rozdílných produktů. Dá se tedy říci, že vybrat si může skutečně každý. Dalším pozitivem tohoto stavu je skutečnost, že cena tabletů spadla na minimum, protože nejlevnější kousky lze nalézt již v rozmezí dvou až tří tisíc korun včetně DPH. S tím se však pojí jedno velké riziko, protože zejména u nejlevnějších modelů je nutné počítat s velkými kompromisy nejen ve výbavě, ale také v kvalitě, softwarové a uživatelské podpoře apod. Jako u mnoha dalších produktů (nejen ze světa IT) zde platí, že ne vždy se vyplatí šetřit. Mezi lidmi se totiž objevuje i mnoho takových, kteří se nechali napálit nákupem nekvalitního levného přístroje, který pak nebyl schopen splnit jejich požadavky. Na co tedy dávat pozor při výběru tabletu, abychom předešli budoucímu rozčarování? Co vše bychom měli brát v potaz? Co se nám nemusí jevit jako důležité, ale může mít na používání obrovský vliv?

Ještě si však dovolím na úvod krátkou vsuvku, která upřesní význam tohoto článku. Určitě zde nečekejte návody nebo rady, které vám doporučí nákup jednoho tabletu a nákup jiného se vám budou snažit rozmluvit. To rozhodně není účelem tohoto článku. Zde vás spíše chceme upozornit na vlastnosti a aspekty dnešních tabletů, na které se vyplatí dávat při výběru nového zařízení pozor. Smyslem článku také není vytvoření kompletního soupisu všech vlastností a možností dnešních tabletů, protože ten by vydal na několikadílný maraton velmi dlouhých článků.

A jako při výběru jakéhokoli jiného zařízení nebo zboží bychom si i zde měli do začátku ujasnit, co po takovém zařízení budeme chtít, jak jej budeme využívat a také kolik jsme ochotni do něho investovat. To by měl být naprostý základ.

K čemu je tablet dobrý?

Mezi lidmi panuje celá řada mýtů, k čemu všemu se tablet hodí nebo nehodí. Pojďme se proto v rychlosti podívat, při čem všem by nám mohl tablet asistovat.

Tablet je ideální pro celou řadu činností, u kterých "vystačí" ovládání prostřednictvím dotykového displeje (vystačím je uvedeno v uvozovkách, protože často je toto ovládání výhodnější než kombinace klávesnice a myši). Mnohé ostatně osvětlí také často používané tvrzení, že tablety jsou ideální pro konzumaci obsahu (hudby, filmů, videa, knih a časopisů apod.), ale uvidíme, že se hodí i pro řadu dalších činností.

Dá se říci, že nejčastěji tablety slouží k prohlížení internetu a práci s elektronickou poštou, skvěle mohou posloužit pro chatování nebo video telefonování, výborné jsou pro prezentaci fotografií, pohodlně se na nich sledují filmy, existuje pro ně velké množství povedených her, hodí se také na čtení magazínů nebo elektronických knih. Ze serióznějších činností je mnoho uživatelů využívá k organizaci času a práci s poznámkami, jednodušší práci s dokumenty, prezentování (ať již přímo z displeje zařízení nebo prostřednictvím připojeného projektoru nebo televizoru), výhodné jsou také k evidenci všeho možného atd. Činností, které lze na tabletech provádět, je zkrátka skutečně mnoho a díky možnosti do nich instalovat další programy a aplikace (kterých je k dispozici skutečně velké množství snad ve všech myslitelných lidských činnostech a oborech) je nelze ani přesně vyjádřit, protože každý si zde najde "to svoje". A pokud by snad nenašel, není problém (pokud nepočítáme finance) si nechat software vytvořit na míru, což se může hodit zejména ve firemním prostředí, kde se tablety také postupně prosazují.

Výhodu mají tablety také v tom, že jsou ihned po zapnutí (pokud nemáme na mysli kompletní start systému, který není nutné provádět příliš často) připraveny k práci a uživatele tedy nijak nezdržují.

Na druhou stranu bychom v žádném případě neměli tablet považovat za náhradu notebooku, ačkoli je to v řadě případů možné a dokonce i výhodné. Zejména pokud k tabletu připojíme klávesnici (nebo si rovnou koupíme některý s klávesnicí vestavěnou), posunují se možnosti takového zařízení o kus dál. Ale ačkoli dnes možnosti tabletů již pokročily hodně daleko, zejména u náročnějších a složitějších činností notebook většinou nenahradí. Spíše než náhradu notebooku (případně i stolního počítače) je tedy přesnější tablet považovat za jeho příslušenství, nebo chcete-li prodlouženou ruku. Technicky se jedná o příbuzné chytrých telefonů, nikoliv počítačů - není tak možné programy z běžných PC či Maců používat v identické verzi na tabletu, protože se jedná o zcela jinou (odlehčenou) platformu. Existuje několik tabletů s běžnými Windows (a možností spouštění běžného software z notebooků a desktopů), avšak ty jsou zatím stále dost neohrabané a špatně ovladatelné.

Operační systém

Operační systém je velmi důležitou (možná dokonce vůbec nejdůležitější) vlastností tabletu, protože se od něho odvíjí hned celá řada dalších věcí, možností a schopností. Prim dnes u tabletů hrají dvě hlavní platformy - Android (společnosti Google) a iOS (společnosti Apple). Obě tyto platformy mají řadu výhod a nevýhod a samozřejmě i příznivců a odpůrců, jejichž sporů si někdy určitě všiml snad každý z nás. Účelem tohoto článku rozhodně není vyzdvihování jakékoli z těchto dvou platforem, proto si zde jen v krátkosti uveďme jejich klíčové vlastnosti. Následující řádky rozhodně nelze brát definitivně, protože zejména problematika operačních systémů a jejich vlastností je velmi subjektivní, na níž se mohou názory různých uživatelů diametrálně odlišovat.

Apple iOS: Operační systém Apple iOS je výsadou tabletu Apple iPAD, který se v současné době nachází na dvou tabletech, starším iPADu 2 a novém iPADu třetí generace.

Apple iPAD

iOS lze označit za uživatelsky velmi jednoduchý operační systém vhodný i pro méně zkušené uživatele. Vše je zde opravdu velmi rychlé, intuitivní a přímočaré. To je dobré jak pro méně zkušené a začínající uživatele, tak i pro uživatele, kteří nemají čas nebo si nechtějí se svým přístrojem hrát, ale chtějí jej vybalit z krabičky a začít používat. Zdaleka ne každému ale takový přístup vyhovuje, protože omezení daná společností Apple jsou v některých ohledech až moc přísná. Uživatel si zde (co se uživatelského rozhraní týče) kromě rozmístění ikonek v nabídce nebo tapety nemůže upravit téměř nic.

Operační systém iOS se vedle tabletů nachází také na chytrém mobilním telefonu Apple iPhone, v přehrávačích iPOD Touch a v zařízení Apple TV. Mnoha svými vlastnostmi se mu již také začíná podobat systém Mac OS pro stolní počítače a notebooky této značky. Zde vzniká velká výhoda v tom, že všechny tyto přístroje dokáží navzájem velmi dobře komunikovat a spolupracovat a také se velmi podobně ovládají.

Android OS: Situace okolo operačního systému společnosti Google již tak jednoduchá není. Největší "bolístkou" Androidu je určitě skutečnost, že se na trhu nachází ve třech hlavních verzích. Předně uveďme, že pro tablety jsou určeny pouze verze 3.x (Android HoneyComb) a v současné době nastupující verze 4.x (Android Ice Cream Sandwich). Ty mají své ovládání i další výbavu uzpůsobené právě pro zařízení s velkým displejem. Protože se však na Android 3 čekalo poměrně dlouho, začali výrobci připravovat tablety s Androidem 2.x, který však byl určen pro mobilní telefony; rozhraní tudíž nebylo připraveno pro obsluhu větších obrazovek. A to byl problém, se kterým se sice někteří výrobci dokázali poměrně dobře vypořádat, stále to však nebylo ono.

Ještě horší je, že tyto starší verze Androidu se stále používají - zejména na cenově dostupných tabletech v cenách zhruba do šesti tisíc korun, které mají poddimenzovaný hardware a navíc špatně optimalizovaný software. Na tyto přístroje doporučujeme dávat pozor, protože zde by mohlo velmi brzy po nákupu přijít zklamání z pomalého a nestabilního systému nebo např. ze špatné výdrže a nepohodlného ovládání. Ačkoli i zde existují povedené výjimky, dá se říci, že zejména kvůli těmto přístrojům vzniká horší pověst systému Android a s tím spojené dojmy, že není pro tablety vhodný (což však určitě není pravda, protože stejně jako iOS i Android má na tabletech velkou skupinu spokojených uživatelů).

Archos G9

Prostředí operačního systému Android (zejména pak v případě verzí 3.x a 4.0) si však s jednoduchostí ovládání nebo rychlostí a optimalizací se systémem společnosti Apple příliš nezadá. Mírně složitější ovládání (což je navíc subjektivní) je zde totiž vykoupeno mnohem větší uživatelskou svobodou. Operační systém Android totiž ve výchozím stavu nabízí hned několik ploch, které si může majitel upravit k obrazu svému. Kromě tapety sem může umisťovat oblíbené aplikace, odkazy na webové stránky a zejména widgety (malé programy fungující přímo na domovské obrazovce s celou řadou funkcí a možností). Více možností včetně lepšího přístupu k samotným hardwarovým komponentám většinou mají také samotné programy (ano, i toto lze považovat za výhodu a nevýhodu současně). Pokud se např. někomu nelíbí výchozí prostředí systému, může si nainstalovat alternativní launcher, který výchozí prostředí systému kompletně promění, stejně tak existují i různé internetové prohlížeče, různé multimediální přehrávače apod.).

Pokud bychom měli tuto část nějak shrnout, dalo by se velmi zjednodušeně (!) říci, že po iOS sáhnout uživatelé toužící po jednodušším prostředí bez nutnosti jakýchkoli dalších zásahů, Android si naopak oblíbí spíše více technicky zdatní uživatelé, kteří ocení větší volnost a možnost si vše upravit podle svých potřeb.

Ostatní platformy: kromě těchto dvou hlavních platforem se můžeme dále setkat s tabletem PlayBook společnosti BlackBerry, který využívá OS BlackBerry, a několika dalšími systémy, které však z globálního hlediska téměř nestojí za pozornost (mnoho uživatelů by jistě potěšila zmínka o systému webOS, ten však v současné době není možné nalézt na žádném na trhu dostupném tabletu). Situace se zřejmě změní na podzim spolu s příchodem operačního systému Windows 8, který bude ve své ARM variantě optimalizovaný také pro tablety, v současné době se však stále jedná o hudbu budoucnosti (i když docela blízké).

Displej

Velikost: V dnešní době se velikost většiny tabletů pohybuje v rozmezí sedm až 10 palců (lze najít i výjimky s menší nebo větší úhlopříčkou, ty jsou ale poměrně vzácné). Od velikosti displeje se logicky odvíjejí i celkové rozměry přístroje, a tudíž i jeho mobilita. Obecně nelze říci, že by jeden rozměr byl lepší než druhý. Vše se odvíjí od stylu používání. Pokud víte, že budete často cestovat, a chcete cestovat co nejvíce "nalehko," určitě se vyplatí poohlédnout se mezi tablety s menším displejem. Pokud bude tablet sloužit převážně doma jako zařízení pro prohlížení internetu, práci s poštou nebo prezentování fotografií z dovolené, určitě přijde vhod úhlopříčka větší. Z různých rozměrů displeje se mohou těšit zejména zájemci o tablet se systémem Android, u Apple iOS je situace jednoduchá, zde jsou k dispozici pouze modely s úhlopříčkou 9,7 palců (ačkoli se o menším modelu neustále spekuluje).

S velikostí displeje úzce souvisí i hmotnost zařízení. Obecně platí, že čím větší je displej, tím vyšší je i hmotnost. Právě hmotnost je velmi důležitá při dlouhodobější práci s tabletem v ruce, na což se vyplatí myslet zejména u 10" modelů, jejichž hmotnost se pohybuje kolem 600 g. V tomto případě je dlouhodobější práce, kdy tablet v jedné ruce držíte a druhou jej ovládáte, poměrně náročná. Zejména u těchto větších tabletů je tedy určitě výhodnější, pokud mohou být během používání opřené nebo položené. I na toto je dobré před plánovaným nákupem pamatovat.

Lenovo ThinkPad Tablet

Poměr stran: Důležitou roli hraje při používání tabletu také poměr stran obrazovky. Apple u svých zařízení využívá standardní poměr stran 4:3, který je vhodný např. pro čtení (knih i internetu) i další aplikace. Obrazovky tabletů s Androidem využívají "multimediálnější" formát 16:9. Ten je vhodnější např. pro sledování videa.

Typ: nejběžnější typ displeje je LCD obrazovka, se kterou se setkáváme např. i u notebooků nebo stolních počítačů. V dnešní době se jedná již o ověřený a výrobně spolehlivý typ, na druhou stranu se však můžeme již setkávat také s kvalitnějšími obrazovkami. Na mysli nyní mám zejména obrazovky typu AMOLED a IPS (a jejich nejrůznější obdoby), které oproti LCD displejům nabízejí vyšší jas, širší pozorovací úhly, kvalitnější podání barev a vyšší čitelnost na slunečním světle. Obecně lze tyto displeje určitě doporučit, je však pravda, že tyto obrazovky jsou výsadou spíše dražších zařízení.

Dotyková vrstva: ačkoli se dnes již většinou používají displeje s tzv. kapacitní dotykovou vrstvou, která reaguje pouze na dotyk prstu (a některá speciální pera), stále se můžeme setkat i s displeji s rezistivní (odporovou) dotykovou vrstvou, která je určena primárně pro ovládání perem (ale čímkoli dalším). Všechny moderní operační systémy však počítají s ovládáním pomocí prstů, proto lze jednoznačně doporučit pořízení tabletu s kapacitním displejem. S odporovými displeji se sice dnes již setkáváme pouze u těch nejlevnějších (povětšinou neznačkových) tabletů, přesto se jedná o aspekt, který má na ovládání zařízení velký vliv, a proto bychom ho měli raději vyzdvihnout.

Zde je však nutné rozlišovat přítomnost dotykového pera u odporového a kapacitního displeje, protože některé moderní tablety (např. HTC Flyer, Lenovo ThinkPad Tablet a další) nabízejí dotyková pera rovněž, zde jsou však určena např. pro pohodlnější zapisování poznámek (skrze dodávaný software pro rozpoznávání rukopisu) nebo kreslení.

Odolnost: Na trhu je možné nalézt i tablety, které nabídnou displeje se zvýšenou odolností. Rozhodně se nejedná o zcela běžnou věc, ale každý, kdo někdy používal zařízení s dotykovým displejem, ví, že dříve nebo později se určitému opotřebení nelze vyhnout. Právě zde se pak jeví odolnější obrazovky se sklem Gorilla Glass (ale i dalšími typy) jako velká výhoda.

Výkon:

Procesor, operační systém a grafika: Podobně jako u stolních počítačů a notebooků jsou i mezi jednotlivými tablety rozdíly v použitém procesoru a grafickém čipu (a ve výsledku pak i v jejich výkonu). I zde se vše odvíjí od ceny - zatímco špičkové tablety za vyšší ceny bez problémů např. přehrají Full HD video i Flash v internetových stránkách nebo spustí graficky náročné hry plné 3D efektů, tablety v opačném cenovém spektru mohou mít např. problémy i s jednoduššími hrami nebo webovými stránkami. Zejména u tabletů se systémem Android jsou v této oblasti velké rozdíly, proto se vyplatí dávat pozor i zde (bohužel však často neplatí, že zařízení se stejnou výbavou musejí být v praxi stejně rychlá). U tabletů Apple je situace jednodušší. Protože jsou na trhu pouze dva modely, mohou vývojáři svůj software velmi dobře optimalizovat vzhledem k možnostem jejich hardwaru a problémy tohoto rázu se zde většinou nevyskytují.

BlackBerry PlayBook

Uživatelská paměť:

Zde je situace poměrně jednoduchá, protože zde jednoznačně platí, že čím více, tím lépe. V dnešní době jsou na trhu zařízení s pamětí od zhruba 1 GB až po 64 GB a každý si může vybrat model s jemu vyhovující kapacitou.

Výhodou je přítomnost slotu pro vyměnitelné paměťové karty (a ocení ji určitě nejen majitelé digitálních fotoaparátů, kteří si chtějí na tablety rychle prohlédnout pořízené snímky). Většina tabletů se systémem Android minimálně jedním paměťovým slotem disponuje (pozor na výjimky!), tablety od Apple se jím naopak pochlubit nemohou (lze však řešit speciálním příslušenstvím).

(Hardwarová) klávesnice

Tablety jsou zařízení primárně ovládaná prostřednictvím dotykových displejů. Díky svým vlastnostem by byly pro mnoho uživatelů schopné nahradit i plnohodnotný notebook, avšak s jednou nemilou vlastností - pro jakékoli větší psaní textů byly naprosto nepoužitelné. Toto si začali uvědomovat i jejich výrobci, a proto na tuto mezeru na trhu také zareagovali. Pro většinu tabletů lze nyní zakoupit buď univerzální bezdrátové klávesnice, nebo různá na míru vytvořená externí řešení, několik modelů však nabídne klávesnici vestavěnou, případně jsou pro její připojení speciálně uzpůsobeny. Pokud víte, že by se vám tablet hodil např. i pro zapisování poznámek na poradách, určitě se vyplatí zvážit i tuto možnost.

Konektivita a konektory:

Wi-Fi: základní brána k internetu, se kterou dnes můžeme počítat u každého přístroje napříč cenovým spektrem.

Stále oblíbenější se stává také bezdrátové streamování audia i videa, které umožňují přístroje s Androidem (např. skrze DLNA) i iOS. Zejména Apple má tuto funkcionalitu na svých zařízeních vyřešenu velmi dobře.

3G: vestavěným datovým modemem pro téměř neomezené připojení k mobilnímu internetu už to zdaleka tak růžové není. Ačkoli se u tabletu jedná o velmi užitečný doplněk, zatím jím disponují pouze tablety z vyšší cenové hladiny a ani zde zdaleka nejsou samozřejmostí.

Asus Transformer Slider

Bluetooth: technologií Bluetooth pro posílání souborů, připojení k počítači, připojení sluchátek, sdílení internetu apod. disponuje dnes většina tabletů, zejména u levnějších tabletů není ale samozřejmostí, pokud tedy víte, že tuto technologii budete využívat, dávejte zde při nákupu pozor.

GPS: pro někoho může být GPS v tabletu zbytečná, někdy se však může hodit. Zejména při dokoupení adaptéru do auta se může jednat o velmi dobrou navigaci.

USB: výhodné je, pokud tablet využívá některou z univerzálních variant USB konektoru (mini nebo micro). Takové kabely se nacházejí téměř všude a je velmi snadné je dokoupit. Další velkou výhodou je, pokud tablet na svém těle obsahuje i plnohodnotný USB port, skrze který lze případně připojit USB flash disk, klávesnici nebo myš.

HDMI: některé tablety nabízejí i konektor HDMI pro připojení k televizorům, monitorům či projektorům. Ačkoli se zřejmě nebude jednat o nejpoužívanější funkci, někdy se může také hodit.

Apple zde jde opět svou cestou. Na svých zařízeních používá jeden jediný specifický konektor (pokud nepočítáme audio konektor) určený pro napájení, příslušenství i připojení k počítači. V případě potřeby je však možné pro tento konektor dokoupit celou řadu příslušenství včetně čtečky paměťových karet nebo různých adaptérů pro připojení k analogovým i digitálním obrazovkám a projektorům apod.).

Výdrž:

Stejně jako u notebooků a chytrých telefonů nás i u tabletu musí zajímat výdrž při práci na baterie, protože i tablet je mobilní zařízení, u kterého se počítá s tím, že se bude používat i na místech, kde není možnost jej zapojit do sítě (a komu by se také neustále chtělo tahat adaptér, že?). Průměrná výdrž dnešních tabletů se pohybuje nad pěti hodinami, ty nejlepší však dosáhnou i na deset a více.

Wooky tablet

Závěr

Pokud to myslíte s koupí tabletu vážně a počítáte s tím, že jej budete využívat častěji, určitě se vyplatí dát si při výběru záležet. Dnešní nabídka všech možných typů je totiž skutečně široká a rozdíly mezi jednotlivými zařízeními jsou často dost zásadní. Dále bych také rád podotkl, že ne vždy se vyplatí šetřit, ale to je snad samozřejmost. Před nákupem se také vyplatí pročíst dostupné recenze, kterých se v poslední době objevuje také celkem dost. Ideální je možnost vyzkoušet si vybraný tablet někde v prodejně nebo třeba u známého.

Technologie

Diskuse