Intel Core vPro třetí generace - rodina bezpečných procesorů inovuje

30. 5. 2012 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Spolu s příchodem nové generace procesorů Intel Ivy Bridge se na trh dostane také nová generace jejich profesionálních variant vPro určená do profesionálních notebooků a ultrabooků. Její přínos spočívá v integraci řady důležitých funkcí a technologií, které výrazně zvyšují a vylepšují možnosti zabezpečení, monitorování a vzdálené správy počítačů, ve kterých jsou osazeny.

Intel Core vPro třetí generace - rodina bezpečných procesorů inovuje

A protože se nové procesory chystají již v nejbližší době vtrhnout mezi koncové uživatele, nebude na škodu, když si jejich klíčové "vPro" vlastnosti trochu přiblížíme.

Procesory Intel vPro hardwarově vycházejí z mikroprocesorů Intel Ivy Bridge. Ty jsou vyráběný 22 nm výrobní technologií, a jak se dá očekávat, přinášejí snížení spotřeby a množství produkovaného tepla, vyšší výkon nebo lepší integrované grafické jádro. Jejich profesionální vPro varianty jsou však ještě dál a kromě toho přinášejí také řadu vylepšených technologií umožňující výrazně lepší zabezpečení a (vzdálenou) správu. A samozřejmě se počítá také s nasazením ve stále se rozrůstající kategorii tzv. ultrabooků.

Velkou výhodou řešení Intel vPro je skutečnost, že integrace jednotlivých technologií probíhá již na hardwarové úrovni (včetně samotného křemíkového čipu), díky čemuž nemají bezpečnostní ani další funkce žádný vliv na rychlost počítače. I díky tomu je navíc poskytována značná flexibilita ve využívání jednotlivých funkcí a služeb a možnost si vše přizpůsobit na míru vlastních podnikových požadavků.

Těsná integrace hardwaru a softwaru pak umožňuje věci, jako je šifrování dat, ochrana uživatelské totožnosti nebo možnost uzamčení zařízení při jeho ztrátě nebo odcizení.

Kromě notebooků a ultrabooků je možné nové procesory samozřejmě využívat také ve stolních počítačích, počítačích typu vše v jednom (All-In-One) nebo pracovních stanicích.

Co nového tedy vlastně procesory Intel v Pro třetí generace přinášejí?

Vyšší výpočetní a grafický výkon

  • Nárůst výkonu v aplikacích o 10 - 20 % oproti předchozí generaci procesorů (Sandy Bridge)
  • Vylepšené přehrávání videa (Intel Clear Video HD + Intel Media SDK 3.0)
  • Zrychlený přístup k aplikacím a souborům, které si může určit sám uživatel (Intel Smart Response)
  • Zrychlené zapínání a spouštění počítače (Rapid Start Technology)

HP Elitebook

S technologií Intel vPro se můžeme setkat např. v sérii notebooků HP EliteBook

Intel Identity Protection Technology (Intel IPT)

  • Technologie pro zabezpečení aplikací typu e-banking, e-commerce či různých transakcí a soukromých sítí založená na použití jednorázového hesla (OTP) s tím, že OTP algoritmy jsou integrovány přímo do čipové sady.
  • Intel IPT s možností druhotného ověření díky PKI (infrastruktura veřejného klíče), prostřednictvím čehož je možné rozpoznat, že se připojuje legální uživatel a nejedná se o internetový útok. PKI klíč je uložený ve firmwaru osobního počítače a je využíván při přihlašování prostřednictvím VPN. Zároveň je možné tímto způsobem šifrovat citlivé dokumenty a e-maily.
  • Možnost snadného a bezpečného používání zabezpečených transakcí
  • Možnost propojení s McAfee ePolicy Orchestrator (ePO) Deep Command pro vzdálený přístup i k deaktivovanému nebo vypnutému notebooku
  • Technologie Intel Secury Key využívající hardwarový generátor náhodných čísel umožňuje bezpečné šifrování dat ve spolupráci s dalšími aplikacemi (např. WinZip, Symantec a PGP)
  • Intel OS Guard chrání operační systém před nakaženými aplikacemi tím, že blokuje útoky z aplikační paměti

Vylepšené nástroje pro řešení problémů a automatizace

  • Intel AMT 8.0 bude kromě notebooků dostupný i pro ultrabooky, kromě dalšího umožňuje např. vzdálenou správu počítače i ve chvíli, kdy je počítač vypnutý
  • Nové možnosti přináší také funkce Setup and Configuration Software 8.0 pro snadné vzdálené nastavení a konfiguraci
  • Změny prodělalo také rozhraní Keyboard, Video and Mouse (KVM) Remote Control pro vzdálenou práci s počítači zaměstnanců, zajímavostí je podpora práce v rozlišení až 1920 x 1080 bodů a možnost si zobrazení přepínat mezi horizontálním a vertikálním pohledem
  • Modul Intel vPro Technology pro Microsoft Windows Powershell pak přidává možnost vzdálené obsluhy klientů v IT obchodech

Závěr

Třetí generace Intel vPro nepřináší oproti svým předchůdcům žádné drastické změny. Stejně jako procesory Ivy Bridge se nese spíše ve stylu postupného vylepšování a rozšiřování stávajících funkcí a vlastností. To však rozhodně neznamená, že by přítomné inovace nebyly užitečné. Ba právě naopak - opět posunují možnosti zabezpečení a vzdálené správy počítačů o kousek dál, na což řada zákazníků - samozřejmě zejména z řad profesionálů a firemního sektoru - ráda uslyší, protože právě technologie jako Intel vPro mohou při správném použití ušetřit spoustu času, starostí a potažmo i peněz.

Zdroj: materiály společnosti Intel

Technologie

Diskuse