SATA 3.2 - konečně řadí vyšší stupeň

21. 8. 2013 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Jakýkoliv počítač vždy omezuje a brzdí ta nejpomalejší součástka, až do nedávna tomu byli téměř vždy pevné disky. Kapacita rostla velmi rychle, ale přenosové rychlosti jsou omezeny fyzikou a tak kromě optimalizací řadičů, která přinášela zrychlení v řádech jednotek procent a zvyšování otáček ploten, které zase zvyšovali hluk a zahřívání. Poslední možností bylo zvyšování hustoty zápisu na plotnu, které sice vedlo k nějakému zrychlení, ale to nelze do nekonečna. Z těchto důvodů nebyl důvod zasahovat rozhraní SATA 3, které svou rychlosti 6Gb/s bohatě postačovalo a plotnové disky nebyli schopny se limitu ani přiblížit.

SATA 3.2 - konečně řadí vyšší stupeň

Situace se však změnila s příchodem SSD. U disků bez pohyblivých pevných částí se brzy vychytali počáteční dětské nemoci a začal hon na rychlost a kapacitu. Velmi brzy bylo dosaženo oněch 600 MB/s které je prakticky schopno SATA 3 dosáhnout a nástupce byl v nedohlednu. Dokonce i USB 3.0 bylo schopné dosáhnout vyšší přenosové rychlosti a to bylo na pováženou, došlo to tak daleko, že Apple ve svých počítačích úplně vynechal rozhraní SATA a připojoval SSD přímo na PCI Express sběrnici.


SATA- IO organizace, která stojí za vývojem rozhraní SATA naštěstí zareagovala a se zpožděním uvedla standart SATA 3.2. To je od základu realizováno připojením na sběrnici PCIe a dostupná propustnost je až 16Gb/s. SATA 3.2 mimo jiné zahrnuje i specifikaci SATA Express, které bylo představeno začátkem roku 2013. Přítomnost technologie SATA Express znamená, že pokud je v produktu implementován odpovídající řadič, může toto zařízení dosáhnout rychlosti až 2GB/s díky použití dvou PCI Express 3.0 linek.


Nová revize však nezůstala jen při zvyšování rychlostí, ale přinesla i pár velmi zajímavých technologií. Součástí specifikace se stává nový standart M.2 form. Jedná se o definici rozměrů kartiček s většinou jedním nebo dvěma paměťovými moduly, které jsou navzájem kompatibilní a vhodné do drobných zařízení, včetně ultrabooků, nebo tabletů. Samotné fyzické rozměry jsou 22mm na šířku a 2.75 mm na tloušťku. Na délku je více variant, podle toho jakou kapacitu, nebo funkčnost je třeba. Tyto velikosti jsou 42mm, 60mm, 80mm, nebo 110mm. Moduly formátu M.2 však nemusí být pouze paměťového zařízení. Tento standart dokáže rozšířit funkčnost třeba o Bluetooth, WWAN, nebo Wi-Fi. Nebude tedy problém například v ultrabooku, pomocí jednoho modulu zajistit nejen rychlé SSD, ale i všechny potřebné bezdrátové standardy.

Další příjemné prvky jsou:

  • microSSD – SSD disky v jednočipových řešeních, vlastně takové rychlejší SD karty
  • DevSleep – velmi razatní snížení spotřeby SSD
  • Universal Storage Module (USM) - Podpora tohoto rozhraní
  • Transition energy Reporting – dodává informace o ATA zařízeních
  • Hybrid Information – Efektivnější správa dat v pamětích cache
  • Rebuild Assist – urychluje proces obnovy dat v zařízeních s RAID konfigurací.

To, že je standart SATA 3.2 schválen a představen, bohužel neznamená, že je už v továrnách a objeví se v dohledné době na pultech obchodů. Kdy se standard dostane i mezi smrtelníky zatím bohužel není známo. Přináší však pozitivní změny, které každý přivítá.

Technologie

Diskuse