NVIDIA GTX 780M - výkon bez kompromisů

28. 8. 2013 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Konvalina

Dnes se zaměříme na nejvýkonnější mobilní jednočipovou kartu od NVIDIA. Ta sice přímo vychází ze starší generace GeForce GTX 680MX, ale nabízí stále vysoký výkon a zajímavé provozní vlastnosti.

NVIDIA GTX 780M - výkon bez kompromisů

NVIDIA GeForce GTX 780M je postavena na starším jádru GK104 architektury Kepler vyrobeným moderním 28 nm postupem. Oproti předchůdci je však jádro plně aktivní a obsahuje 1536 unifikovaných shaderů, 32 ROP jednotek a šířka paměťové sběrnice zůstala 256 bitů. Další podstatná změna nového modelu jsou vyšší taktovací frekvence jádra a pamětí. Jádro u GTX 780M je taktováno na 771 – 797 MHz (díky technologii Boost, která mění taktovací frekvenci v závislosti na teplotě jádra) a paměti na 5 GHz efektivní hodnoty. Takto vysoká frekvence pamětí umožňuje propustnost až 160 GB/s.


Architektura Kepler už s námi nějaký čas je a na jaře roku 2014 se očekává nástupce. Grafické jádro GK104 nabízí 8 SMX (shader) bloků, která jsou taktovány stejně jako jádro, v GTX 780M jsou tedy aktivní všechny. Architektura Fermi sice dokázala využít méně shaderů, ale zahřívání bylo velmi vysoké, Kepler tedy využívá menší počet méně efektivních, ale výše taktovaných shaderů.

NVIDIA GTX 780M přináší také několik novinek. Podporuje připojení až 4 monitorů s rozlišením 3840x 2160 pixelů pomocí DisplayPortu nebo HDMI 1.4a. Čip také obsahuje HD Audio kodeky, jako jsou Dolby TrueHD a DTS-HD, které mohou být využity přes HDMI. V neposlední řadě je přítomna technologie Optimus, která v případě, že je v notebooku přítomna i integrovaná grafická karta, přepíná mezi ní a dedikovanou kartou bez uživatelského zásahu.


Co se týče podpory videa, je GK104 vybavena pátou generací PureVideo HD video procesorem (VP5). Ten nabízí dekódování HD videa v běžných formátech jako jsou MPEG-1/2, MPEG-4, ASP, H.264, a VC1/WMV9. Stejně tak je plně podporováno 4k rozlišení nebo dekódování dvou datových toků najednou například pro funkci obraz v obraze.

Výkon je, jak se patří na vlajkovou jednočipovou kartu, velmi vysoký. Starší generaci GTX 680M překonává průměrně o 30 procent především díky vyšším taktům. Zároveň je o 10 až 15 procent výkonnější než konkurenční AMD Radeon HD 8970M. Karta má dostatečný výkon na všechny dnešní hry s maximálním nastavením detailů, například v Crysis 3 se s nastavením ultra pohybovala snímkovací frekvence na hranici 30 fps.


I když se jedná o nejvýkonnější jednočipové řešení, zvýšit výkon je stále možné. Lze použít zapojení SLI dvou GTX 780M a výkon téměř zdvojnásobit. Nelze ovšem předpokládat, že se bude jednat o běžně používaný režim už jen díky spotřebě, která se u jedné karty vyšplhá až na 100 W TDP. To je už značné odpadní teplo. Toto řešení tak asi zůstane doménou velmi drahých herních notebooků s úhlopříčkou 17 a více palců, které mají nahradit stolní počítače.

Technologie

Diskuse